MČR na 100 km ovládla žena. Radka Churáňová zvítězila před nejlepšími muži o 7 minut v novém rekordu!

MČR na 100 km ovládla žena. Radka Churáňová zvítězila před nejlepšími muži o 7 minut v novém rekordu!

Poslední březnovou sobotu se ve Štruncových sadech v Plzni běželo každoroční Mistrovství České republiky na 100 kilometrů. Ve startovním poli nabité známými jmény českého ultra však jeden běžec vynikal.

Radek Brunner totiž dlouhodobě útočil na pokoření mety 7 hodin. Vše ale nakonec dopadlo jinak a nejrychlejším běžcem byla žena, Radka Churáňová.

První stokilometrový závod v životě a rovnou v desátém nejrychlejším čase světového žebříčku. K tomu vylepšení národního rekordu o více než půlhodinu. Radka Churáňová ukázala, že ji nejen maratonská trať jde, přestože ultra nebere jako svou hlavní disciplínu. Prvních deset kilometr za 43 minut, maraton pod 3 hodiny.

Pro distanci 100 kilometrů nezvykle rychlý začátek závodu, zvláště v ženském podání, ale Radka si bez větších krizí toto tempo dokázala udržet a s náskokem kola (1,3 km) zvítězila i nad muži ve výborném čase 7:22:16. „Chtěla jsem překonat čas Míši Dimitriadu 7:56. Celou dobu jsem čekala, kdy mi dojde a zpomalím, žádná krize ale nepřišla a běželo se mi opravdu skvěle,“ zhodnotila svůj výkon novopečená Mistryně ČR a držitelka národního rekordu.

Radek Brunner sedm hodin nepokořil

Před i během závodu se největší pozornost však soustředila na Radka Brunnera, který držel svůj dosavadní nejlepší výsledek právě z Plzně před třemi roky – 7:04:28 – věřil si ale na čas začínající šestkou. Prvních 50 kilometrů ve výborném tempu (stále kolem 4:05min/km) naznačovalo možné ohrožení svého maxima. V druhé polovině závodu však na Radka dolehly žaludeční potíže a z plánovaného tempa ohrožující hranici sedmi hodin výrazně ztratil.

Do cíle doběhl se ztrátou více než půl hodiny na své maximum 7:35:28 na celkovém třetím místě za zmíněnou Radkou Churáňovou a Štěpánemk Boháčkem, který tak získal titul Mistra ČR za čas 7:29:31. Třetím mužem v cíli doběhl Marek Jirásek v čase 7:43:57 minutu a tři sekundy před Danielem Orálkem. Druhou ženou v cíli byla tři minuty nad osmi hodinami Tereza Zuzánková (8:03:49) a třetí pak již se ztrátou 70 minut na první, Kateřina Kašparová (8:32 rovných).

Ačkoli se R. Brunnerovi atak o prolomení sedmihodinové hranice nepovedl a po konci závodu neskrýval své zklamání, R. Churaňová, jíž pomohl v přípravě, po závodě dodala: „Na závod mě připravil Radek Brunner s cílem běžet v tempu 4:30 na kilometr, tipoval, že poběžím mnohem rychleji než jenom na prolomení ženského rekordu, já mu to ale opravdu nevěřila.“ Radek si však může spravit chuť již za dva měsíce v rumunském Temešváru, kde se poběží závod na 24 hodin jako Mistrovství Evropy.

Statistiky:

Muži:

  1. Štěpán Boháček – 7:29:31
  2. Radek Brunner – 7:35:28
  3. Marek Jirásek – 7:43:57

Ženy:

  1. Radka Churáňová – 7:22:16
  2. Tereza Zuzánková – 8:03:49
  3. Kateřina Kašparová – 8:32:00

Celkové výsledky: http://vysledky.4timing.cz/

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: