Ultramaraton Borák sází na atmosféru a krásnou trať – ultratrail se stal kořistí pro Orálka a Urbancovou

Ultramaraton Borák sází na atmosféru a krásnou trať – ultratrail se stal kořistí pro Orálka a Urbancovou

O víkendu proběhl již čtvrtý ročník ultramaratonu Borák v Lošticích, které jsou známy i díky výrobě Olomouckých tvarůžků. To se projevuje v podtitulu závodu a také v cenách, které potěší milovníky tohoto zrajícího sýru.

Trať ultramaratonu byla vyhlášena jako MČR v ultratrailu

Běžci, kteří přijeli do Loštic, mohli letos startovat na třech tratích, které jsou v délkách ultra (84 km), maraton a jedno kolo (14 km), které je určeno spíše pro začínající běžce. Trať ultramaratonu byla zároveň vyhlášena Českou asociací ultramaratonců jako mistrovství republiky v ultratrailu. Zajímavým konceptem je potom, že tratě ultramaratonu a maratonu se běží v opačném směru. To umožňuje potkávání závodníků obou tratí a zároveň hlavně ultraběžcům zpříjemní několika hodinový závod.

Mistrovské tituly pro Dana Orálka a Zuzku Urbancovou

V hlavním závodě, kterým je ultra, se na čelo od startu dostal zkušený Daniel Orálek (6:24:40), který postupně navyšoval náskok až na téměř 40 minut. Na druhém místě doběhl ultra nováček Ondřej Sikora v čase 7:01:39 a na třetím místě finišoval Ondřej Velička (7:17:24), který byl v březnu rovněž třetí na MČR 100 km v Plzni.

Na stejné trati v kategorii žen se nejlépe dařilo Zuzce Urbancové (7:36:40), která se specializuje na skyrunning a trailové závody. S podobnou ztrátou jako druhý v kategorii mužů doběhla za vítězkou Tereza Gecová v čase 8:14:30 a po zlaté na MČR v Plzni je to také pro ni již druhá letošní mistrovská medaile. Na třetím místě se s odstupem umístila Jan Šindlerová v čase 9:19:45.

Ve vloženém maratonském závodě se vítězem stal Libor Žouželka v čase 3:14:30, který zopakoval svoje vítězství v tomto závodě z roku 2014. Mezi ženami první místo obsadila Iva Pachtová z Ostravy, která zaběhla 3:51:08.

V nejkratším závodě na stupeň nejvyšší vystoupil Jan Bartas a mezi ženami Helena Jančářová. Letošní běžecká účast celkově narostla o 30%, ale nejvíce potěšitelné je nárůst v kategorii ultra, který byl dvojnásobný oproti loňskému roku. Pořadatelé v Lošticích připravili pro běžce trasu v nádherné jarní přírodě a také rodinnou atmosféru v cíli závodu.

Výsledky:

Ultra muži

1. Daniel Orálek

2. Ondřej Sikora

3. Ondřej Velička

Ultra ženy

1. Zuzana Urbancová

2. Tereza Gecová

3. Jana Šindlerová

Maraton muži

1. Libor Žouželka

2. Roman Tománek

3. Vlastimil Dvořáček

Maraton ženy

1. Iva Pachtová

2. Veronika Svobodová

3. Andrea Plachá

14 km muži

1. Jan Bartas

2. Martin Vintrlík

3. Tomáš Hampl

14 km ženy

1. Helena Jančářová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: