Vychytávky běžeckých bund bez, kterých se (ne)obejdete

Vychytávky běžeckých bund bez, kterých se (ne)obejdete

Běžecká bunda nebo vesta by neměla chybět ve skříni žádnému nadšenému běžci. I v případě sportovního oblečení platí, že ďábel se skrývá v detailech. Pojďme se podívat na maličkosti, které taková bunda sice nemusí bezpodmínečně mít, ale běh s nimi je příjemnější.

Zipy, kapsy i odvětrávání jako jedny z hlavních detailů

Jistě, parametry materiálu bundy jsou a vždycky budou na prvním místě a pravdou je, že byste se bez některých „vychytávek“ jistě obešli, ale jakmile je vyzkoušíte, už si bez nich nedovedete představit život.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Především pánové s plnovousem potvrdí, že připnout si vousy do zipu není žádná slast. Dobře si proto prohlédněte zip bundy, zejména jeho horní konec. Pokud má jezdec garáž, do které na horním konci zapadne, nemusíte se nepříjemné bolesti příliš obávat.

Kapsy, taková samozřejmost! Kapsy u běžecké bundy či vesty většinou nechybí, někdy bývají vybaveny karabinkou pro uchycení klíčů. Velkou výhodou je větší kapsa, do které můžete bundu snadno sbalit. Ta se pak většinou nachází na zádech a při kratších výbězích vám nahradí batoh.

Aby vám nebylo příliš vedro, vymysleli módní návrháři důmyslné systémy odvětrávání. Někdo sáhne po bundě či vestě se síťovým panelem či po odvětrávacích „klapkách“ nad lopatkami. Bundy občas mívají i zipy v podpaží.

Výrazné barvy a reflexní pásky pro větší bezpečnost

Barva je velmi důležitá, nejen z hlediska celkového stylu outfitu, ale především kvůli bezpečnosti. Držte se toho, že čím křiklavější bunda bude, tím lépe budete vidět. Černou klasiku tentokrát opravdu raději vynechejte. Ruku v ruce s barvou, jsou i reflexní prvky, které vaši bezpečnost ještě zvýší. Ty by měly být umístěny vpředu i vzadu. V každém případě se však vybavte i reflexními pásky, které vaši viditelnost za šera či v mlze ještě zvýší.

Dobře chráněný krk proti větru vám zajistí stojáček. Při zkoušení si ohlídejte, aby byl tak akorát vysoký. Někdy se můžete potkat s tím, že je v něm schovaná i kapuce, jindy na stojáček přímo navazuje.

Kapuce mívá buď pružný lem, nebo se stahuje šňůrkou, v každém případě však musí dobře sedět a nesmí vám padat do očí, aby nebránila dobrému výhledu. Dále vás nesmí kapuce ani nepříjemně táhnout přes temeno. Bunda by vám pak neseděla správně a zádová část by se vytahovala.

U bund věnujte pozornost i zakončení rukávů, v ideálním případě by měly být pružné, takže se snadno přizpůsobí vašemu zápěstí a nebudou vás škrtit.

Užitečnou vychytávkou je i zip na zádech, který umožňuje upravit šířku zadní části bundy tak, že se vám pod ni vejde běžecký batoh.

Pokud na vámi vybrané bundě některá z vychytávek chybí, nemusíte ji hned zatracovat. Tyhle vychytávky vám mají běhání „jen“ zpříjemnit.

Rock Point

Rock Point – outdoor expert

Rock Point outdoor expert je prodejna outdoorového a běžeckého oblečení a vybavení.

Běžecké bundy s vychytávkami si můžete prohlédnout například v eshopu, ale i v kamenných prodejnách, kde vám s výběrem navíc poradí zkušení prodejci.

Přečtěte si také průvodce Rock Pointu – jak vybrat běžeckou bundu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: