Na Žebrácké pětadvacítce dominovali Silos MWETICH a Michaela Gerychová

Na Žebrácké pětadvacítce dominovali Silos MWETICH a Michaela Gerychová

Na svátek Sv. Vavřince se v Žebráku koná tradiční pouť. A co by to bylo za pouť bez pořádného běžeckého závodu. Letos se pořádal již 37. ročník Žebrácké pětadvacítky jako memoriál Waltera Bednáře a opět s vysokou účastí a kvalitní startovní listinou.

Krásné počasí a výborné výkony běžců

Počasí, které panovalo v uplynulých dnech, nevěštilo nic dobrého. Vysoké teploty běžcům moc nesvědčí, ale náhlé ochlazení těsně před víkendem způsobilo, že na startu závodu bylo příjemných 20°C. Sluníčko sice postupně zvedalo hodnotu na teploměru, přesto se závod běžel za opravdu příjemných podmínek. Navíc foukal lehký větřík, který ochlazoval.

Jedná se o závod na 25 km nebo 10 km, který vede po klidných okresních a lesních cestách křivoklátských lesů. Více informací o Žebrácké pětadvacítce najdete v termínovce.

Na startu hlavního závodu na 25 kilometrů se postavilo více jak 180 běžců a běžkyň nejen z Čech, ale i ze zahraničí (Německo, Maroko, Slovensko, Maďarsko atd.).

V hlavní mužské kategorii byl největší favorit Maročan SAJI, obhájce loňského vítězství. Jenže na startu se objevili dva Maďaři keňského původu a ti chtěli největšímu favoritovi co nejvíce ztížit cestu za vítězstvím. To se jim částečně povedlo. Pro první místo si doběhl Silos MWETICH z Maďarska v čase 1:21:47 hodin. Druhý Maročan SAJI zaostal za 46 vteřin (1:22:33) a třetí místo, již s odstupem, udržel maďarský závodník Isaac NGENO (1:23:54).

Mezi ženami se zrodilo malé překvapení

Ženská kategorie měla jasnou favoritku v osobě Radky Churáňové. Jenže ta se nakonec musela sklonit před výtečným výkonem Michaely Gerychové, která dvacetipětikilometrovou trať zvládla za skvělých 1:39:43 hodin. Druhé místo si pohlídala právě Radka Churáňová za čas 1:40:25 a pro třetí místo si doběhla Petra Pastorová v čase 1:44:06 hodin.

Závod na 10 km láká stále více běžců

V nesoutěžním závodě na 10 kilometrů, se na start postavila necelá stovka závodníků, kteří předvedli velmi krásné souboje zvláště v cílové rovince. Mezi muži zvítězil Miroslav Sedláček z místního oddílu ze Žebráku v čase 38:56 minut. Druhý doběhl Stanislav Cibulka (39:08) a třetí místo patří Richardu Šimurdovi za čas 39:55 minut.

Ženskou desítku ovládla a obhájila tak loňské vítězství Teodora Chvalová z Plzně ve výtečném čase 39:03 minut před druhou v cíli Lucií Šnebergerovou (42:29). Pomyslnou bronzovou medaili vybojovala k radosti domácích Anna Perglerová, z místního oddílu Žebrák, za čas 42:49 minut.

37. ročník závodu byl velmi povedený

Tak jako každý rok, tak i letos byla zvláště mezi běžci velká spokojenost z organizací závodu a samozřejmě i s hojnou účastí. Závod, hlavně svým zajímavým profilem, patří mezi jeden z nejhezčích, jakých je možno v ČR se zúčastnit. Už nyní se chystá další, v pořadí již 38. ročník.

Výsledky v hlavních kategoriích:

25 km – muži:
1. Silos MWETICH

2. Abdelakbir SAJI

3. Issac NGENO

25 km – ženy:

1. Michaela GERYCHOVÁ

2. Radka CHURÁŇOVÁ

3. Petra PASTOROVÁ

10 km – muži:

1. Miroslav SEDLÁČEK

2. Stanislav CIBULKA

3. Richard ŠIMURDA

10 km – ženy:

1. Teodora CHVALOVÁ

2. Lucie ŠNEBERGEROVÁ

3. Anna PERGLEROVÁ

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: