Letos bude nejnáročnější ročník LH24, říká Tomáš Štverák. Kdo jsou favorité?

Letos bude nejnáročnější ročník LH24, říká Tomáš Štverák. Kdo jsou favorité?

Neprošlapané chodníky, popadané stromy, více než dva metry sněhu. To vše čeká na závodníky nejnáročnější čtyřiadvacetihodinovky v Česku. Kdo letos z Lysé odjede s titulem Mistrů Česka?

Čtyřiadvacítka na nejvyšším kopci Beskyd by i v létě byla náročná, připočteme-li ale až 220 centimetrů sněhu na trati, stává se z LH24 2019 jeden z nejnáročnějších ročníků v historii závodu. Trať je již několikátý rok stejná – z hotelu Ondráš na vrchol Lysé hory s pěti a půl kilometry stoupání (přes 750 metrů převýšení) a šesti kilometry klesání opět k hotelu. Na celkových 11,5 kilometrech trasy si závodníci proběhnou prudký hang, zatím neprošlapaný traverz a k závěru stoupání severní sjezdovku až na vrchol Lysé hory.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Zeptali jsme proto se jednoho z favoritů v závodu jednotlivců, Tomáše Štveráka, který v posledním měsíci prošel Lysou nepočítaně, jaké jsou podmínky na trati: „Od letošního ročníku očekávám, že bude jeden z nejtěžších vůbec. Na trati je spousta popadaných stromů, větve jsou hodně nízko a traverz, a i okolní stezky nejsou vůbec prošlapané. Dnes (17. ledna – pozn. red.) jsem byl právě ochutnat traverz a moc dobrý nebyl. V jednom místě jsem se propadl po pás a myslel jsem, že už tam zůstanu. Každopádně zbývá do závodu ještě více než týden, tak uvidíme, co počasí ještě s trasou udělá.“

Mužský závod jednotlivců ale každopádně nabídne skvělé souboje. O titul Mistra republiky se poperou všichni tři medailisté z loňského ročníku: Radek Chrobák, Zdeněk Hruška a Jaroslav Vicher. Doplní je loni bramborový Kamil Bezděk, skvěle běhající Vladimír Řehák, nebo zmíněný Tomáš Štverák. Navíc každoročně nejen v závodě týmů překvapí i neznámá jména, tudíž se můžeme těšit na opravdu nabitý ročník. Své loňské druhé místo bude chtít v závodě žen vylepšit Ivana Šlachtová, či loni čtvrtá Iva Pachtová, nebo několikanásobná vítězka Linda Beniačová.

V závodech týmů může překvapit opravdu každý. Důkazem toho jsou předešlé dva ročníky, kde překvapili mladíci – loni druzí Urbaczka s Košutem, loni Nezval se Skokanem. Loňský vítězný pár a držitelé rekordu se 17 okruhy, Vítek Otevřel s Tomášem Svobodou, nenastoupí, proto lze za spolufavority na přední umístění považovat předloni druhé Matěje Urbaczku s Mirkem Píštěkem, zahanbit se ale nebudou také běžci z Kilpi týmu Michal Činčiala a Jiří Hálek, nebo v roce 2016 druhý pár Miroslav Vančura a Martin Rozkydal. O bednu se budou prát také Tomáš Svoboda, loňský vítěz v dvojicích spolu s Vítkem Otevřelem, který letos poběží s Ondřejem Tabarkou. V ženských týmech na předních příčkách můžeme očekávat Anetu Novákovou a Moniku Gemelovou, Martinu Linhartovou s Petrou Jenyšovou, anebo loni vítězku v jednotlivcích a letos běžící ve dvojici s Hanou Holubovou, Petru Ševčíkovou. V mixech můžeme za spolufavority považovat místní pár Matěje BernátaJulií Rampírovou, dříve závodícího jednotlivce, nyní v týmu Miroslava JančíkaMarií Zelenou, zahraniční pár Tomáše SzabaKatarinou Lovrantovou, nebo léty zkušené, Josefa a Věru Ščerbovy.

Překvapit může opravdu každý a na LH24 je to již každoročním pravidlem, proto Svět Běhu bude i letos u toho a můžete se tak těšit foto i psaný report.

/Za fotografie zobrazující aktuální podmínky na Lysé děkujeme Tomáši Štverákovi!/

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: