Po práci legraci. Trénink na Silvrettarun 3000 v plném proudu!

Po práci legraci. Trénink na Silvrettarun 3000 v plném proudu!

Martin Mikloš z redakce Světa běhu se spolu se svým parťákem Tomášem Petrem rozhodli letos zkusit novou výzvu a zaběhnout si náročný a krásný závod Silvrettarun 3000, který se koná nedaleko Ischgl v rakouských Alpách. Přečtěte si, jak probíhá jejich příprava a jak se jim na náročný závod v Alpách trénuje!

Silvrettarun 3000 – hlavní výzva léta i perfektní trénink na Beskydskou sedmičku!

Nejednoho běžce v životě potká období, kdy se do krátkého časového rámce vejdou velké projekty typu rodina, stavba, práce, a běhání pak jde trošku stranou. Ale když se alespoň z části daří, netrvá to dlouho a sportovní kolotoč je zpět. Tréninky, víkendové výběhy s přáteli a závody! Už jsem se nemohl dočkat 🙂 Ačkoli je u nás v létě spousta krásných akcí, rozhodli jsme se s týmovým parťákem Tomášem konečně vyrazit na zkušenou do zahraničí.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

V sousedním Rakousku, přesněji v Ishglu na na pomezí Tyrolska a Vorarlbergu, se 14. července uskuteční sedmý ročník trailového závodu Silvrettarun 3000. Už z názvu je patrné, že se poběží v zejména lyžaři oblíbeném horském masivu Silvretta a že se závodníci dostanou do vysoké nadmořské výšky (nejvyšší bod trasy Kronenjoch má kótu 2 974 m n. m.). Rozhodli jsme se vyzkoušet dvě trasy (ze tří), a to HARD (42,195 km / 1 814 m), kterou poběží vytrvalostně zaměřený Tomáš a MEDIUM (29,9 km / 1,482 m+), se kterou se zkusím popasovat já.

Pro Tomáše, který má jako hlavní cíl sezóny stanoven především dobrý výsledek na tuzemské Beskydské sedmičce, to bude perfektní zkouška aktuální výkonnosti a zdroj drahocenných zkušeností pro další alpské závody. Pro mě to pak bude hlavní výzva léta a splnění jednoho ze sportovních snů. Ačkoliv samotná možnost zaběhnout si tento krásný závod je radost, určitě nebudeme chtít dostat moc na frak a na akci se připravíme.

Přípravu a trénink skládáme podle toho, jak pasují mezi práci a rodinu

Ani jeden z nás nepatříme mezi předpisové sportovce dodržující předem stanovené tréninkové plány s vysokou účinnosti načasování správné formy, jsme v tomto směru ryzí amatéři a v závislosti na rodinných či pracovních povinnostech si  běháme jak se nám zachce. Zimní příprava je u nás každoročně celkem rutinní – beskydské bydliště poblíž Lysé hory a Travného nás na tyto kopce opakovaně žene bez odmlouvání a dojíždění. Někdy bežecky, jindy trekově. Víkend co víkend pak závodíme na Lysa cupu, kde se mj. Tomáš často umísťoval mezi nejlepšími.

Stále ještě probíhající jaro je ve znamení prvních závodů a společných tréninků s dalšími beskydskými běžeckými přáteli. Tomáš jakožto horský univerzál, nemohoucí se už léta rozhodnout, zda zůstat jen u ultra, nebo se zaměřit na kratší běhy do vrchu, si na jaře odbyl tři závodní víkendy po sobě.

Střední trasu na CUTT Bílé Karpaty z důvodů zabloudění před cílem nedokončil a z první pozice se rázem stalo DNF. Týden na to na Jesenické stovce si „užil“ opravdu dlouhý trénink vytrvalosti, přesto víkend na to zase pořádně zrychlil, když si na Jarním Kubánkově (16 km) doběhl pro páté místo.

Já jsem si na jaře zatím zaběhl jediný závod, již zmíněný Jarní Kubánkov (16 km), kde jsem bral 3. místo.

Do prázdnin nás čeká ještě spousta akcí. Tomáše soustředění se silnou ultra skupinou v Nízkých Tatrách, závod Salomon Valašský Hrb a těžší tréninkové běhání v italských alpách. Já se chystám v červnu vyrazit na pár dní do mých oblíbených Vysokých Tater, do tréninku hodlám zařazovat stále více rychlejších tempových běhů a rád bych okusil nějaký další tuzemský závod (zřejmě Kilpi Kralický půlmaraton).

Také vás láká účast na nějakém krásném horském závodě v Alpách? Potkáme se na Silvrettarun 3000!

Martin Mikloš a Tomáš Peter

Beskydští nomádi

/fotografie: Lukáš Podolák a archiv Martina Mikloše/

Pro více informací se podívejte na webové stránky závodu nebo na jeho profil v naší termínovce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: