Na trh míří boty z grafenu, technologickou novinku loni představil inov-8

Na trh míří boty z grafenu, technologickou novinku loni představil inov-8

V loňském roce britská firma inov-8 představila technologickou novinku ve výrobě bot, nový materiál grafen, který zajistí jak vysokou přilnavost, tak dlouhou životnost boty.

Grafen – nejtenčí na Zemi a 200x pevnější než ocel

Britská značka sportovního vybavení, Inov-8, se spojila s University of Manchester, aby jako první zapracovala grafen do běžecké a fitness obuvi.

Grafen je nejtenčí materiál na Zemi, a zároveň je 200x pevnější než ocel. Poprvé byl izolován z grafitu v roce 2004 na University of Manchester, je prvním materiálem s defacto „plochou“ 2D strukturou, díky čemuž způsobuje revoluci v mnoha technologických oblastech.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Jak to vzniklo aneb historie grafenu

1555 – grafit byl poprvé těžen z rašelinišť v oblasti Lake District na severu Anglie

2004 – vědecký tým Univerzity v Manchesteru poprvé izoluje grafén z grafitu

2010 – udělena Nobelova cena pro vědecký tým jako ocenění za přelomové experimenty s grafénem

2018 – značka inov-8 jako první uvádí na trh sportovní boty, které využívají přelomové vlastnosti grafénu, a díky nim přináší světově ojedinělé spojení životnosti a přilnavosti

Grafén má skvělé vlastnosti pro běžce

Grafén je v oblasti sportu přelomovou technologií, jedná se o vrstvu uhlíku o tloušťce jednoho atomu, krom jeho neuvěřitelné pevnosti, která už byla zmíněná, vyniká také tenkostí, lehkostí, pružností a dalším neomezeným potenciálem.

Dříve si sportovci museli volit mezi vynikající přilnavostí měkké pryže, která výborně fungovala ve vlhkých a mokrých podmínkách, ale velice rychle se opotřebovala a tvrdší pryží s vyšší životností, která ale neposkytovala takovou přilnavost. Skutečně intenzivní výzkum, stovky prototypů a tisíce hodin testování, jak v terénu, tak v laboratoři, přinesly kýžené výsledky – sportovci již nemusí dělat kompromisní rozhodnutí. Nová pryž, kterou inov-8 vyvinul s Národním institutem pro grafén při Univerzitě v Manchesteru smazává dosavadní limity nekompromisní přilnavosti.

Nová řada G-series

Řara G-series navazuje na modely inov-8, o kterých už jste možná slyšeli, jako Mudclaw 260 G a Terraultra G nebo F-lite 290 G, nově jsou ale obohacené o grafen a vylepšené a slibují tak o 50% pevnější, odolnější a pružnější botu!

Více informací a infocenu zjistíte na webových stránkách inov-8.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: