Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Nejen při běhu se někdy nevyhneme bolístkám v podobě odřenin a opruzenin. Ty mohou na první pohled působit směšně a banálně, ale každý zkušenější běžec ví, že opak je pravdou. Jak na ně?

Při tréninku a zejména pak v závodě mohou napáchat neuvěřitelnou paseku a z vysněného závodu, na který se připravujeme týdny či měsíce, vytvořit pěkné trápení, nebo nás dokonce donutí závod předčasně ukončit. V hlavní roli je nesnesitelná, palčivá a pálivá bolest, která znepříjemňuje každý krok. Troufnu si říci, že kůži sedřenou, v tom nejhorším případě až do krve, či prsní bradavky spálené od trička, zná téměř každý sportovec. Vinu hledejme primárně v našem běžeckém šatníku. Vždy je nutné volit funkční oblečení i spodní prádlo správné velikosti a jako prevenci ještě speciální krémy a masti proti odřeninám a opruzeninám. Příkladem může být krém metaXtren, který je speciálně vyvinutý právě pro jejich prevenci.

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Odřenina vzniká v místech, kde opakovaně dochází ke tření kůže většinou o nějaký kus oblečení (různé lemy, shrnutý textil apod.). I když je kůže složená ze tří vrstev, již při narušení první vrstvy pocítíte menší bolest a nepříjemné pocity. Opakované tření kůže například o výrazný šev, lem trička, shrnutý textil či ponožku nejprve působí pouze nepohodlně. Později, po narušení integrity kůže, se přidává bolest. Pokud je následně obnažena nejhlubší vrstva kůže (hypodermis) dochází k silné bolesti a k snadnému vzniku infekce. Nejčastěji dochází k odřeninám kůže v podpaží, tříslech, na vnitřní straně stehen a paží, prsních bradavkách, na krku, hrudníku, chodidlech či v intimních partiích.

Opruzeniny (intertrigo) vznikají v místech dlouhodobého tření kůže, kde je vhodné mikroklima, především vlhko a teplo. V horkém počasí se výskyt opruzenin ještě umocňuje, jelikož na vzniku se podílí i pot, který svým slaným složením dráždí inkriminované místo. Takto podrážděný povrch kůže je velmi náchylný. Do otevřené rány se mohou dostat bakterie, plísně, nečistoty, kvasinky. Dochází k silnému podráždění, zčervenání, spálení, svědění kůže či dokonce k mokvání, následně infekci a nepříjemnému zápachu. Nejčastěji se opruzeniny vyskytují v tříslech, podpaží, na vnitřní straně stehen či v intimních partiích. Problém se vyskytuje zejména při vícehodinových běžeckých závodech či dalších sportovních aktivitách bez možnosti pravidelné hygieny či výměny oblečení.

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

Jak už bylo řečeno, pro zabránění vzniku odřenin a opruzenin je nejdůležitější zvolit vhodné funkční oblečení i spodní prádlo ve správné velikosti s dostatečným odvodem přebytečného tepla a vlhkosti od těla. Je vhodné mít vše odzkoušené při tréninku. Základním prostředkem prevence jsou krémy, vazelíny a silikonové lubrikační gely, které aplikujeme přímo na místo, kde vznikají mechanickým třením odřeniny nebo opruzeniny. Produktová řada metaXtren (krém, mast a balzám) je vyrobena právě pro prevenci a následné ošetření postižených míst a je určena pro všechny sportovce na amatérské i profesionální úrovni.

Nepodceňujte opruzeniny a odřeniny

metaXtren

Řada metaXtren – mast, balzám a krém – byla vytvořena na základě praktických poznatků a spolupráce mj. s řadou lékařů a farmaceutů v souladu s parametry Českého lékopisu a Správné výrobní praxe, sledovanými Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jedná se aktuálně o 3 produkty pro péči při rozmanitých amatérských i profesionálních sportovních aktivitách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: