WINTER SkyRace® 2017: V závodu do nebe kralovali Kocumová a Čípa

WINTER SkyRace® 2017: V závodu do nebe kralovali Kocumová a Čípa

Za krásného zimního počasí se v sobotu 2. 12. do Liberce se sjelo přes 400 natěšených běžců na 2. ročník Winter SkyRace. Oproti prvnímu ročníku se na hlavní trati sešla daleko silnější konkurence a vítězové Jiří Čípa a Zuzana Kocumová i přes těžké zimní podmínky zvládli trať v nových traťových rekordech.

Winter Ještěd SkyRace je již čtvrtým horským závodem Ještěd SkyRace, který se běhá na Ještědském hřebeni. Hlavním závodem byla královská trasa WINTER SkyRace® s parametry 21,5 km/1350m+ a letošní novinka – poloviční trasa WINTER Trail s parametry 11,5 km/800m+.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Na startu se objevila mimo jiné celá řada elitních českých běžců

Na startu se kromě velké skupiny hobby běžců postavila i celá řada elitních českých horských běžců a členů sky runningové reprezentace jako Jiří Čípa, Jiří Petr, Pavel Brýdl, Aleš Palko, Dan Rubič, Martin Minář, Tomáš Křivohlávek, Pavel Štryncl a mnozí další. I startovní pole žen čítalo zajímavá jména jako Anka Straková, Zuzana Kocumová, Ivana Sekyrová, Lada Štalzerová, Veronika Tuhovčáková a další.

Jedná se o náročný, ale o to víc nádherný zimní závod, který se koná v okolí Ještědu. Více informací o WINTER SkyRace® najdete v termínovce.

Rostoucí konkurence byla znát na tempu čela závodu

I přes velmi těžké podmínky (místy až 20 cm sněhu, občasný led, náročný technický terén) šel záhy do trháku Jiří Čípa a už na prvním výstupu na vrchol Ještědu měl skoro pětiminutový náskok. Ten si nakonec udržel až do cíle a cílovou pásku protnul v rekordu trati před loňským vítězem Pavlem Brýdlem a Martinem Minářem. I to, že se další muži v pořadí vešli pod magickou hranici dvou hodin, hovoří o velkém tempu závodu.

V ženském poli to bylo ještě o trochu jasnější. Zuzana Kocumová na domácí trase od začátku diktovala tempo a bylo vidět, že jí sníh pod nohami sedí. Zvláště v sebězích stále navyšovala náskok na duo Straková – Sekyrová. Nakonec i ona posunula rekord trati o dobré tři minuty a zaslouženě vyhrála.

Závodníci se kromě královské trati nově postavili i na trať WINTER Trailu

Závodníci se kromě královské trati nově postavili i na trať WINTER Trailu, který nalákala takřka stovku běžců, kteří si chtěli zkusit, jaké to je, běhat v horách v zimě a sněhu. I zde se běželo svižně, vítězi se stali Zbyšek Lhota a Monika Kapletová.

Celý den doprovázela závod kromě nádherných pohledů na zasněžené kopce v okolí i hudba, aktivity pro děti, testování běžeckého vybavení, široká nabídka jídla i pro vegetariány a vegany a další zajímavosti pro celé rodiny.

Výsledky

WINTER SkyRace muži

1. Jiří Čípa  01:52:30.15

2. Pavel Brýdl  01:58:18.17

3. Marek Minář  01:58:45.17

WINTER SkyRace ženy

1. Zuzana Kocumová  02:13:20.46

2. Anna Straková  02:23:02.48

3. Ivana Sekyrová  02:31:08.24

WINTER Trail muži

1. Zbyšek Lhota  01:14:15.27

2. Ondřej Volák  01:17:49.76

3. Martin Gogela  01:19:06.27

WINTER Trail ženy

1. Monika Kapletová  01:40:48.58

2. Denisa Dvořáková  01:49:04.58

3. Martina Křelinová  01:49:50.86

Celkové výsledky

Jan Dušánek – horal, ultraběžec, nadšenec a začínající pořadatel běžeckých závodů a kempů

Honza pochází z Liberce a k běhu se dostal ve svých 33 letech díky pejskovi. Za pouhé 3 roky ho běh chytl tak, že posbíral řadu účastí na závodech typu ultratrail. Nejraději má tratě v náročných podmínkách kolem délky 100 km. Letos si splnil svůj sen a dokončil náročný závod v Alpách, UTMB. V poslední době ho také chytlo pořádání horských závodů a nově také

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: