Rozhovor s Honzou Dušánkem, pořadatelem Ještědu SkyRace: Na otvírák skyrunningové sezóny chystáme řadu novinek

Rozhovor s Honzou Dušánkem, pořadatelem Ještědu SkyRace: Na otvírák skyrunningové sezóny chystáme řadu novinek

Honza Dušánek Ještěd Skyrace organizuje teprve druhým rokem. Organizací a zápalem pro věc se již z prvního ročníku stal jasně doporučený závod pro všechny vyznavače skyrunningu u nás. Zeptali jsme se ho, jaké jsou novinky pro letošní rok.

Letos se Ještěd SkyRace pyšní přídavkem Mistrovství ČR ve SkyRace, a tak není pochyb, že i letos se chystá ostrý start do nové sezóny. Na co se můžou závodníci těšit? Zeptali jsme se hlavního organizátora, Honzy Dušánka.

Ještěd SkyRace je MČR ve SkyRace a tak lze očekávat velké pole favoritů, kdo v rámci eliťáků je již potvrzený?

Ano, bude to otvírák skyrunningové sezóny a MČR ve SkyRace. Přijede vlastně komplet česká špička:

MUŽI: Tomáš Lichý, Pavel Brýdl, Jan Zemaník, Jan Havlíček, Tomáš Bystřický, Tomáš Buryška, Milan Janata, Tomáš Maceček, Zdeněk Kříž, Pavel Štryncl, Jakub Řídel, Jaroslav Štěpán a další

ŽENY: Zuzana Kocumová, Zuzana Krchová, Lada Štalzerová a další… na potvrzení dalších jmen ještě čekáme.

Prohlédněte si další fotografie ze závodu…

Bude trasa závodu nějak pozměněna, například v rámci křížení trasy, které minulý rok dělalo problémy a na obecně jaké novinky se mohou běžci těšit?

Ano, trasa bude drobně pozměněna. Přidáme trochu na obtížnosti a atraktivnosti a vynecháme ono zmiňované problematické křížení na Ještědu.

Novinky na trati budou vlastně tři:

  1. Jelikož si někdo „stěžoval“ na moc lehký začátek, tak se hned po startu zahřejeme a půjdeme od skokanských můstků pěkně černou sjezdovkou nahoruJA pak na závodníky čeká stejně pěkný seběh dolů, kde se napojí na loňskou trať.
  2. Moc se nám osvědčila pasáž z WINTER SkyRace 2016, kdy závodníci „vylézali“ poprvé na Ještěd po velkých kamenech od chaty Ještědka. Bylo to, dle ohlasů, možná nejhežčí místo na trati a tak ho zopakujeme!
  3. Zachováme dvojitý „výšlap“ na Ještěd, ale zrušíme problematické křížení na vrcholku tím, že závodníci vylezou na Ještěd pokaždé z jiné strany. Osvedčilo se nám to na WINTER SkyRace 2016, kde nebyl žádný problém.
Přečtěte si, jak to vypadalo na prvním ročníku závodu Ještědu SkyRace a nebo na zimním Winter SkyRace


Chystáte v rámci závodu také bonusové vrchařské prémie?

Bonusové vrcholové prémie budou, ale spíše motivační pro každého závodníka, než tvrdě závodní. Chystáme zase nějakou kulišárnu na Ještědu, nebojte.

Organizačně se plánují změny, či vše bude podobné minulému roku?

Jelikož se nám vloni závod a vše okolo líbil, tak zachováme to vše dobré, co se povedlo a zbytek bychom chtěli doladit k ještě větší spokojenosti závodníků i doprovodu.

Možná drobnou změnou bude dřívější vyhlášení výsledků a hraní kapel, jelikož bychom rádi, aby to v areálu pořád žilo a zmenšili se prodlevy v programu. Jen zopakuji, že se všichni budou moct těšit na velkokapacitní stan s posezením, kvalitním jídlem nejen pro masožrouty, music stage s kapelami a DJ’s, dětské závody a aktivity v areálu, řadu partnerských stánků se sportovním i nesportovním vybavením, Tygří maskoty a další drobnosti, tak aby se u nás pobavila celá rodina!

Na co se krom samotného závodu mohou běžci a diváci těšit?

Myslím, že jsem to shrnul v předchozí otázce. Bude to prostě kompletní sportovně/kulturní den u nás pod Ještědem! Takže neváhejte dorazit a pořádně si zasportovat nebo fandit!

Díky, Honzo, za rozhovor a těšíme se na Ještěd!

Jan Dušánek – horal, ultraběžec, nadšenec a začínající pořadatel běžeckých závodů a kempů

Honza pochází z Liberce a k běhu se dostal ve svých 33 letech díky pejskovi. Za pouhé 3 roky ho běh chytl tak, že posbíral řadu účastí na závodech typu ultratrail. Nejraději má tratě v náročných podmínkách kolem délky 100 km. Letos si splnil svůj sen a dokončil náročný závod v Alpách, UTMB. V poslední době ho také chytlo pořádání horských závodů a nově také

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: