KTRC Trail Praha ve znamení soba, který držel slunce za mraky. Pro prvenství si doběhli Fejfar a Slavíková. + FOTKY ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

KTRC Trail Praha ve znamení soba, který držel slunce za mraky. Pro prvenství si doběhli Fejfar a Slavíková. + FOTKY ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Jasné vítězství favorita, ale i objev možné (staro)nové hvězdičky. Trail Praha na Petříně, druhý díl největšího tuzemského seriálu terénních běhů Kilpi Trail Running Cupu, přinesl triumf Ondřeje Fejfara a Evy Slavíkové. A znovu nabídl nevídané zážitky i dalším více než dvěma stovkám účastníků.

Skvělým zážitkem byla i přítomnost tří skvělých olympioniků

Přítomni byli i tři skvělí olympionici, ne však v roli kašírovaných kulis, ale v přímé akci. Pětibojař David Svoboda startoval dvojitým výstřelem (považte, první rána mu samou odpovědností ulítla!) a předával ceny, lyžařka Kateřina Neumannová se s dcerou Lucií vydala na 5,5 km trať a cyklista Lubor Tesař pečlivě obhospodařoval dětský koutek.

Pod jihovýchodním cípem strahovských kolejí dostali studenti navrátivší se z tahů nečekané probuzení. Velký běžecký cirkus i s dětskou atletickou školičkou tu startoval už o desáté. V čele vyrazili do dvou kol na celkem 11 km s 500 metrovým převýšením obhájce prvenství Fejfar spolu se skyruningovým šampionem Zemaníkem. „Lehce se mi odpoutal někde na druhém kilometru. Vím, že je na tom líp, ale měl jsem ho pořád na dohled, neztrácel jsem,“ popisoval vytrvalec z Beskyd, který míří příští víkend na parádní trail na Madeiru, spojený s dovolenou.

Kde jsem získával? Na rovině

„Kde jsem získával? Na rovině,” usmál se Fejfar. To jsou paradoxy, na trase plné seběhů a výběhů! Nejvíc se cuknul v začátku druhého kola podél lanovky před klesáním do parku. Držel hodně vysoké tempo, dal si kvalitní přípravu před kvalifikací na vrchařskou Evropu, která ho čeká taktéž nadcházející víkend. I když v kluzkých padácích dával pozor.

V cíli ho potěšil minutový náskok (41:42). Ale na traťový rekord Víta Pavlišty z před dvou let mu chybělo přes dvě minuty. „Ani nevím, jak mohl tak rychle běžet,” vrtěl hlavou. Předcházející dva ročníky na startu prázdnin vždy sežehla pořádná horúčava. Tentokrát bylo přijatelné teplo a pod mrakem, snad symbol titulární značky Kilpi, obrovitý sob, udržel slunce za mraky.

Třetí skončil překvapivě Richard Krajník, který se dosud ukázal „jen“ například loni karlovarským půlmaratonem za 1:28, nebo desítkami okolo 37 minut. Hned za ním čtvrtý doběhl Filip Peřinka, loňský vítěz žebříčku Pražského běžeckého poháru, kam Trail Praha opět samozřejmě patří.

První dáma Eva Slavíková tady začala psát možná novou kapitolu běžecké kariéry

Oba vítěze přivezlo na stupně vítězů partnerské Subaru, které navíc poskytlo znovu víkendovou zápůjčku s plnou nádrží pro vítěze tomboly. To první dáma Eva Slavíková (53:06, 40. absolutně) tady začala psát možná novou kapitolu běžecké kariéry. Před lety běhala pětku na dráze za Bílinu (16:20), pak studovala a pracovala v USA. „Začala jsem trochu běhat s kamarádkou a tak jsem si to zkusila,” prozradila čerstvou motivaci. Přitom prý chodí při dvou zaměstnáních pořádně běhat jednou týdně.

„Ty kopce, to bylo něco,” mračila se naoko. „Ale nějak jsem to uběhla. Věděla jsem, že jsem první, tak jsem některé kopce i vycházela, vyšlo mi to skoro nastejno.” Dál se chystá za měsíc na Golfové jamky do Motola, ale na delší traily s ní nemáme počítat. I když, kdo ví, kdo dokáže před tímhle terénářským virem zůstat imunní?

Třeba Evžen Gé den předtím běžel šestihodinovku ve Stromovce, kde skončil večer v 19 hodin a hned ráno byl „ready to go“. A to mu je dvaašedesát… Ještě pro úplnost, jednookruhovými vítězi se stali Petr Šnábl a Martina Richterová.

Po dvou městských závodech v Ostravě a Praze míří KTRC už za dva týdny do skutečného terénu. Na Dolní Moravě čeká 30 km s výběhem na Králický Sněžník (a zpět), jeden z nejspektakulárnějších podniků kalendáře.

Kompletní informace, výsledky a pořadí KTRC najdete na www.ktrc.cz

Video ze závodu na ČT24 můžete shlédnout zde

FOTOGALERIE S FOTKAMI ÚČASTNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Zde najdete fotogalerie s fotkami účastníků od Václava Vomáčky

1. Fotogalerie – (10:15 – 10:25)

2. Fotogalerie – (10:25 – 10:48)

3. Fotogalerie – (10:48 – 11:15)

4. Fotogalerie – Vyhlášení

Výsledky

11 km muži

1. Ondřej Fejfar

2. Jan Zemaník

3. Richard Krajník

11 km ženy

1. Eva Slavíková

2. Svatoslava Kacířová

3. Gabriela Korbášová

5,5 km muži

1. Petr Šnábl

2. Emil Franěk

3. Martin Janovcik

5,5 km ženy

1. Martina Richtrová

2. Tatiana Kompaniets

3. Lucie Neumannová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: