Orientační Běh Pražských Horolezců

Datum konání
10. 11. 2023
Lokalita
Liberecký
Místo konání
Sloup v Čechách
Délka (km)
80 km
Povrch
Přírodní terén
Ročník 66
Typ závodu Orientační běh
Startovné 900 Kč/dvoučlenný tým
Oficiální webové stránky www.obph.cz

Orientační běh pražských horolezců, nebo prostě OBPH je závod pro všechny milovníky přírody a dobrodružství. Jedná se v podstatě o dvouetapový závod (páteční cca 4h noční a sobotní cca 8h denní) spojující lezení a orientační běh. Běží se formou skorelaufu (volné pořadí kontrol s časovým limitem po jehož překročení bude tým penalizován). Od ostatních závodů v orientačním běhu ho ale odlišuje to, že část kontrol je dosažitelná pouze pomocí lezení, popřípadě jiných lezeckých a lanových technik (vždy bude k dispozici i méně bodovaná nelezecká varianta). Nechybí ani kontroly uprostřed vodní plochy, které prověří odhodlání závodníků, a další záludnosti, které prověří i jejich důvtip. Bez zajímavosti není ani to, že závod nemá stabilní organizační tým, ale jednotlivé ročníky jsou vždy organizovány vítězi předchozího ročníku. Tím je zaručena pestrost nejen míst konání, ale i náplně a průběhu každého ročníku.

Poznámky

Závod mívá páteční noční etapu o délce 2-4 hodiny (až 30 km). Kontroly bývají při zemi (netřeba brát lezeckou) a závodníci si vystačí se svou standardní čelovkou

Sobotní etapa mívá časový limit 6-8 hodin, startuje se opět intervalově (až 50 km). Část kontrol se obyčejně nachází ve výškách a nad volnou hloubkou, kde využijete lezecké vybavení a um. Může se jednat o lezení po stromech s větvemi i bez, lezení po skalách s jištěním i bez, postup po lanech svislých i vodorovných, slaňování, přeskoky a podobně. Mimo to bývá tradičně zařazeno oblíbené podzimní koupání, anebo alespoň smočení.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost ze závodu

Odpovídáte na komentář: