Jesenický (půl)maraton, kouzelný závod v srdci Jeseníků – Osobní zkušenost běžkyně Jitky Fojtkové

Jesenický (půl)maraton, kouzelný závod v srdci Jeseníků – Osobní zkušenost běžkyně Jitky Fojtkové

V sobotou 19. srpna se v Jeseníkách odehrál jeden z velmi oblíbených horských závodů Jesenický maraton a půlmaraton, kterého se zúčastnila i členka běžěckého týmu SvetBehu.cz Jitka Fojtková, které i když závod nevyšel podle jejíh představ, tak dokázala zabojovat a vyhrát sama nad sebou.

Jesenický (půl)maraton je nádherný závod, který stojí zato absolvovat

Každoročně si na 22 km a na 42 km dlouhé trati měří síly okolo 700 běžců. S registrací si však musíte pospíšit, velmi brzy je naplněna kapacita startujících a vám nezbude nicjiného, než čekat na příští rok. Je úžasné být toho součástí. Ačkoliv start pro každou distanci probíhá na jiném místě (22 km Červenohorskésedlo, 42 km Ramzová), cíl je stejný – Skřítek. Pořadatelé mají však vše skvěle připraveno, a tak Vás pro tuto událost speciálně připravené autobusy dovezou až na místo registrace a startu.

Jedná se o nádherný a oblíbený horský závod, který každoročně přiláká mnoho běžců a běžkyň, kterým je umožněno proběhnout se krásnými místy Jeseníků. Více informací o Jesenickém maratonu a půlmaratonu najdete v termínovce.

Autobusy odjíždí už kolem 8 hodiny ranní a start 22 km trati je až v 11 hod, a tak máte spoustu času si popovídat s moha známými, které zde potkáte. A že jich je! To maratonci jsou v 11 hod už hodinu na trati. Na „půlmaratonskou“ trať jsem se vydala již podruhé a plná očekávání.

Věřila jsem si na medailová umístění

Délka tratě je pro mě ideální, kopcovitý terén mi vyhovuje. Kopečky doslova miluji. Zatímco ostatní jdou, já běžím. Věřila jsem si na medailová umístění, po vleklém zranění mi to v posledních měsících zase velmi dobře běhá. O vítězce jsem však nepochybovala. Eva Filipiová je skvělá běžkyně a na posledním závodě běžeckého seriálu 7 pohoří vJeseníkách mi na obdobné vzdálenosti nadělila 5 minut, takže jsem byla tehdy šťastná za vybojované 2. místo. Tentokrát však bylo vše jinak.

Po prvním km jsem zjistila, že je něco špatně

Po startovním výstřelu jsem se vydala kupředu s tím, že si před sebou nechám pár žen, které postupně budu stahovat. Ze třetí pozice jsem měla vše chvíli pod kontrolou. Po prvním km jsem zjistila, že je něco špatně. Nohy tuhé, žaludek začal stávkovat. Absolutní pocity slabosti doprovázené beznadějí. Přitom prvních 6 km je do kopce, takže terén, na kterém normálně nejvíce získávám. Dnes ne. Předbíhá mě žena. Za chvíli další. Hlava mi to nebere. Žádný přepálený start, vybíhalo se zvolna. Zde problém být nemůže. Do kopce jdu. Ano,já! Pořád tomu nemůžu uvěřit. Nedokážu běžet. Jakmile mě předbíhá další žena, mám pocit, že závod ani nedoběhnu.

Na Švýcárně jsem si řekla, že se pokusím alespoň trochu si závod užít, zpomalit tak, ať mě to tolik nebolí. Díky známému na trati jsem se na chvíli rozptýlila, ale dlouho jsem jeho tempu nestačila. Ani seběh pod Petrovy kameny jsem nedokázala pustit a nahnat nějaké minuty. I zde se přede mne dostává další žena. Na Petrovy kameny opět jdu. Trpím při pohledu na hodinky, jsem lehce za polovinou závodu. Rovinatější terén mi dovolí i běžet, ačkoliv si ho užívat nedokážu. Ani výhledy nejsou. Všude jen mlha. Máme štěstí, že neprší, vzhledem k předpovědi počasí. Max pár kapek na trati. Vládce zdejších hor Praděd byl na nás milosrdný.

Vyhrálaj sem svůj nejtěžší závod – sama nad sebou

Konečně se ocitám na poslední občerstvovačce na Jelení studánce, kde už vím, že to přežiju. Ačkoliv poprat se se Ztracenými kameny byla dřina, která mě stála další 2 místa. Po prudkém seběhu dokončuji závod jako 10. žena s časem 2 hodiny 12 minut. Slzy. Zimnice. Pocity zklamání, sebepřekonání, zoufalství. Dne 19. 8. jsem vyhrála svůj nejtěžší závod – sama nad sebou! Příští rok zas, jen lépe!

Výsledky

Muži maraton

1. David Pelíšek  03:23:35

2. Oldřich Kokošek  03:24:20

3. Ondřej Horák  03:35:42

Ženy maraton

1. Jana Matějíková  04:19:26

2. Veronika Pilíková  04:36:57

3. Renata Šedová  04:40:02

Muži půlmaraton

1. Miloš Nykodým  01:31:07

2. Ondřej Doležal  01:37:06

3. Daniel Tomanek  01:37:59

Ženy půlmaraton

1. Eva Filipiová  01:50:24

2. Taťána Straková  01:59:26

3. Hana Herberová  02:00:49

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: