Jak běhat bezpečně, když na běžecké trasy padne tma – PRŮZKUM PARKŮ – PRAHA

Jak běhat bezpečně, když na běžecké trasy padne tma – PRŮZKUM PARKŮ – PRAHA

Každý rok touto dobou řeším ten samý problém – je brzy tma a já se nedostanu běhat za světla. Každý rok tím trpím a ničí mě ty dlouhé noci a krátké dny. Letos jsem si řekla, že prostě přes zimu nepřijdu o formu a vymyslím jak trénovat po tmě.

Samozřejmě není problém pořídit si čelovku, teplé oblečení a reflexní prvky, ale to co mě trápí je strach z přepadení. Promyslela jsem tedy možnosti jak běhat co nejvíce bezpečně a dala dohromady následujících jedenáct alternativ.

Abych splnila první bod, vydala jsem se zmapovat několik pražských parků a lokalit.

V České republice se koná celá řada závodů v noci. Jedním z nich je např. seriál Night Run. Spoustu delších závodů se koná i několik hodin takže běh ve tmě se vám jistě nevyhne. Běh za tmy je malinko jiný a je potřeba dávat větší pozor.

1) Najdu si co nejbezpečnější lokalitu na běhání – osvětlené parky, přístupné ovály

Park Královská obora Stromovka

Městská část: Praha 6, Praha 7

Rozloha: 84,4 ha

Povrch: asfalt

Stromovka je oblíbený běžecký park, v letních měsících je to trochu pruda, ale právě v zimě to přináší výhodu, že zde téměř nikdy nebudete sami. Hlavní asfaltový okruh (měří necelé 2km) je pěkně osvětlen a dá se běžet také po nezpevněné vnitřní pěšině. Další nespornou výhodu tvoří svah, zvedající se k Letné, můžete si tak vylepšit trénink o běhy do vrchu. Dobře osvětlena je pouze hlavní cesta od točny tramvají na Letnou (cyklostezka A165).

Letenské sady

Městská část: Praha 7

Rozloha: 46,5 ha

Povrch: asfalt

Letenských sadech můžete pohodlně natočit okruh kolem 5km, na vaší večerní desítce se vám tak hlava motat nebude. Park je pěkně osvětlen a běžecké kolegy zde rovněž budete hojně potkávat. Výhledy na město a parníky plující po Vltavě jsou okouzlující.

Další výhodou Letné je, že jde propojit s Chotkovými sady a následně proběhnout do Starého Města. Pokud bude branka u Letohrádku královny Anny zavřená, musíte zdolat malý kousek podél silnice a kolejí, po cyklostezce A15 (původně Břevnov – Letná). Jelení příkop je v zimních měsících zavřený.

Běh Starým Městem je opravdu nádherný a v prosinci tu roztaje i nejzarytější odpůrce Vánoc:-)

Petřín

Městská část: Praha 1

Rozloha: 52 ha

Povrch: asfalt

Petřínem jsem počítala jako s osvětleným parkem, kde půjde perfektně běhat do kopce a bude možnost napojit se plynule na Staré Město. Tento lesopark je sice osvětlen, ale lampy tvoří pouze romantické přítmí. Pro zamilované dvojice a rozervané básníky je to ideální, ale já jsem se tu docela bála. Jako bonus ještě svítí každá druhá lampa, takže ve výsledku tu byla celkem tma.

Park na Vítkově

Městská část: Praha 3

Rozloha: 31,3 ha

Povrch: asfalt

Pěkný, přehledný park, také velmi běžecky oblíbený. Nevýhodou je, že je trochu malý a asfaltový, ale naskytnou se vám zde krásné výhledy na město. Park je celý osvětlen a dá se se rovněž běžet po cyklostezce A25 (Cyklostezka pod Vítkovem). Zajímavým prvkem je tunel spojující Karlín a Žižkov.

Malešický park

Městská část: Praha 10

Rozloha: 9 ha

Povrch: asfalt

Malešický park prošel v letech 2012 – 2013 významnou revitalizací. Je situován ve svahu a velmi dobře osvětlen, takže budete mít přehled co se kde děje. Nevýhodou je malá rozloha, ale značné množství cest a převýšení zpestří váš trénink. Na velkých hodinách můžete sledovat nejen čas, ale i teplotu.

Ladronka

Městská část: Praha 6

Rozloha: 50 ha

Povrch: asfalt

Ladronka je na běhání po tmě výborná. Je celá osvětlená a díky tomu máte pro běh hodně prostoru a nemusíte se motat v kruzích. Lokálně se vám otevřou i výhledy na město. Možná vás trochu bude nudit asfalt a rovina, ale rozhodně si zde můžete dobře zaběhat.

Jako alternativa k parkům jsou ještě běžecké ovály. Já jsem vyzkoušela pouze jeden u ZŠ Praha 8, Na Šutce – ovál je přístupný, osvětlený a samozřejmě změřený. Nevýhody asi vypisovat nemusím.

přepadení může samozřejmě dojít i v dobře osvětleném parku, ale sama jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, že když mám dobrý přehled, co se kolem mě děje, cítím se mnohem bezpečněji. Cílem mého běhání po potemnělých parcích bylo získat jakýsi subjektivní dojem z místa – jak se v něm cítím, mám tu strach, je tu tma, zaběhala jsem si zde dobře atd. a ten předat dál popřípadě získat další názory a zkušenosti.

Budu moc ráda, když přidáte svoje tipy na vhodné lokality pro běhání po tmě, a to nejen v Praze, ale v celé ČR. Díky!

V pokračování článku naleznete dalších deset rad a tipů jak učinit svoje běhání bezpečnější.

Čtěte také: Jak běhat v zimě

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: