Portášové zvou na Ondřejnický Skyrunning půlmaraton KTRC

Portášové zvou na Ondřejnický Skyrunning půlmaraton KTRC

Čím delší a těžší, tím lepší. Taková je poptávka po běžeckých závodních výzvách. Potvrzují to i v Beskydech. Z tradiční patnáctky se stává Ondřejnický Skyrunning půlmaraton, hrdá součást Kilpi Trail Running Cupu. Užít si tu můžete už tuhle sobotu!

„Běžci to takhle chtějí, tak zní trend. Potvrzuje nám to i počet přihlášených, už máme skoro tři stovky. A že jsme museli pozměnit název? To nám vůbec nevadí, ročníky počítáme dál,“ říkají Petr a Vojtěch Mikeskovi, táta syn, šéfové pořadatelského týmu.

Závod je součastí seriálu Kilpi Trail Running Cup. V Beskydech se poběží předposlední závod z tohoto seriálu. Více informací o závodě Ondřejnická 21 najdete v termínovce.

Beskydská patnáctka se protahuje na 21 km

Ano, jejich Beskydská patnáctka ze Ski areálu Opálená v Pstruží nad Čeladnou, se v sedmém roce existence protahuje na 21 km s převýšením 1 250 metrů, čímž splňuje taktéž parametry pro zařazení do tuzemské skyrunningové série.

A trať? Po výběhu do sjezdovky okolo dřevěných plastik portášů a zvoniček lásky, následného sešupu do lázní a tříkilometrového krpálu do sedla Skalky téměř tisíc (přesně 964) metrů na mořem, následuje zhruba čtyřkilometrová smyčka navíc na druhý vrchol Ondřejníku ve výšce 890 metrů. „Ten se nejdřív oběhne a pak se jde až k vrcholu,“ láká Vojtěch Mikeska, který se sám postaví na start. Odtud, přibližně poloviny závodu, už to půjde plynuleji, táhlými traverzy pod hřebenem masivu s pralesní faunou se závěrečným padákem do cíle.

Sice v týdnu hrozí sněžení, ale určitě to zvládneme bez obav

„Po dohodě s revírníkem připravujeme značení už od středy, protože v lesích probíhá těžba dřeva. O víkendu jsme naměřili ještě pětadvacet stupňů. V nejvyšších pasážích teď sice v týdnu hrozí sněžení, ale určitě to zvládneme bez obav, bude to zajímavé. Stejně jako loni, kdy padla mlha,“ dodává Petr Mikeska. Jasně, bílé kulisy, to jsme tu ještě nezažili.

Ze širokého startovního pole ční jména elitních horských běžců

Startuje se v 11 hodin, na trase budou dvě občerstvovačky a limit na zdolání beskydských svahů činí tři hodiny. Pokud byste si náhodou netroufali, máte k dispozici i kratší desítku. Ze širokého startovního pole ční jména elitních horských běžců. Tomáš Lichý vyhrál po skvělém výkonu poslední KTRC na Ještědu, Jan Zemaník zde nedaleko v Ostravici bydlí a Ondřej Fejfar absolvuje letos světovou sérii skyrunningu a dokázal v ní mj. vyhrát Vertical kilometr v Montaně. Po delší době se do KTRC seriálu vrací Radek Leszczynski, zpěvák z Moravského divadla v Olomouci, milovník trailů. A chybět nemůže ani Dědek beskydský, tomu je přes sedmdesát!

Na závodníky čekají nejen body do KTRC, ale i pěkné ceny

Na úspěšné běžce všech věkových kategorií čekají nejen body do KTRC, ale i ceny v celkové hodnotě přes 35 000 Kč. V tombole se těší na majitele letenky do Paříže, poukázky na pobyty v Chorvatsku i Beskydech, zapůjčení vozu Subaru s plnou nádrží na víkend a další příjemnosti. Pro všechny pak další a tradiční bohatý závodnický servis včetně medailí, pozávodního menu s kyselicí nebo fotografií a diplomů.

Ondřejnický Skyrunning půlmaraton je předposledním dílem letošního největšího seriálu terénních běhů Kilpi Trail Running Cupu. Poslední závod je premiéra po opuštěných německých osadách v Českém lese 23. října. Slavnostní vyhlášení celkových výsledků proběhne opět na cestovatelském festivalu Obzory v Praze na Filozofické fakultě v sobotu 12. listopadu od 10 hodin.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: