KATEŘINA KAŠPAROVÁ: Běžecká výživa během Vánočních svátků, aneb jak si užít svátky a nepřibrat?

KATEŘINA KAŠPAROVÁ: Běžecká výživa během Vánočních svátků, aneb jak si užít svátky a nepřibrat?

Jak přežít Vánoce a nepřibrat? Je vůbec možné si svátky užít v poklidu a nestresovat se? Na tyto otázky vám odpoví ultraKatka Kateřina Kašparová, držitelka národního rekordu na 12 hod a stříbrná žena Spartathlonu.

Jak přežít Vánoce a netahat do nového roku kila navíc?

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, které trávíme s těmi nejbližšími, povídáme si, vzpomínáme na ty, kteří s námi nejsou a užíváme si sněhu, pohádek… no tak dobře, představy jsou jedna věc, skutečnost druhá. Ale já jsem idealista a opravdu jsou pro mě Vánoce svátky klidu a pohody. Můžete to tvořit navenek, ale lepší je začít u sebe, uvnitř sebe, pak se ta atmosféra tvoří tak nějak sama.

Já se smířila s tím, že holt nejde mít vše perfektní a raději si zajdu na svařák s mamčou než držet v ruce vysavač. Priority mám jasně dané a jsem tak šťastná, rozhodně se nehoním, to jen v tréninku a na závodech. Ale v životě ne. On je totiž celý život o prioritách a volbě, stejně tak Vánoce, vybíráme, jaký dárek koupit, který kapr v kádi bude nejchutnější, které cukroví upéct a z jaké mouky, no a koho navštívím, to nemůžu stíhat, no a pohádky zase neuvidím a akorát se přežeru… no takže takhle ne. 🙂

Stresovat se dopředu tím, že člověk přibere o Vánoce, není úplně vyhlídka na šťastné a veselé. Kdo čte moje doporučení na stravování, ví, že jsem zastánce tradic, jednoduchosti, domácího vaření a pečení a že cukr není můj kámoš. Podle mého nejsou jedny Vánoce, Vánoc je víc, záleží totiž na každém, jak je pojme. Některé jsou zaměřené na dárky a velkou honičkou na to všechno sehnat. Tito lidé mají šanci před Vánoci i shodit. Takže když následně naberou, jsou na svém.

Pak jsou Vánoce zaměřené na jídlo. Tyto bych rozdělila ještě na kvalitní kvantitu a spotřební kvantitu. Ti první si vybírají, co budou jíst, řeší to už tím, z jakých surovin pečou, a z čeho vaří. Druhá skupina nakupuje ve velkém, v akcích, všeho hodně, hlavně mít plné stoly. A pak jsou Vánoce běžecké, kdy máte společný běh na Štědrý den, na Štěpána se zúčastníte závodu a na Boží hod musíte k těm babičkám a tetičkám, ale radši si přivstanete, protože běhat prostě musíte.

TIP: Přečtěte si také článek od Katky Kašparové: Jak se stravovat během regenerační fáze?

Výběr je jen na nás, buďto se nepřejídat nebo víc makat

Určitě bychom našli další druhy Vánoc včetně jejich kombinací. Je to snadné, budete-li jíst víc než normálně a běhat stejné objemy, někde se to projeví. Možná vám budou ty nové kalhoty od Ježíška chvilku menší a možná vám nebude v kopci po tom obědě nejlépe. Ale něco k těm Vánocům patří a je jen na vás, jak se k tomu postavíte. Zda budete mít vůli „nežrat“ nebo pak vůli shazovat a více makat.

Osobně o Vánocích nepřibírám, protože se nepřežírám. Když bych neběhala, budu koukat na pohádky, jíst necukroví, které vyměním za sýry, domácí sladovou vánočku, pak zobnu masíčko a zase se vrátím k necukroví a dám si s chutí i skleničku, no a takhle bych si frčela dokola a dokola, jen pohádky by se měnily.  Je to snadné, v životě platí jednoduchá rovnice: „příjmy = výdaje“. Když se z této rovnice stane nerovnice, buď budete přibírat nebo shazovat.

Nejsou kalorie jako kalorie, vybírejte kvalitní suroviny

Můžete běhat, ale zkombinujete-li to s jakoukoli kvantitou, přiberete, příjmy kalorií budou větší než výdaje. Zase to vyběháte, o tom žádná. Ale nejsou kalorie jako kalorie. Osobně kalorie nepočítám, zajímám se, z čeho to jídlo je? A to je z polotovaru nebo domácí? Kvalitní jídlo vám dodá stejné množství kalorií, ale více energie, a to se vyplatí. Na Vánoce nakupuji nejkvalitnější potraviny. Někdo mi řekne, víš, jak to je drahé? Odpovím ano, je to někdy dražší, koupím toho míň, ale tělo to ocení. Svému cukroví říkám necukroví, ale stejně sníst ho kopec, tak ten kopec už lehce nevyběhnu.

A kdyby vám bylo jo ouvej, dejte si po jídle bílou ředkev daikon, lépe se stráví tučné, můžete ji nastrouhat a zakápnout i kapkou shoyu (sojová omáčka). Umeboshi švestičky jsou více koncentrované než dříve zmiňovaný umeocet a zabírají velmi rychle.

Také doporučuji bylinkové čaje, nejlépe z doma usušených, ideální je na to konvice ETA Crystela, která má nádobu rovnou na čaje, kam naházím bylinky a mám čaj na celý den. Nemusím tak ohřívat vodu, přelévat do jiné nádoby, šetřím místo i čas. Kdo má sušičku, může si nasušit „na mlsnou“ ananas, mango, jablíčka (opatrně s nimi, v žaludku bobtnají). Já používám sušičku ETA Vital Air, kde dělám i cukroví z ovoce. Recept na něj najdete v posledním čísle Světa běhu.

ETA, a.s.Tradiční česká značka ETA, která má na našem trhu nezastupitelné místo, vybavuje domácnosti spotřebiči, a přináší do nich radost a užitek více než 75 let. Jako jediná firma u nás, má vlastní zkušebnu, ve které zajišťuje vysoký standard výrobků i servisu svých produktů. Sleduje trendy u nás i ve světě a nabízí inovativní řešení, díky kterým její produkty fungují v každé domácnosti. Značka ETA věnuje také velkou pozornost designu svých produktů, což z nich dělá jedinečné a praktické pomocníky pro každý den.

Vařte z kvalitních potravin a nepřejídejte se

Každý dobře ví, že přibrat kilo, dvě, je ještě v limitu. Více je nadlimit, který pak akorát vede k nesmyslným dietám, přemotivovaným předsevzetím a přeplněným fitness centrům. Diety, pokud není člověk nemocný, neberu. Když chce člověk hubnout, musí začít prostě a jednoduše jíst. Slovo prostě znamená prostě se nepřežírat, jíst střídmě, ale jíst a jednoduše. Není potřeba vymýšlet žádné složitosti, stačí nakoupit prvopotraviny a vařit. Vyhnete se spoustě chemických věcí ze složitě zprocesovaných potravin, které vám energii nedodají, spíše váš organismus zatíží.

A předsevzetí? Ta zbožňuji. Mám svoji tabuli přání, kterou 1. ledna smažu a napíšu nové cíle na daný rok. Jsem cílevědomá, protože si uvědomuji svůj cíl. Pokud chcete něčeho dosáhnout, čehokoli, napište si to, připomínejte si to a jděte si za tím. Obrňte se trpělivostí a makejte a hlavně, nevzdávejte to. Předsevzetí, pro mne cíle, vás mají motivovat, ne stresovat. Buďte uvědomělí, vy se znáte nejlépe a vy víte na to, co máte a co je přes čáru, a také víte, co vám jde prostě tak nějak samo a baví vás to. A to je to, co máte dělat. 🙂

Takže hlavně, jak se říká, „šťastné a veselé“, za mne především pohodové svátky. Honit se totiž můžeme na závodech, ale ne na Vánoce, ani po supermarketech. Vánoce a zima celkově je o klidných energiích, respektujme to, zastavme se na chvilku s těmi, kteří jsou nám nejbližší a ohlédněme se za uplynulým rokem. Poučme se z chyb, vezměme si do dalšího roku vše pozitivní, co se nám událo a na těchto základech přistavme další patra úspěchu. A ať už vám nosí dárky Ježíšek, nebo Santa, ať vám přinese především vnitřní klid a zdraví na celý rok.

Pijte vodu, pijte pitnou vodu, pijte vodu, a nepijte rum…

Všichni víme, že alkohol není pro sportovce to pravé, ono ani pro nesportovce to není ideální. Pokud nepijete s mírou, s mírou s „malým M“, nemůžete chtít po tělu, aby druhý den naběhlo na start a zaběhlo osobák. Takže opravdu, nepijte rum a přesuňme se k tomu co pít, kdy pít a jak pít.

Kolik a kdy?

Piješ málo, napij se, víš, že se musí vypít nejmíň 2 litry tekutin. Tak tato tvrzení jsou a budou, a pro někoho budou dokonce i platná. Ale pokud nemáme zdravotní problémy, nebo nejsme v závodě, respektujme vlastní pocit žízně. Ideální je pít mezi jídly. Polévku zalévat další tekutinou netřeba, po hamburgeru tekutinu potřeba. Ale jinak klasické hamburgery tělo také netřeba. Pokud jste zvyklí k jídlu pít, nedoporučuji studené nápoje, vyjma piva. Studený nápoj zpomalí vaše trávení. Stejné to je se slazenými nápoji, které obsahují nežádoucí, jednoduché cukry a rovněž trávení neurychlí.

H2O

Začněme od toho nejjednoduššího, čeho máme ale čím dál méně. H2O, voda. Kvalita vody se obecně řídí vyhláškou č. 252/2004 Sb. a na internetu si můžete najít kvalitu vody vaší vodárny spolu s klíčovými parametry uvedenými ve vyhlášce. Kdo by chtěl více informací o jednotlivých parametrech, nalezne je zde: https://www.vakberoun.cz/cs/vodovody/kvalita-vody. Pokud máte vlastní studnu, musíte se spolehnout na rozbor vlastní. Pokud koupíte vodu balenou, musíte se spokojit s údaji na etiketě, kde je analýza částečná. Nelobuji zde za kohoutkovou vodu, ale sama ji piju. Pro lepší pocit si do ní dávám buď šungit nebo křišťál, důkazy o tom, zda je pak voda lepší nejsou, ale mně chutná. A to, že máme u nás na vesnici chlorovanou vodu? Také ji máte? Nebojte se, je to plyn, který vyprchá. Nechte vodu odstát, chlor zmizí. Nebo s najděte studánku v okolí, u nás máme jednu takovou „U tří pramenů“, nejen že tam je výborná voda, ale je tam i Kneippův přírodní chodníček. Takže ne že tam teď bude plno J Jinak ještě, kohoutková voda má několik výhod, nemusíte chodit do obchodu pro balenou, raději si kupte kvalitnější jídlo, když natočíte vodu do skleničky, stačí zavřít kohoutek. Když vypijete vodu balenou, je fajn láhev zmáčknout a hodit do žlutého kontejneru na plast. Ano, práce navíc, čas je drahý. Vyberte si sami. A že potřebujete ochucenou vodu? Ochuťte si ji, ale cukřenku nechte stranou.

Slazený ne? Cola? Tak občas, malinko.

Bavit se o nezdravosti slazených limonád je plýtvání slov. Ale opakování matka moudrosti, ale ve zkratce: zbytečné cukry a kalorie navíc, z toho plynoucí kila navíc a cukrovka druhého typu. Mnohé studie uvádí rovněž vyšší výskyt osteoporózy, dny, artritidy…samé lákavé nemoci. Což jako sportovci nechceme, jasně že ne. Ale přeci jen taková coca cola na 90.km bodne, když chybí do cíle už „jen“ desítka. V závodě si jen pohlídejte doporučenou dávku 60 g sacharidů za hodinu. Ke konci ultra závodu to moc neřeším a snažím se držet tělo v běhu, co nejrychleji to jen jde, ale na začátku si tyto věci hodně hlídám. Gel, typ ionťáku, popř. ovoce. Když jsme u těch ionťáků, tak pro mne je super ionťák nealko pivo. Srovnává mi žaludek na ultra a po závodě mi zahání skvěle žízeň. Alko je určitě taky fajn, ale v závodu bych si nedala a hned po něm také ne, přeci jen dát tělu zabrat, a pak mu poslat alkohol, asi by radostí skákat nezačalo.

Teplé nápoje

Ráno startuji skelničkou teplé vody s umeoctem. Není to ocet jako ocet s kyselinou octovou, ale tento ocet obsahuje kyselinu citronovou, obsahuje asi 30 % mořské soli a mě nakopává. A když jsem to dřív omylem přehnala s prvním odstavcem – alkoholem, tak i léčí. Ale narovinu, není nejchutnější, ale zvyknete si. Já ho vozím i na závody. A do kuchyně se hodí, dávám ho do salátů i do cukroví a nejsem Babica. Každopádně nemusíte umeocet, ani citron, ale poslat ráno tělu studenou vodu do žaludku není nejlepší. Aspoň ten teplý čaj mu dejte. A úplně nejlepší, když bude bylinkový a nebudete tahat pytlík z krabičky. Ne opravdu nejsem šílený biolog ani ochránce, ale sama jsem poznalu chuť přírodních bylinných čajů. Na jaře suším kopřivy, hodí se na krvinky a na detox, v létě nasbírám lípu na zimu, kdyby přišlo nachlazení (občas mi sbírá tatínek, přiznávám), můžete sebrat i diviznu. Z máty dělám v horkých dnech limonády. Nahážu do Vital Blendu od ETA mátu, vodu, ovoce, co po cestě ze zahrady seberu a limonáda je hotová. A také z máty dělám čaj, co zbyde nasuším, na žaludek se hodí. S podzimem nasbírám šípky, ne nejsem ani babka kořenářka, jen radši zajdu do lesa, než do supermarketu a budu stát radši u keře než ve frontě na kasu. Máte radši čaje ovocné? Nasušte ovoce, klidně mixněte s bylinkami. Mimochodem moderní pečený čaj obsahuje poměrně hodně cukru. Když už čaj slazený, tak medem.

Mléko nebo nemléko?

Mléko patří mezi potraviny, já jím stejně zaháněla v hicech žízeň. Chodím pro něj do mlékomatu a miluji ho. Ale na Vánoce jsem si strašně přála multifunkční stolní mixér právě na nemléka, oříškové, makové, obilné. Abych byla soběstačná a dělala si domácí, bez cukru, kdy budu chtít já, a ne kdy bude otevřeno v nejmenované drogerii. Tak nakonec mixér používám hlavně tehdy, kdy vím, že musím jíst, ale nemám hlad, kdy potřebuji do sebe dostat co nejvíc živin před závodem. Mixnu rýži, oříšky, vypiju. Nebo mixnu ovoce a to samé. Pokud chcete hubnout, na smoothie a ovocné freshe pozor. Ovocné obsahují opravdu hodně cukru, vypijeme to rychle, cukry letí do krve a slinivka maká, aby uvolnila inzulín, který to zpracuje. Ale nemléka, z obilovin, oříšků, semínek obsahují zdravé tuky, bílkoviny a další minerální látky, které určitě nikomu neuškodí. Pokud nemáte zrovna alergii na lepek nebo oříšky.

Jak piju opravdu já?

Ráno ten umeocet do teplé vody, pak uvařím v konvici bylinkový čaj. Konvice Crystela Esence má totiž sýtko a používám ji jen na čaje, každopádně ráno uvařím a večer polovinu vyliju. Před tréninky piju vždy, podle počasí uzpůsobím. Ve vedru beru pití i při běhu nad 1,5 hod. V zimě jen cca nad hodiny dvě, ale moc tomu pití nedám. A piju při běhu ionťák. Po běhu má tělo žízeň, takže se logicky taky napiju, zapiju zároveň po těžším tréninku BCAA. Když jsem doma, udělám si přes den nějakou limonádu z toho, co seberu na zahradě, nebo vyndám sušeného ze sklenic. Dám během dne jedno, někdy dvě kafíčka. A večer piju méně. Před většími závody se zavodňuji záměrně více, to se snažím nedostat se do stavu větší žízně, piji i vincentku. A před závody mám rituál, že skleničku červeného dám. A někdy ji dám, i když není závod, ale je dobrá společnost. Nic se nemá přehánět (až na ten běh, že jo, ten ano), takže nehroťte tekutiny, nestresujme sami sebe věcí, která je přirozená, stresuje nás toho tolik zvenčí… Buďme v klidu a důvěřujme svému tělu.

UltraKatka

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: