KTRC Ondřejnický skyrunning půlmaraton: Elita českého horského běhu s dominancí Tomáše Lichého

KTRC Ondřejnický skyrunning půlmaraton: Elita českého horského běhu s dominancí Tomáše Lichého

Po necelém měsíci se Kilpi trail running cup opět ujal slova a druhou sobotu v říjnu se vyznavači horských běhů mohli těšit na skyrunningový závod v délce půlmaratonu. Tentokrát organizátoři vybrali oblast Moravskoslezských Beskyd, konkrétně ski areálu Opálená v Čeladné.

O tom, že závod bude opravdový skyrace napovídal fakt, že se na 21 kilometrech dlouhé trati vystoupalo 1150 výškových metrů. Adeptů na čelní umístění bylo nespočet a krom známých beskydských běžců – Tomáše Lichého, Jana Zemaníka, čerstvého vítěze B7 Marka Causidise, nebo letošního vítěze LH24 Petra Žákovského – se na start postavil i Ondřej Fejfar, Zuzana Urbancová a mnozí další.

V Beskydech se v rámci horských běhů KTRC běžel jeden z nejrychlejších závodů vůbec

Neuvěřitelně rozmanitá, avšak stále velmi běhává, a proto také rychlá trať, na které se střídaly všemožné povrchy, teplota jen pár stupňů nad bodem mrazu a vynikající organizace závodu, zapříčinili, že se v Beskydech v rámci horských běhů KTRC běžel jeden z nejrychlejších závodů vůbec.

Závod je součastí seriálu Kilpi Trail Running Cup. V Beskydech se běžel předposlední závod tohoto seriálu. Více informací o závodě Ondřejnická 21 najdete v termínovce.

Není ani divu, krom již zmíněných známých českých běžců na startu – Lichý, Zemaník, Fejfar(…) – se na start postavily i juniorské naděje české běžecké scény a chtěly se tak navzájem porvat o jedny z posledních možně získaných bodů do ratingu ATEX Skyrunner Czech Series Junior a U23.

K loňské 15 km dlouhé trase se přidalo dalších 6 km horizontálně a několik set metrů vertikálně a vznikl nový Beskydský skyrace – organizátory označován za skyrunningový půlmaraton.

Kdo si podmanil takřka zimní skyrace?

Přestože pole favoritů bylo početné, Tomáš Lichý, jak je jeho zvykem, ukázal svou dominanci a stylem start-cíl ovládl další závod ze série KTRC (1:35:22) – před necelým měsícem dominoval také na ještědském půlmaratonu. Ukázal tak dobrou formu před posledním závodem světové série v Limone, kde poběží VK i skyrace. Ani druhé místo se po vzoru Ještědu neměnilo, doběhl si pro něj takřka místní Jan Zemaník (1:38:20), který se ztrátou 3 minut finišoval za Lichým. Třetí místo obsadil Ondřej Fejfar (1:41:46), který dobíhal již se ztrátou více než 6 minut.

Mezi ženami závod ovládla Petra Pastorová, která si v čase 1:58:18 suverénně doběhla pro vítězství. Druhou ženou v cíli se stala se ztrátou 9 minut na vítězku Zuzana Urbancová (2:07:05), která se mohla alespoň těšit z vítězství v týmech společně s Janem Bartasem. Oba však tento závod brali jako dobrý trénink. Třetí ženou v cíli byla Ostravská běžkyně Alena Kollegová v čase 2:12:30.

Mezi mladými běžci dominoval Marek Chrascina

Mezi mladými běžci do 23 let krom Lichého vyhrál v juniorské kategorii (a celkově skončil pátý) Marek Chrascina, který dobíhal těsně za Markem Causidisem v čase 1:43:16. Chrascina svůj výsledek a průběh závodu hodnotil slovy: „Loni mi trať seděla lépe, ale na parametry skyrunningu myslím, že byla skvělá! Celá běhavá a místy i technická. Byl to vůbec můj první závodní půlmaraton – a rovnou sky – a v závěru závodu jsem už toho měl opravdu dost. S Markem Causidisem jsem byl po celou dobu závodu v kontaktu, ale na konci mi cuknul a já už nemohl přidat.“ Druhým juniorem v cíli byl Ondřej Nezval (celkově 9.) v čase 1:50:47, třetím Serhij Tkáč v čase 1:57:06.

Závod na 10 km s převýšením 560 metrů mezi muži vyhrál Daniel Belej v čase 1:01:02. Mezi ženami 10 kilometrovou trať zaběhla nejrychleji Alice Martikánová za 1:13:36.

Další a zároveň poslední zastávkou Kilpi Trail Running Cupu bude 23. října 15 kilometrový závod v Českém lese.

Výsledky

21 km muži

1. Tomáš Lichý

2. Jan Zemaník

3. Ondřej Fejfar

21 km ženy

1. Petra Pastorová

2. Zuzana Urbancová

3. Alena Kollegová

10 km muži

1. Daniel Belej

2. Libor Kubienka

3. Tomáš Hudeček

10 km ženy

1. Alice Martikánová

2. Dita Říhová

3. Jana Šotolová

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: