Jogging x běhání aneb kdy jste jogger a kdy už běžec?

Jogging x běhání aneb kdy jste jogger a kdy už běžec?

V čem jsou základní rozdíly a k čemu je ten který dobrý? V následujícím článku se dozvíte, kdy běháte a kdy se jedná o indiánský běh neboli jogging.

V běžeckém světe se neustále setkáváme s pojmy, které rozdělují běhání do různých kategorii na základě odlišných kritérií a znaků. Nejčastější členění je dle specifického cíle nebo intenzity zatížení či tempa běhu. Pro začínajícího běžce mohou být některé výrazy matoucí, tudíž vysvětlím jednotlivé formy běhu a pokusím se je uvést na pravou míru. V jádru pudla vždy bude figurovat dominantně běh jako pohyb, ať se jedná o jakoukoli úroveň běhu. Záleží pouze na vás, jakou formu běhu si zvolíte za svou. Pravda je taková, že je jedno jestli jste atlet, jogger, závoďák nebo hobík, hlavně že je běh zábavou, naplněním a radostí z pohybu.

Rozdělení běžeckých úrovní

Řada autorů a zainteresovaných trenérů se obecně nespokojí s termínem běh či běhání, ale dělí běh a běžce do různých skupin. Takzvaně není běžec jako běžec. Obecné rozdělení na základě běžecké úrovně řadí na nejnižší stupeň jogging, dále kondiční běh, vytrvalostní běh a jako nejvyšší stupeň výkonnosti považujeme závodní běh. Další členění běhu kromě uvedené intenzity zatížení, cíle a tempa je například podle motivace, počtu tréninků za týden či týdenní kilometráže.

Jogging

S pojmem jogging se osobně setkávám velmi často a myslím si, že popularita používání v posledních letech radikálně vzrostla. Upřímně slovo jogging, jogger a vše s tím spojené nemám moc rád. Každopádně se jedná o pohyb, kde dochází ke střídání pomalého běhu s chůzí. Ano, je to běžecky známý a začátečníky velmi oblíbený indiánský běh.

Více se také můžete dozvědět v článku Jak začít běhat z nuly? Indiánský běh jako odrazový můstek

Cílem je především spalování tuku a tedy redukce tělesné váhy. Dále budování a následné udržením základní kondice. Lze jej považovat za jakousi formu rekreačního běhu s naprosto nezávodním charakterem s velmi nízkou až střední intenzitou zatížení. Vše probíhá ve smyslu zlepšit zdraví a celkovou vitalitu. Pod pojem jogging můžeme též zařadit extrémně pomalý běh se zataženou ruční brzdou v souvislém tempu. Vyznavači joggingu do svého tréninku nezařazují žádné tempové či intervalové běhy ani tréninky rychlosti nebo kopce.

Kombinace pomalého běhu s chůzí v pravidelném rytmu je nejvhodnější způsob aktivního pohybu pro začínající běžce, kteří mají téměř nulovou fyzickou kondici a pro běžce, kteří jsou obézní nebo trpí nadváhou.

Ostatně guru českého běhání, Miloš Škorpil, popisuje základní pravidlo joggingu, že byste neměli měřit kilometry, ale čas. „Nikdo vás nebude honit do nadměrných obrátek, jogging si tak budete od prvního dne užívat,“ říká.

Výhody joggingu

  • Budování základní kondice
  • Vitalita
  • Zlepší zdraví a životního stylu
  • Pozitivně ovlivňuje kardiorespirační systém a krevní oběh
  • Redukce hmotnosti a podkožního tuku
  • Posílení svalů
  • Psychický odpočinek
  • Odstranění stresu
  • Mentální uvolnění
  • Pozitivní myšlení

Běh

Běh je jednou za základních motorických dovedností, kdy hlavním znakem je letová fáze. Je to moment, při kterém žádná z končetin není v kontaktu s podložkou. Oproti joggingu se běh liší především v tom, že nedochází k žádné vynucené odpočinkové pauze. Pohyb je plynulejší a zpravidla rychlejší. S během se setkáváme v rámci atletických disciplín od 60 metrových sprintů až po maratón. Běh je také součástí triatlonu, moderního pětiboje, aquatlonu nebo například kvadriatlonu. Dále známe běh do vrchu, orientační běh, crossové závody, běh do schodů, běh s holemi, bosý běh, ultra běhy, canicross či několikadenní etapové běhy a mnoho dalších. Zkrátka je z čeho vybírat a každý si přijde na své. Ostatně naše termínovka je doslova k prasknutí různých forem závodů.

Kondiční běh

Kondiční běh představuje další stupeň běhání. Hlavním cílem a úkolem je především rozvoj fyzické kondice. Tato úroveň nepředstavuje nahodilé běhání, ale již cílený a systematický trénink, který se začíná podobat skutečnému tréninku. Do přípravy postupně zařazujeme i rychlostní tréninky v podobě intervalů či tréninků tempa. Radost z pohybu je okořeněna o překonávání vlastních osobních rekordů a svých možností.

Výkonnostní běh

Touto úrovní začíná skutečný trénink se vším co k němu patří. Běžec pečlivě vede tréninkový deník, do kterého zapisuje vše podstatné. Cíleně se plánuje celý rok s hlavními vrcholy sezóny. Dlouhodobě se zde dodržují základní principy sportovního tréninku a dochází k postupnému zvyšování zátěže. Hlavním cílem je zvyšování sportovní výkonnosti. Do tréninku se mimo základní vytrvalosti zařazuje i speciální vytrvalost. Snahou běžce je získat co nejlepší pořadí v soutěži či vylepšit výsledný čas. Výkonnostní běh se týká zejména lidí, kteří běhání totálně propadli. Běhu obětují téměř všechen volný čas i na úkor rodiny, což může mít později negativní dopad či vyvolat zbytečné problémy. Nezapomeň, stále je to jen koníček.

Závodní běh

Závodní běh je vrchol pomyslné pyramidy. Představuje nejvyšší možnou běžeckou úroveň a běžec tak dosahuje špičkových výsledků. Cílem je především dosáhnou nejvyšší možné výkonnosti a podat nejlepší sportovní výkon na republikové a mezinárodní úrovni. Většinou se jedná o profesionální sportovce, kteří trénují denně a to několikafázově. K dispozici mají osobní trenéry nebo celé profesionální týmy, veškerý sportovní materiál a komfort k dosažení maximální výkonnostní úrovně. Většina závoďáků jsou členy státní reprezentace. Cesta na vrchol je velmi složitá a ke skutečnému vrcholu se tréninkovou dřinou propracuje jen hrstka statečných. Vše je o dlouhodobém a cíleném tréninkovém úsilí v kombinaci s osobními předpoklady a vůlí trénovat. Důležitý díl skládačky je také zdraví sportovce a vize do budoucna.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: