Královská výzva sezony, Krkonošský Skymarathon KTRC, se poběží opačně

Královská výzva sezony, Krkonošský Skymarathon KTRC, se poběží opačně

Epicentrum v přece jen útulnějším Ski areálu ve Svatém Petru, a proto i otočení trasy humánnějším směrem. Takové novinky přinese v Kilpi Trail Running Cupu druhý ročník Krkonošského Skymarathonu, jehož premiéra loni připoutala nevídaný zájem. Repríza se blíží, už v sobotu 6. srpna.

Jedná se o jedinou takovou výzvu v jediných tuzemských velehorách!

Drsnou porci 49 km po hřebenech s převýšením přes 2 500 metrů při maximálním stoupání 41% spolklo před rokem 218 z téměř tří stovek účastníků.

„Znám to tady a musím říct, že tohle bylo skoro nejtěžší, co se tu dalo najít,“ říkal i loňský vítěz kratší 16km verze Ondřej Fejfar. „No, nic moc, v druhé půlce jsem do kopců na Stohu i ve Svatém Petru dost chodil,“ povídal Vít Pavlišta, nejlepší v čase 4:31 hodin s dvacetiminutovým náskokem na skymaratonu. Očekávání vzbuzuje na české scéně zcela výjimečný závod na i nyní, už se přihlásily více než tři stovky statečných.

Největší krpály čekají tentokrát na začátku

„Největší krpály čekají tentokrát na začátku,“ shrnuje pozměněný charakter trati ředitel závodu i celého KTRC Martin Dvořák. Vyráží se hned do trailu, mechovou stezkou k vrcholu Na Pláni, kudy se jezdí Krkonošská 70 na běžkách. Po seběhu červenou sjezdovkou se míří znovu vzhůru na sousedním Stohu. Odtud dolů a znovu nahoru ke Kozím hřbetům, kde stojí otočka pro kratší trasu 22 km.

Skuteční držáci, mezi nimi i skyrunner Aleš Palko, známý chrt v čapce lišáka Michal Kovář, loni jedenáctý Petr Lajtkep, nebo bosoběžec Tomáš Zahálka, pokračují dřevařskou cestou k chatě U Bílého Labe, pod Špinderovkou na Erlebachovy boudy, Davidovky k Medvědím boudám, na Martinovku, Labskou a Dvoračky.

„Tady se půjde kotlem dolů, ne na Dolní Mísečky, ale rovnou na Horní, to je bezpečnější,“ vysvětluje Dvořák. Následuje pád dolů k Labské přehradě, poslední výstup Hromovkou a… cíl.

Většina závodníků loni využila a ocenila hůlky, proto připravujeme půjčovnu

Předpověď počasí zatím neslibuje extrémní žhavé teploty, které připravily loňskou torturu. Na delší pouti najdete pět občerstvovacích stanic, první už po seběhu z Plání, kde si teprve můžete nabrat potravu na celou trasu. „Většina závodníků loni využila a ocenila hůlky, proto připravujeme půjčovnu,“ dodává Dvořák.

Všichni účastníci musí vyrazit s nabitým mobilem, přestože dostanou mapku a v plné permanenci bude Horská služba se záchranářskou aplikací, která okamžitě identifikuje místo, kde se nacházíte. Po trati budou také sběrné body, odkud vás v případě nemohoucnosti dopraví do cíle.

Vzpomínáte loni? Jeden z účastníků v závěru zkolaboval a jeho záchrana byla později oceněna jako Čin roku Klubem fair play. Řada běžců má ale teď zkušenosti, pomohl jim i nedávný tréninkový kemp českého reprezentanta Ondřeje Fejfara, směřovaný přímo k tomuto podniku.

I „kratší“ verze bude tentokrát výjimečným zážitkem

I „kratší“ verze bude tentokrát výjimečným zážitkem, nejen pro status juniorského mistrovství ČR ve skymaratonu. Na 22 km čeká převýšení 1 650 metrů, účastníci poběží po části dlouhé trati tam a pak zpět. Stejně jako loni pouze v Krkonoších se výsledek na kratší trase započítává do celkového žebříčku KTRC, však dosahuje úrovně každého jiného závodu. Naopak výjimeční vytrvalci z dlouhé trati dostanou za mimořádné úsilí body s koeficientem 1,5.

Zázemí ve Špindlerově Mlýně nabídne tradiční bohatý servis KTRC – úschovnu batožiny i hlídání dětí, účastnické medaile a fotografie, jídlo v cíli, lékaře, sprchy. A řadu zajímavých cen včetně zapůjčení vozu Subaru pro vítěze tomboly.

Přijeďte včas, registrace v místě poběží už v pátek od 17 do 21 hodin, v sobotu pak od 6 ráno. Kromě obou závodů se vyhlašují i dvojice muži, ženy a smíšené.

Přihlášky a další podrobnosti najdete na www.ktrc.cz

Propozice závodu zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: