Marek Causidis a Stanislav Najvert obhájili vítězství na Beskydské sedmičce + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Marek Causidis a Stanislav Najvert obhájili vítězství na Beskydské sedmičce + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

První zářijový víkend se již poosmé konalo Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic, Adidas-Continental Beskydská sedmička. Jaký letos byl tento největší ultra-trailový závod v Česku a jak si vedli jeho favorité v mužské, ženské, tak smíšené kategorii?

Horský přeběh Moravskoslezských Beskyd z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm již poosmé přilákal ke startu do Třince tisíce běžců. Za dobu své existence se tento závod rozrostl do formátu největšího ultra-trailu v ČR. Není divu, trasa závodu – Třinec – Javorový – Ropice – Travný – Lysá hora – Smrk – Čertův Mlýn – Radhošť a jako bonusový vrchol Velký Javorník je svou náročností jednou z nejtěžších, a dle mnohých také nejkrásnějších, horských výzev v České republice.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Ve 22:30 bylo z náměstí T.G.M. v Třinci odstartováno. Téměř 1500 dvojic se za nepřestávajícího deště vydala směr prvního vrcholu, Velkého Javorového. Na vyzyvatele trasy long-full, která je každoročně vyhlášena jako Mistrovství ČR, dohromady čekalo 95 km s 5470 metry převýšeními. Na hobby běžce běžící trasu short, čekala 86 kilometrová trať s 5050 metry převýšeními, bez vrcholů Ropice a Travného. Od prvních kilometrů bylo jasně dle časů vidět, že favoritům na vítězství ani rozbahněná trať a stálý déšť na rychlosti neubral a ukrajovali z porce kilometrů.

Mužský závod nabídl drama až do konce

Na čelo závodu se postupně probíjeli loňští vítězové Marek Causidis a Stanislav Najvert, avšak ani loni druzí Kamil Bezděk s Markem Novotným nikterak neztráceli. Mezi dalšími rychlíky byl Vítek Otevřel s Tomášem Svobodou, či David Pecina s Romanem Košťálem. Pro mnohé favorité na vítězství M. Causidis a S. Najvert nenechali nic náhodě a minutu po půl jedenácté dopoledne doběhli s časem 12:01 pro obhajobu svého loňského vítězství. Překvapivě rychle se za vítězným párem objevili další běžci, v čase 12:03 si pro druhé místo doběhli skvěle takticky běžící David Pecina a Roman Košťál. Jako třetí doběhli v čase 12:08, loni druzí, Kamil Bezděk s Markem Novotným. Jak náročnosti trati může svědčit jejich čas, který oproti loňsku vzrostl o 20 minut. Opakoval se však trend z minulých ročníků, vítězné mužské páry se vlezli do časového rozpětí 10. minut, což na 95 kilometrové trati je opravdu málo.

TIP: Přečtěte si také článek o tom, jak vypadá trénink na Beskydskou sedmičku.

Obrovská dominance Marie Zelené a Kristýny Chmelkové

Jaké drama do posledních kilometrů nabídl mužský závod, tak přesný opak měl závod ženský. Marie ZelenáKristýnou Chmelkovou potvrdili nejen skvělou sehranost, ale také výbornou formu a zvítězili s náskokem více než hodiny před spolufavoritkami závodu, Lindou Beniačovou a Klárou Rampírovou. M. Zelená s K. Chmelkovou do cíle doběhly v čase 15:36, L. Beniačová s K. Rampírovou v čase 16:42. I na třetí ženský pár se po druhém ženském páru muselo poměrně dlouho čekat. V čase 17:23 do cíle doběhla Kateřina Horylová a Veronika Tkáčová.

Prohlédněte si fotogalerii z Beskydské sedmičky a najděte se na fotkách!

V cíli jsme vyzpovídali Kristýnu Chmelkovou:

„Běželo se skvěle, jelikož jsme minulý týden byli na závodní dovolené ve Švýcarsku, kde jsme potrénovali v Alpách. Počasí bylo sice hrozné, v podstatě celý závod propršelo a byla zima hlavně na Smrku a Lysé, ale od začátku až dokonce jsme si šli svoje a čekali na nástup Lindy a Kláry.“

Výkon z říše snů v kategorii mix

Výkon z říše snů. Tak by se dalo nazvat představení vítězného páru v kategorii mixů, které předvedli Filip Šilar a Anna Čajková. Dvě hodiny a pět minut je dělilo od druhého páru v kategorii mixů a v celkovém umístění skončili na 7. místě. Jejich čas vše podtrhuje, 13:21. Jako druzí do cíle doběhl Václav Pecl s Lucii Samcovou v čase 15:26 a jako třetí Karel MatušekIvetou Kaločovou (15:53).

Veškeré výsledky, dle věkových kategorií, tak v kategorii short, naleznete na webu B7:

http://www.beskydskasedmicka.cz/b7/vysledky-2017/

O náročnosti trati a především letošních brutálních podmínkách, které byly na trase závodu (celonoční déšť s teplotami na vrcholem pod 8 stupňů), také dokládá počet doběhnutých do cíle. V kategorii long doběhlo 293 párů (pouze polovina z přihlášených) a v kategorii short pouze 409 – takřka 40 % z přihlášených. Proto nejen pro vítěze, ale pro všechny, kteří letos doběhli, patří velká gratulace a obdiv.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: