Beskydští běžci dobyli Ještěd v KTRC. Vítězství pro Lichého a Štalzerovou.

Beskydští běžci dobyli Ještěd v KTRC. Vítězství pro Lichého a Štalzerovou.

Čtveřice chlapíků v čele a pak ještě druhá žena. Tomu se říká dominance! Beskydská běžecká partička se vydala na čtyřhodinovou výpravu na Ještěd, aby tam ukázala svoje kvality. Skyhalfmarathon ze seriálu Kilpi Trail Running Cupu opanovali jednoznačně.

Pořadí vypadalo následovně: 1. Tomáš Lichý (1:36:41), 2. za čtyři minuty Jan Zemaník, 3. za dalších sedm Vít Otevřel, 4. Těsně za ním Marek Czeczotka, k tomu Lichého přítelkyně Eva Galaczová na druhém místě. Jen nejlepší žena Lada Štalzerová (2:11:48) jako by nevědomky narušila jejich hegemonii. Vždyť to byl ve dvaatřiceti její vůbec první půlmaraton, navíc první po mateřské dovolené, desetiměsíčního Péťu si jako důkaz vynesla na stupně vítězů.

Více fotografií k závodu najdete ve fotogalerii

Na hřebeni i pod ním vládla vlhká mlha

Můžou litovat. Pršelo jen do startu. A pak po vyhlášení. Jinak vládla na hřebeni i pod ním vlhká mlha, s teplotou až 15 stupňů, téměř ideální podmínky i na krátké rukávy. Jen o vyhlídková panoramata jste tentokrát přišli, ovšem po čtyřech drsných šplháních vzhůru skelné oči mířily většině borců beztak jen před sebe…

Těžké, ale pořád běhavé

Hned první kopec šel napřímo z Horního Hanychova do sjezdovky až k vrchní stanici bez asfaltového oblouku okolo skokanského můstku. Pak následoval dlouhý pád dolů a ztráta nastoupených metrů, než jste se napojili na původní trasu. Po ní pak vzhůru po kamení a kořenech až k Hubáčkovu hotelu na vrcholu, utopeném v husté mlze. Seběh dolů, jen okolo vrcholu po silnici, pak hned technickým terénem do Světlé. A odtud zase nahoru podél lanovky Na Pláně. „Těžké, ale pořád běhavé,“ ocenil reprezentant Jan Zemaník, ačkoliv on sám dává v dlouhých kopcích přednost rychlé chůzi, aby uspořil sil.

Protáhl se běh po hřebeni k Šámalce a po otočce nad Hlubokou ještě přišel navíc výstup Na Pláně a k horní stanici lanovky. Až pak poslední pád sjezdovkou, opravdu lahůdka pro rozbité kvadricepsy. Ale i tady se pořád závodilo. Ani ve skupinkách nevydrželo víc borců déle pohromadě. Jeden líp stoupal, druhý neohroženě klesal, třetí nasazoval tempo v běhavějších pasážích. Běžci bez hodinek ani nepoznali, že bojují už dvě hodiny!

Jak to vypadalo na špici?

„Každý šel svůj závod,“ pokrčil rameny Zemaník. Favorit Lichý se mírně odpoutal už v prvním krpálu, který vycupital. „Nečekal jsem to, ale chtěl jsem jít docela naplno. Ani osamocený vepředu jsem se nešetřil a v závěru už pěkně tuhl. Zadarmo to nebylo,“ říkal vítěz, jehož čeká ještě závěrečný skyrunningový světový pohár v Limone sul Garda. „Moc se mi tu líbilo,“ dodal. Ostatně trať ocenil i skoro domácí Jan Francke, který se chystá podruhé na legendární Yukon Arctic Ultra, stejně jako skyrunnerský guru Sam Straka.

Ten ihned v cíli začal lákat nový ženský objev Ladu Štelzerovou z Prahy. „Běhám jen doma v Krčáku a pořád si držím ten svůj trénink na desítku, kdy dávám přednost kvalitě. Nevěděla jsem, do čeho jdu, chystala jsem se na Nezmara, ale docela to vyšlo i tady. Kopce jsem nahoru raději běhala a trpěla jsem v sebězích, mám úplně krvavé palce,“ vyprávěla.

Ocenění za výkon zaslouží všichni, kteří protnuli cíl.

Zajímavým jménem byl třeba Lukáš Rakoncaj, 42letý syn legendárního českého horolezce z Turnova. Anebo nejstarší účastník 71letý Karel Čech, který kdysi pomáhal Stanislavu Řezáčovi dobýt svět laufařů na běžkách. „Je ty seběhy, to bylo hrozný,“ láteřil, ale trať zvládl za 3:29. Doprovodnou devítku vyhráli Karel Pelikán (58:04) a Klára Zrůstová (1:14:18).

Kilpi Trail Running Cup pokračuje 8. října v Pstruží nad Čeladnou, kde se taktéž protahuje na 21 km s převýšením 1 200 metrů.

Výsledky:

Půlmaraton muži

1. Tomáš Lichý

2. Jan Zemaník

3. Vít Otevřel

Půlmaraton ženy

1. Lada Štalzerová

2. Eva Galaczová

3. Martina Hampejsová

9 km muži

1. Karel Pelikán

2. Petr Šnábl

3. Tomas Lada

9 km ženy

1. Klára Zrůstová

2. Agnieszka Hyska-Krawczyk

3. Sylwia Paulusová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: