Vitamíny a minerály jako doplňky stravy

Vitamíny a minerály jako doplňky stravy

Poslouchat své tělo platí obecně, pokud jste ale běžec v plném tréninku, tak to platí dvojnásob. Vitamíny a minerály jsou podstatné složky ve každého těla a pokud některé chybí, pak si o ně tělo umí, nekdy i důrazně, říct.

Máte pocit, že se stravujete správným způsobem, a přesto vám máte křeče, trpíte nadváhou, padají vám vlasy? Asi vám chybí nějaká látka, která je důležitá nejen pro správný chod celého těla.  Ale jaká a kde ji nalézt? Je dobré si položit otázku, jak moc se chci běhání věnovat a co od toho očekávám. To ale neznamená, že sváteční běžci nemusí užívat žádné doplňky a naopak vrcholoví sportovci už nemusí ani jíst, stačí se stravovat jen tabletkami.

Tělo jako signifikátor

Když do benzínového auta naleji naftu, nepojede. Podobné je to i s tělem. Když bude mít absenci nějakých vitamínů či minerálů, tělo se ozve. Je jen na nás se naučit ho poslouchat a dát mu to, co potřebuje. Tělo místo benzínu potřebuje energii, která je převlečená za sacharidy, hlavní a rychlý zdroj energie. Měly by tvořit kolem 65% námi přijímané stravy. I když jsou sacharidy cukry, je správnější je přijímat v potravinách lehčích jako jsou obiloviny, brambory, rýže, ovesné vločky, ovoce apod., než ve sladkých bonbonech a čokoládách. Další důležitou složkou potravy jsou tuky (20%), zejména ty zdravé najdeme v jádrech, rybách, olivovém oleji, semenech. Bílkoviny (15%),mimo jiné skvělé pro regeneraci zatížených svalůtaké představují podstatnou složku v jídelníčku běžce, nejvíce obsaženou v mléčných výrobcích, sýrech, nebo bílém mase.

Při absenci vitaminů nebo minerálů se tělo ozve

Je nutné volit vůbec nějaké doplňky, když mám pestrý jídelníček?

Kdo z nás ale dodržuje ideální jídelníček, pitný režim, stravuje se pravidelně v doporučených dávkách a neprožívá žádný stres? Co se běžců týče, je jejich zátěž ještě vyšší. Pokud tréninky přesáhnou 35 km týdně, tělo spotřebuje více látek, které nemůžeme navyšovat úměrně s jídelníčkem. Vrcholoví sportovci přeci nejedí vícekrát denně. V takovém případě se nějaký ten doplněk hodí. Na pultech obchodů se objevuje nepřeberné množství produktů, tak jaké vybrat? První otázka by měla znít, za jakým účelem doplněk vyhledávám. Není zbytečné se poradit s lékařem, nutričním terapeutem, zaměstnancem lékárny či si pročíst příbalový leták a informace na výrobku. Rozhodně by daný suplement neměl tělo nijak zatěžovat.

Dám si mulťák

Nikdo z nás nechce čekat na to, až se tělo ozve kvůli absenci nějakého vitamínu. Jak také poznat, jaký konkrétní vitamín nám chybí a v jaké míře? Proto jsou na pultech tablety či nápoje zvané multivitamíny, které obsahují komplexní škálu těchto nejen pro běžce důležitých prvků. Nicméně odborníci se shodují v názoru, že není ideální tyto prostředky užívat dlouhodobě. Konkrétněji pak z vitamínů prospívá svalům vydaným napospas vysoké zátěži vitamín C a E (antioxidanty).

Jak při závodu?

Do přípravy na závod patří doplnit energii tělu. To však neznamená sníst před závodem kachnu zalitou sádlem se šesti, ale spíše volit lehčí jídlo s menším obsahem sacharidů než jako u běžné denní stravy z důvodu dobrého trávení, a to i jeden až dva dny před závodem samotným. V průběhu závodu jde energie rychle pryč, proto je vhodné užívat tzv. energetické gely, které bleskově dodají tělu sacharidy. Ideální je takový přípravek zapít vodou.

Proč banán nenahradí gel?

Gel je určen vytrvalostním běžcům, kteří běží v kuse více než hodinu a půl. Poté přichází rychlá únava svalů. Než by se potravina rozštěpila a byla dodána tam, kde je nejvíce potřeba, trvalo by to podstatně déle, protože obsahuje vícero sloučenin. Hlavní přednost gelu je proto v rychlosti dodání energie. Takový gel obsahuje kolem 70% sacharidů.

Bolej mě kolena

Problém vyskytující se i u mladých běžců jsou klouby a šlachy. Nejvíce namáhány jsou kolena, kyčle, kotníky, obratle páteře, ramena, lokty a prsty na nohou. Tady mohou suplementy, samozřejmě v kombinaci se správnou stravou také pomoci. Chondoritin sulfát, bohatě obsažen ve žraločí chrupavce, napomáhá chrupavce s její pružností. Glukosamin sulfát podporuje tvorbu chrupavky. MSM (methylsulfonylmethan) pak pomáhá zmírnit bolesti kloubů a má protizánětlivé a antioxidační účinky. Kolagen je stavební kámen pro chrupavčité tkáně. Problémy s křečí při běhu pomůže vyřešit hořčík, například v rozpustných tabletách.

Kde je pravda?

Rozhodnutí jak nakládat s doplňky stravy je na každém z nás. Ať někteří doplňky volí, jiní budou spoléhat na pestrou stravu, všichni by se měli snažit tělo zatěžovat tréninky nebo při závodech v takové míře, do jaké jeho fyzická zdatnost stačí, a tomu přizpůsobit i veškeré přísuny stravy dle vlastního nejlepšího vědomí a svědomí.

Zkušenosti čtenářů

Iris

„Máte pocit, že se stravujete správným způsobem, a přesto vám máte křeče, trpíte nadváhou, padají vám vlasy?“ Ano, ano, to je přesně můj případ a obávám se, že bez nějakého odběru krve a rozboru, co mi vlastně chybí a čím to může být způsobeno na to nikdy nepřijdu. Už jsem toho spoustu nacetoa, momentálně mě nejvít trápí ta ztráta vlasů, tak jsem našla tady https://www.vlasove-transplantace.cz/jak-zabranit-vypadavani-vlasu/ zajímavé informace a budu se snažit tím řídit, ale obávám se, že mě to vyšetření stejně nemine.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: