MS ve skyrunningu – Tomáš Hudec šestý, Robert Krupička jedenáctý

MS ve skyrunningu – Tomáš Hudec šestý, Robert Krupička jedenáctý

Mistrovství světa ve skyrunningu zná své vítěze pro rok 2018. Na náročných tratích ve skotských horách nedaleko nejvyšší hor Británie se minulý víkend odehrála čtveřice závodů, kde se představila světová špička. Jak se dařilo české skyrunningové reprezentaci?

Během tří let konání Glen Coe Skyline si nejvíce úspěchů na skotských tratích připsal Kilian Jornet, který i letos ukázal, jakým fenomenálním běžcem je. Čtveřice závodů začala vertikálním kilometrem, na kterém však zazářil někdo jiný. Po únavové zlomenině se totiž vrátil na vítěznou vlnu Švýcar Rémi Bonnet, který tak navázal na své jarní vítězství na maratonu v Zegamě. Ten na běhavé trati s parametry 5 kilometrů a 1000 vystoupaných metrů jako jediný stlačil svůj čas pod hranici 40. minut a krom titulu světového vítěze si i připsal překonání traťového rekordu od Nora S.A. Vika, který letos doběhl třetí.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Z Čechů nejlépe vertikální kilometr zaběhla specialistka na tyto trati Zuzana Krchová, která doběhla na 13. místě, loni devatenáctý Tomáš Maceček nenavázal na umístění do TOP 20 a doběhl na 35. místě, o pět příček za Tomášem doběhl další český reprezentant Honza Mrázek.

„Dneska to bylo o život. Doslova. Výkon asi ok, 48:03, o dvě minuty rychleji než loni, 35. místo žádná sláva, ale žiju. Nahoře 2 stupně, v polovině jsem si oblíkal bundu abych nezmrzl, vítr 90km/h a mlha, totální krev. Tohle bylo hodně na hraně,“ komentoval vertikál T. Maceček po závodě.

Tomáš Hudec senzačně šestý

Následující den se z důvodů špatného počasí odřekl pětapadesáti kilometrový Ben Nevis Ultra a běžela se zcela nová trať závodu. Krosový devětačtyřiceti kilometrový okruh v údolích kolem nejvyšší hory Británie s pouhými 1750 vystoupanými metry (původně 3800). Průběžné výsledky během závodu dávaly naději, že by nejen výborně běžící Tomáš Maceček mohl bojoval o umístění v TOP 5, ale i v ženském závodě by Anna Straková či Michaela Mertová mohly bojoval o umístění v TOP 10.

Pozměněná trasa v druhé půli ale průběžný stav dosti změnila, a nakonec z českých mužů nejrychleji do cíle doběhl Tomáš Hudec. Ten se v druhé půli závodu postupně prokousával pořadím, na třicátém kilometru byl v rozmezí 10-15. místa a pět kilometrů do cíle dokonce na čtvrtém místě. Nakonec ale Tomáš vybojoval místo šesté. Tomáš Maceček od 30. kilometru trpěl a průběžné 6. místo neudržel. Doběhl na 27. místě. O deset příček za nim doběhl Jakub Uherek a na devětašedesáté pozici Jirka Petr. Ance Strakové jen těsně nevyšlo TOP 10 a doběhla za Nepálkou Mirou Rai na 12. příčce. Míša Mertová doběhla 16.

Nejlépe pozměněná trať sedla britskému závodníkovi Jonathanovi Albonovi – 3:48 (jediný pod 4 hodiny) a letos skvěle běhající Holanďance Ragně Debatsové – 4:36.

Víkend patřil Kilianovi

Sobotní velmi náročný mistrovský skyrace (27 km / 2500m+) naštěstí pozměněn nebyl, a tak si více než 650 startujících vychutnalo pravé skotské traily. Bahno po kolena, lezecké pasáže a i prudké, téměř pětačtyřicetistupňové seběhy nejvíce sedly Kilianu Jornetovi, který s náskok minuty a půl zvítězil před Italem Nadirem Maguetem v čase 3:04:34. Z českých tváří nejlépe zaběhl nestárnoucí matador českého běhu do vrchu Robert Krupička, který doběhl jedenáctý. Sympatický výkon předvedl také podstatně mladší český skyrunner, Tomáš Křivohlávek (31.) nebo o místo za Tomášem bývalý orienťák, Honza Mrázek.

V ženském závodě zvítězila mladičká Švédka Tove Alexanderssonová, která zvítězila v čase 3:46:28. Nejlepší česká zástupkyně, Petra Ševčíková, doběhla na dvaadvacátém místě. Druhou Češkou v cíli byla Kateřina Matrasová – čtyřiatřicátá.

Závěr čtyřdenních závodů ve skotské divočině uzavřel Glen Coe Skyline. Závod měřící 28 kilometrů s pozitivním převýšením 2700 metrů. Po loňské dominanci Emilie Forsberg a Kiliana Jorneta, se druhý jmenovaný po sobotním vítězství ve skyrace závodě postavil na startovní čáru znovu. Tedy po sobotním absolvování 27 kilometrů se 2500 metry převýšení.

Kilian dokázal svou neobyčejnost a po nepodařeném UTMB si spravil chuť tímto dvojzávodem. Drama se odehrálo v ženském závodě, ve kterém až do posledních metrů o vítězství bojovala Hillary Gerardi ze Spojených států s místní Jasmin Paris. První jmenovaná nakonec zvítězila o sedm vteřin před britskou závodnicí.

Všechny výsledky: http://www.skylinescotland.com/

/fotografie: Sam Straka a Salomon Glen Coe Skyline/

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: