Běhej Lesy Bílá přilákala tisícovku závodníků, na delší trati zazářili Hladík a Vaverová

Běhej Lesy Bílá přilákala tisícovku závodníků, na delší trati zazářili Hladík a Vaverová

Dvojnásobný počet běžců než před rokem, teploty o 20 stupňů nižší. Tak by se dala charakterizovat druhá návštěva Běhej lesy v Bílé v Beskydech. Přestože běžce přivítaly hory zatažené mraky, běžci rozhodně úsměvy nešetřili.

Závod v Bílé odstartoval ve 13 hodin Dětskými závody Dr.Maxe, na jejichž start se postavilo přesně 150 dětí. Nejpve vyběhli ti starší, které hned ze začátku čekal těžký výběh do sjezdovky a vzápětí ještě náročnější seběh. Menší závodníci, často společně s rodiči za ruku, absolvovali kratší vzdálenost na 500 metrů.

Další fotky najdete ve FOTOGALERII

O dvě hodiny později vystartovali dospělí závodníci a vyrazili na trasy o vzdálenostech 11 a 19 kilometrů. Oproti loňskému závodu Běhej lesy Bílá je čekalo několik změn na trati. Už se nemuseli trápit náročným výběhem na vrchol Bobek a mohli si užít ještě více přírody a lesních cest než při premiérovém ročníku.

Start probíhal intervalově

Závodníky čekalo na Bílé ještě něco navíc, co na jiných závodech běžně nezažijí. Start totiž probíhal intervalově a závodníci tak po výstřelu startovní pistole, o který se postaral obchodní ředitel Lesů České republiky pan Ing. Radovan Srba, vybíhali postupně po čtveřicích. Startovní páska se zvedala každých 10 sekund a trvalo téměř 40 minut, než se všichni dostali na trať. Po malém kolečku kolem zázemí nasedali závodníci na lanovku Zbojník, která je vyvezla na vrchol sjezdovky. Teprve po vysednutí z lanovky se závodníkům začal měřit čas.

Běžci si užili krásnou přírodu a výhledy na Lysou horu i jižní masív Smrku. Na několika místech probíhali i přímo po slovenské části hřebenů Beskyd. Specificky zvolený start si závodníci velmi pochvalovali. „Tohle jsme ještě nikdy nezažili, je to super zpestření. Navíc je i ta výhoda, že se startovní pole hezky natáhne,“ říkali závodníci ještě před startem.

Kratší trať ovládli Lhota a Vikartovská

První do cíle na 11 km doběhl Martin Gogel. Vzhledem k intervalovému startu ale každý vybíhal v jiný čas a umístění se tak měnilo každou sekundu. To se týkalo právě i Martina. „Je to super pocit být v cíli první, ale na první pozice to nevidím. Vybíhal jsem z lanovky jako druhý, takže mě určitě ještě někdo předběhne. Závod to byl ale parádní. Běželo se mi krásně,“ řekl v cíli první závodník.

Několik sekund za ním doběhl Zbyšek Lhota, jehož cílový čas byl o více než 4 minuty lepší než Martinův. Čas 00:43:22 zařadl Zbyška Lhotu na průběžnou první pozici, kterou si udržel až do konce a mohl se tak radovat z již třetího vítězství v závodech na krátkých tratích v letošní sezoně Běhej lesy. Na druhém místě skončil Lukáš Švestka s časem 00:47:09 a bronzovou příčku si vybojoval osmnáctiletý Michal Kovalovský, který se mohl těšit zároveň z prvního místa ve své kategorii.

Mezi ženami doběhla do cíle jako první Lada Jestříbková s časem 00:56:09, celkově to ale stačilo až na třetí příčku. První místo si vyběhla Lucie Vikartovská z SKP Hvězda Pardubice s krásným časem 00:52:24, která doběhla před druhou Markétou Majkusovou o tři minuty dřívě.

Dlouhá trať v podání Hladíka a Vaverové

Na 19-ti kilometrové trase zvítězil s velkým náskokem pěti minut slovenský běžec Marek Hladík, který zdolal beskydské lesy v čase 1:13:38. „Jsem zvědavý, jestli mi tento čas bude stačit. Závod jsem si užil parádně. Trasa krásná, pořadatelé perfektně povzbuzovali. Organizátorům patří velký dík,“ řekl hned v cíli Martin. Druhé místo si vyběhl Tomáš Hudec s časem 1:18:45 a třetí příčku vybojoval Martin Fibrich.

Ženskou vítězkou na dlouhé trase se stala Lucie Vaverová, která zvládla závod zaběhnout v čase 1:33:18. Na druhém místě se umístila Karolína Kohoutková a bronz brala Lenka Smutná Polachová.

Velmi těsně cílově časy měli závodníci v týmové soutěži Tandem, které se účastní dvojice žena-muž, kdy jeden běží krátkou a druhý dlouhou trasu. První místo brali Running Lions, druzí Mařáci skončili jen o 25 sekund za nimi a na třetím místě skončila dvojice Krustyho systém, jejíž cílový čas byl pouze o sedm sekund horší než týmu Mařáci. V týmové soutěži Slow Motion zvítězil už po čtvrté tým Rungo pro ženy.

Seriál Běhej lesy zakončí už 3. září poslední závod, ČEZ Jizerská 50 RUN. Běžecká varianta slavného závodu v běhu na lyžích nabídne trasy na 12, 23 a 50 kilometrů. Přihlašovat se můžete na www.behejlesy.cz

Výsledky:

11 km muži

1. Zbyšek Lhota

2. Lukáš Švestka

3. Michal Kovalovský

11 km ženy

1. Lucie Vikartovská

2. Markéta Majkusová

3. Lada Jestříbková

19 km muži

1. Marek Hladík

2. Tomáš Hudec

3. Martin Fibrich

19 km ženy

1. Lucie Vaverová

2. Karolína Kohoutková

3. Lenka Smutná Polachová

Celkové výsledky zde

Informace o závodě

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: