Hostýnská osma již tuto sobotu!

Hostýnská osma již tuto sobotu!

A je to tady! Další ročník závodu Hostýnská osma, v pořadí již šestý, se kvapem blíží. Druhá srpnová sobota (12.8.), resp. celý víkend kolem ní, nabízí pod hlavičkou sportovního klubu X-Trail RychloHrad zábavu trailovým běžcům všech výkonnostních kategorií.

Trasa závodu dostála několika změn

Letos se poběží ve stejném duchu jako roky předchozí, vyjma roku minulého, kdy organizátoři přilili zvláštní esenci pro ultra masochisty v podobě H-108. Ročník 2017 bude bez ní. Trasa závodu opět, jak jinak, dostála několika změn. Tvar však zůstává zachován. Osma se proto možná někomu v průběhu závodu bude zdát nekonečná. Start závodu bude opět v Rajnochovicích v osmáckém ranním čase. Na závodníky čeká 65 km s převýšením 3000 m+.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Jedná se o náročný ultra závod, který vede nádhernou krajinou po turistických trasách Hostýnských vrchů. Více informací o Hostýnské osmě najdete v termínovce.

Z občerstvovačky v Ráztoce se účastníci vydají do dalšího stoupání k Lukovskému polesí a dále k hradu Lukov, jenž zachraňuje a dává dohromady parta nadšenců historie. Ve Vlčkové se potkáme s dalším občerstvením a zamíříme nad Držkovou na Humenec, kde se už bude lámat chleba. Občerstvení potkají závodníci i v Hošťálkové, kudy se poběží zcela poprvé a z ní poté na Troják, kde na všechny čeká prudký seběh po sjezdovce a pro některé i následný výběh na Vičanov a Tesák. Celou osmu završí tradičně trojice Čerňava –Jehelník – Kelečský Javorník. Nikdo se ale nemusí bát, že poleze pro kontrolu na rozhlednu s jedním z nejhezčích výhledů do kraje.

Tradiční otázkou, jíž se zabývají nejen pořadatelé bude, zda se podaří zdolat nástrahy tratě pod šest hodin a kolika lidem se to povede. Vloni měli štěstí hned tři borci – Jiří Petr, Jiří Čípa a Marek Causidis.

Favoritů na celkové prvenství či bednu je ve startovce určitě spousty

Mrkněme na některé z nich: V jednotlivcích by mezi muži mohli být na bedně Jiří Čípa, Radek Chrobák, Zdeněk Hruška, Karel Axmann, Petr Kučera, Patrik Chýlek, Michal Popieluch nebo Vlastimil Bukovjan. V ženách mezi favoritky určitě patří Martina Novotná, Věra Vystrčilová, Hana Večerková, Iva Pachtová. Na záda jim však bude šlapat velmi zkušená běžkyně z Turecka Aysen Solak, jenž může útočit na prvenství. Necháme se překvapit.

Dvojice jsou neméně nadupány a záleží na tom jak kdo se v týmu poskládal dohromady. Pojďmě tedy alespoň na pár jmen, neb zde se může udát daleko více věcí – dva lidi – dvojnásob více potencionálního nebezpečí zranění. Muži: Michal Navrátil – Jakub Valach, Josef Hubáček – Miroslav Kolařík – Dušan Kopečný – Stanislav Sotolář. Ženy: Michaela Knápková – Lenka Trawinská, Michaela Bohmová – Olga Stočková, Ilona Bajerová –Jarmila Palíšková Mixy: Tomáš Štverák – Vanda Jenejová, Matěj Urbazcka – Kateřina Argalášová, Milan Anděl – Kateřina Piechowicz a další

A co dalšího nabízí pořadatelé?

Je toho mnoho. Vymazlený dětský pochod a následné tvoření pod širým nebem v Rajnochovicích, skákací hrad, mobilní sedmi metrovou lezeckou stěnu pro všechny bez rozdílu, párty na pódiu pod taktovkou Jakuba Tichého a kapely Kvarto až do pozdních nočních hodin a další neméně zábavné věci. Po doběhu si kromě jídla můžete ještě příjemně zařádit. V neděli nás čeká jen vyhlášení, sdílení dojmů a radosti z prožitého víkendu.

Úvodní foto: Lukáš Budínský

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: