Představujeme novinky a favority Perun SkyMarathonu, jediného českého závodu se známkou ISF

Představujeme novinky a favority Perun SkyMarathonu, jediného českého závodu se známkou ISF

V sobotu, 5. května již tradičně na Czech Energy Team Perun SkyMarathonu, mistrovství ČR ve SkyMarathonu, opět změří síly česká skyrunnignová elita i hobby běžci.

Vyšperkovaná, náročná trať

Pátý ročník Perunu se nese ve znamení změn. Vylepšená trasa která, opět slibuje to nejlepší z beskydských vrcholů: Javorový – Príslop – Šindelná – Ostrý – Javorový. Na trase dlouhé 40 kilometrů běžci nastoupají 3 400 metrů a seběhnou taktéž 3 400 metrů. Nové převýšení 3400 metrů už se vyrovná leckterým závodům v Alpách a slibuje pořádnou výzvu i pro ty nejotrlejší.

Je možné, že po závěrečném stoupání bude ještě sprint do finishe. Hlavní změnou trasy je, že úsek z Šindelné směr Kalužný (červená tur.značka) je zakázán a tedy bude nutné se vrátit na vrchol Javorového, odkud bude náročný seběh do Tyry, kde čeká krásný kros podél zurčícího potůčku k občerstvovačce. Nově budou navíc čipy ne na kotnících, ale na startovních číslech.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Perun SkyMarathon jako jediný držitel ISF známky ve střední a východní Evropě

Czech Energy Team Perun SkyMarathon obdržel známku mezinárodní skyrunningové federace (ISF). Řadí se tak po bok prestižních závodů a mocností mezinárodního skyrunningového poháru jako je Španělsko, Francie, Andalusie nebo Švýcarsko a Itálie. Plaketku navíc obdržel jako jediný ze závodů ve střední a východní Evropě a navíc ve státě, který nedisponuje horami, které by dosahovali alespoň 2000 metrů. V Evropě je podobný případ už jen Velká Británie, která má velkou tradici v bězích do vrchu.

Kdo jsou favorité?

V mužích je jedním z hlavních favoritů Pavel Brýdl, několikanásobný vícemistr Peruna, který už mnohokrát ukázal, že mu to v místních kopcích dobře běhá a Tomáš Buryška, který má taktéž na kontě mnoho úspěchů v horských závodech. Mnoho potenciálních vyzyvatelů a vítězů loňských ročníků zatím na startovce chybí, jedná se především o Honzu Zemaníka, Marka Causidisea Tomáše Lichého. Velkého soupeře ale určitě najdou v Tomášovi Macečkovi, třetímu muži z Perunu 2015 a ve Stanislavovi Najvertovi, dvojnásobnému vítězovi Beskydské sedmičky z týmu Salomon/Suunto, který obvykle běhá právě s Markem Causidisem.O bednu se určitě bude snažit i Aleš Palko z Czech Skyrunning Teamu. Velmi dobrý výkon se dá očekávat také od Petra Hudečka, který už několikrát uspěl na Lysacupu a Jana Neuwirtha, který je v beskydských kopcích jako doma a má za sebou mnoho solidních umístění na skyrunningových i ultra závodech.

V ženách letos na startovce zatím chybí Anka Straková, vítězka několika minulých ročníků i známá jména minulých let jako Míša Mertová, Kateřina Matrasová nebo Bára Kožnarová, je ale možné, že se ženská skyrunningová elita ještě dohlásí.

Překvapit nás ale může i mnoho jmen a dobrých běžců z Polska a Slovenska.

Čtěte také: Rozhovor se staronovým králem Perun SkyMaratonu Honzou Zemaníkem

Perun láká i na vysoké odměny

Na většině českých terénních závodech jsou odměny spíše nižší oproti mezinárodním závodům. Často jsou to i jen odměny od sponzorů. Ne tak letos na Perunovi, kde se můžete díky podpoře Czech Energy Teamu těšit na Prize Money ve výši 1000 EUR, a to už je pořádný paklík! Tak do toho, kdo si troufá a ještě není registrovaný, čas běží a s ním i poslední možnost registrace, která je stále otevřená, ale už bez možnosti pamětního trička. Připravený je i doprovodný program pro děti v prostoru startu a cíle.

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let. Kromě běhu se věnuje také jízdě na koních a všemožným aktivitám v horách. Po bakalářském studiu na VŠE přešla na magisterské studium aplikované ekonomie do Innsbrucku i kvůli možnosti běhání v horách, kterému naprosto propadla. Nejraději běhá pomaleji a delší tratě a to při vegetariánské stravě. Chtěla by se víc věnovat i závodům ultra. Jitku můžete sledovat také na jejím blogu: http://jitkarichterova.tumblr.com/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: