Vítězem Benešovské desítky se stali běžci Milan Janoušek a Ladislava Císařovská

Vítězem Benešovské desítky se stali běžci Milan Janoušek a Ladislava Císařovská

Dne 13. září se v Benešově u Prahy uskutečníl druhý ročník Benešovského Běžeckého Festivalu (BBF), jehož součástí byla Benešovská desítka – MČR veteránů.

Vítězem Benešovské desítky se stal Milan Janoušek ze Sokola Kolín s časem 32:57 minut. Mezi ženami byla nejrychlejší Ladislava Císařovská, která desetikilometrovou trať zdolala za 40:42 minut. Pěti závodů a charitativního běhu se zúčastnilo celkem 910 běžců. Povzbudit je přijeli mistr světa a Evropy v hodu diskem Imrich Bugár a řidič kamionu Rallye Dakar Martin Macík jr., který se zúčastnil charitativního běhu.

Hlavní závod se běžel jako MČR veteránů

„Hlavní závod – Benešovská desítka – se běžel jako mistrovství republiky veteránů, takže na něj přijeli běžci z celé republiky. Jsme spokojeni, i když jsme očekávali účast ještě trochu větší. Běžeckých akcí je teď ale hodně,“ řekl Luděk Procházka z pořádajícího spolku Benešov žije sportem. Pochválil tým organizátorů, kterému se podařilo doslova na minuty dodržet náročný časový harmonogram, i moderátora Marcela Forejta a DJ Tomáše, kteří přispěli k výborné atmosféře celé akce. „Naše poděkování patří také všem sponzorům akce a hlavním partnerům městu Benešov a Středočeskému kraji,“ dodal Luděk Procházka.

Rekordní účast byla zejména v dětských kategoriích

Rekordní účast byla podle Luďka Procházky zejména v dětských kategoriích závodu Benešovská juniorka, kde do cíle doběhlo 417 dětí. Přispěl k tomu i projekt „NEsedíme, NEležíme, BĚŽÍME“, kterým organizátoři BBF oslovili místní školy. „Dvě školy se zapojily ve větším množství, a to benešovská ZŠ Dukelská a ZŠ Bystřice, které měly v závodech asi po 50 zástupcích. Běželi také žáci benešovských základních škol Karlov a Jiráskova, zúčastnily se i vlašimské školy. Celkové výsledky školní soutěže budou vyhlášeny později. Nelze je spočítat v den závodu, protože zkontrolovat výsledky a k dětem podle přihlášek přiřadit školu je časově náročné,“ dodal Luděk Procházka.

Součástí BBF bylo 5 závodů

Součástí BBF bylo stejně jako loni pět závodů: Benešovská desítka (10 km), Benešovský minimaraton (4 km), Benešovská juniorka (0,15–1 km), běh partnerů akce (2 x 325 m), VZP běh maminek a hospodyněk (0,65 km) a charitativní „Běh pro Mirečka“ (2 km). Akce byla součástí seriálu Běžec Podblanicka. Hlavní závod – Benešovská desítka – proběhl jako běžecké derby Benešov – Vlašim; vítězem se stejně jako loni stal tým Vlašimi, jeho náskok byl ale meziročně podstatně nižší.

Hlavní závod Benešovskou desítku dokončilo 248 běžců. V minimaratonu proběhlo cílem 93 závodníků, vítězem se stali Rudolf Veleta ze SVČ Ledeč nad Sázavou s časem 15:32 min a Daniela Radová z Benešovského běžeckého klubu s časem 17:22 min. Štafety sponzorů se zúčastnilo devět dvoučlenných týmů. Vydařil se i běh 19 hospodyněk, které na okruh vyrazily ve slušivých zástěrách a v druhém kole nesly v rukou houskový knedlík. Kompletní výsledky závodů jsou na www.benesov-beh.cz.

Součástí byl také charitativní běh

Součástí BBF byl také charitativní běh pro malého Mirka Piskače z Benešova, který bojuje s následky dětské mozkové obrny. Na dvoukilometrovou trať se, včetně Mirka, vydalo 106 účastníků. „Odhadujeme, že výtěžek ze startovného a peněžní sbírky přesáhne 10 000 korun, přesnou sumu zveřejníme na webových stránkách,“ shrnul Luděk Procházka. Malého Mirka mohli lidé podpořit také prostřednictvím sbírky plastových víček – na benešovské Masarykovo náměstí jich přinesli přes 100 kilogramů. Štědrost mohli návštěvníci projevit i k neziskové organizaci Dobrotety, pomáhající předčasně narozeným miminkům, která měla na benešovském náměstí stánek a tvořivou dílnu.

Organizátoři připravili také bohatý doprovodný program. Představily se v něm benešovské mažoretky Wild cats a Benešovská koťata, na náměstí byl vystaven kamion Martina Macíka jr. z Rallye Dakar, nechyběla dětská atletická zóna v režii MC Hvězdička a Domu dětí a mládeže Benešov, stánek Dukly s veslařským a střeleckým trenažerem, lukostřelba, vietnamský badminton, výtvarná soutěž nebo zeleninový a ovocný carving.

Výsledky:

Muži Benešovská desítka

1. Milan Janoušek

2. Jiří Petr

3. Tomáš Bláha

Ženy Benešovská desítka

1. Ladislava Císařovská

2. Lenka Všetečková

3. Iveta Fořtová

Muži Benešovský minimaraton

1. Veleta Rudolf

2. Jiří Pazdera

3. Radek Dvořáček

Ženy Benešovský minimaraton

1. Daniela Radová

2. Alena Skořepová

3. Tereza Randová

Celkové výsledky zde:

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: