Na Malofatranské stovce padaly traťové rekordy, o které se zasloužili Vítek Otevřel a Viyaleta Piatrouskaya z Polska

Na Malofatranské stovce padaly traťové rekordy, o které se zasloužili Vítek Otevřel a Viyaleta Piatrouskaya z Polska

V sobotu 1. července odstartoval z Terchové na Slovensku již 5. ročník Malofatranské stovky, který opět přilákal milovníky dlouhých horských běhů a stanovil nové traťové rekordy.

Prezentace a start tohoto závodu byl v Terchové. Závodníci mohli přespat z pátku na sobotu v rámci startovného v tělocvičně v blízkosti startu. Start závodu byl v šest hodin ráno, proto hodně závodníku tuto možnost využilo.

Jedná se o náročný horský ultratrail, který startuje z Terchové a vede nádhernou krajinou Malé Fatry. Více informací o Malofatranské stovce najdete v termínovce.

Pár chvil před startem závodu se spustil silný liják

Pár chvil před startem závodu se spustil silný liják a na protějším kopci se i blýskalo. Ani toto počasí neodradilo 200 startujících závodníku na dvou trasách. Ta kratší měřila 55 km s převýšením 4340 m+ a delší 105 km s převýšením 7790 m+. Cíl kratší trasy byl v Lipovci a cíl delší trasy ve Fačkovském sedle. Bylo jisté, že trasa bude velice blátivá a kluzká. Pořadatelé dokonce z důvodu nevhodného počasí museli zrušit výstup na Velký Rozsutec.

S delší tratí si nejlépe poradili Vítek Otevřel a polská závodnice Viyaleta Piatrouskaya

V druhé třetině závodu se počasí zlepšilo a dokonce začalo vykukovat na závodníky i sluníčko. A jak si vedli ti nejlepší na trati? Závodit se začalo někde pod Stohem, kde se vedení ujal Vítek Otevřel (Salomon/Suunto), kdy v blátivém seběhu nedal nikomu šanci a udělal si dvouminutový náskok na Radka Chrobáka. Tento náskok postupně navyšoval hlavně v prudkých kopcích a zaslouženě si doběhl pro první místo v traťovém rekordu (14:09). Radek Chrobák (JAPA Sport) (14:34) své druhé místo neudržel a na poslední občerstvovačce ho seběhl Kuba Uherek (14:17), jehož výkony neustále rostou.

Mezi ženami byla situace jasná už od začátku, kdy si suverénně pro první místo v traťovém rekordu doběhla polská závodnice Viyaleta Piatrouskaya (Inov8 Team Polska) (17:23). Pro druhé místo si doběhla Lucia Dobrucká (HK Direct Team Bytča) (19:16) a třetí místo po zranění vybojovala Petra Ševčíková (X-Trail Orlová) (21:07).

OSOBNÍ ZKUŠENOST BĚŽKYNĚ KRISTÝNY CHMELKOVÉ

Kratšího závodu se zúčastnila i běžkyně běžeckého týmu SvetBehu.cz Kristýna Chmelková a zde si můžete přečíst její dojmy …

„Tento závod se dá nazvat přeběhem Malé Fatry, a kdo neokusil krásy této krajiny může jen tiše závidět. Je to jeden z nejtěžších a nejtechničtějších závodů, který jsem běžela. Plný technických trailíků a prudkých seběhů. Určitě není tento závod vhodný pro začínající běžce, ale spíše pro zkušené skyrunnery. Organizace závodu proběhla na jedničku není co vytknout a co se týče občerstvovaček obrovský výběr jídla pro masožravce, vegetariány a vegany.“

Úvodní foto: Lukáš Budínský

Celkové Výsledky MF100:

Muži
1. Vít Otevřel Salomon/Suunto (14:09:43)
2. Jakub Uherek (14:17:38)
3. Radek Chrobák Japa Sport (14:34:08)
Ženy:
1. Viyaleta Piatrouskaya Inov8 Team Polska (17:23:27)
2. Lucia Dobrucká HK Direct Bytča (19:16:28)
3. Petra Ševčíková X-Trail Orlová (21:07:47)

Celkové výsledky MF50
Muži:
1. Tomáš Borčín (7:50)
2. Vladimír Čvartinský (7:54)
3. Lukáš Hladký (9:30)
Ženy:
1. Kristýna Skupieňová RockTechnik (8:17)
2. Kristýna Chmelková Montura Czech Team/SvětBěhu (9:51)
3. Barbora Mazáková (10:12)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: