Slovenský SkyRace Poludnica Run ovládl Vít Otevřel

Slovenský SkyRace Poludnica Run ovládl Vít Otevřel

Poludnica Run organizovaný 3. června v Nízkých Tatrách byl třetí zastávkou Slovenské skyrunningové série. Jedinečný SkyRace plný technických pasáží, krásných trailů a neméně hezkých výhledů na tatranské vrcholy, přilákal také české běžce.

SkyRace, který v ČR nenajdete

Tatry mají své kouzlo a pokud se v nich organizuje horský závod, tak obzvlášť. Navíc, začátkem června se turisti do hor nehrnou tolik, jako je tomu v hlavní turistické sezóně – ta začíná 15.6. Připočtěme si technickou trať, která je v Česku těžko k dohledání a plán na jeden červnový víkend je zaručen.

Prohlédněte si další fotografie ze závodu…

Dle propozic 21 km s 1550 výškovými metry na dvou hlavních stoupáních (kdy druhé vedlo na 1549 metrů vysokou Poludnicu) a jeden brdek na závěr je předpoklad na závod, který je v Česku k nedohledání. Limit běžců v národním parku je ale neúprosný (maximálně 200 závodníků), a tak každý startující měl v prostorech startu a cíle skvělý komfort.

Jedná se o náročný horský závod typu SkyRace, který se odehrává v nádherné krajině Nízkých Tater. Více informací o Poludnica Run najdete v termínovce.

Československý vítězný pár Otevřel – Fašungová

Kvůli absenci jména ve startovní listině loňského vítěze, Mateje Petroviče, i druhého muže, Matúše Vnenčáka, se předzávodním favoritem stal Daniel Rubič, který přihlášený byl. Nakonec však nepřijel, a tak šanci na vítězství vycítil Vít Otevřel, který se do tohoto závodu přihlásil na poslední chvíli. Ten šel do závodu od prvních metrů svižně a ve dvojici s dalším českým běžcem, Honzou Bartasem, si postupně vypracoval několika minutový náskok na čele.

Víťa definitivně Honzovi utekl při druhém, hlavním, stoupání na vrchol Poludnice a v čase 2:28:55 si doběhl pohodově pro vítězství. Honza Bartas své druhé místo neudržel a v závěrečné části závodu ho předběhli slovenští běžci Martin Kais a Patrik Milata, kteří si tak v časech 2:33:19 a 2:35:13 doběhli pro druhé a třetí místo.

Zuzka Urbancová si doběhla pro bronz

Mezi ženami jasně dominovala, mimojiné slovenská reprezentantka ve triatlonu, Petra Fašungová. Ta dokázala i na mírně prodloužené trati zlepšit ženský traťový rekord o téměř 20 minut a finišovala v čase 2:46:34. Druhou ženou v cíli byla s mankem již přes 10 minut Lucia Dobrucká – 2:57:57. Jako třetí žena v cíli proběhla Zuzka Urbancová v čase 3:03:24.

Kdo by chtěl okusit kouzlo slovenských skyrunningových závodů, 1.7 se na Kráľové hoľi uskuteční již 4. závod Slovenské skyrunningové série. Závodit se bude na trati VK (vertical kilometer) s parametry 4,8 km / 1006 metrů+. Je to tak ideální možnost pro všechny, kteří si chtějí zkusit tuto disciplínu, jenž v Česku chybí, ale nechtějí jezdit za ní do Dolomit či Pyrenejí.

Jak závod a svůj výkon hodnotí běžkyně týmu SvetBehu.cz, Kristýna Chmelková?

„Na závod jsem se rozhodla jet na poslední chvíli, protože minulý víkend jsem běžela Nezmar ultramaraton, teď už vím, že to byla hloupost, protože jsem nebyla dostatečně zregenerovaná. A v půlce závodu jsem prakticky přestala závodit a spíše závod došla turisticky. Protože jsem dostala šílené křeče a únavu do noh, a tak o slušném umístění nemohla být řeč. Naopak můj přítel, který nezmara neběžel a byl odpočatý, závod ani nechtěl běžet a spíše chtěl potrénovat v horách. Nakonec se ale na poslední chvíli přihlásil a závod suverénně vyhrál. Závod se nám moc líbil, byl to pravý skyrunning a byl plný technických úseků. Zázemí a organizace byla taky perfektní. Jen poslední občerstvovací stanice mohla být na lepším místě a ne 3 km před cílem a ceny pro vítěze mohli být nabitější. Ale to jsou jen detaily, které určitě organizátoři v příštích ročnících doladí. Tento závod bych ale doporučila všem co milují skyrunning a technické pasáže v horách. Příští rok se sem opět vrátím.“

Výsledky

Muži

1. Vít Otevřel  2:28:55

2. Martin Kais  2:33:19

3. Patrik Milata  2:35:13

4. Jan Bartas  2:36:44

Ženy

1. Petra Fašungová  2:46:34

2. Lucia Dobrucká  2:57:57

3. Zuzana Urbancová  3:03:24

4. Alena Slaná  3:06:14

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: