Třetí ročník Lipno Ice Marathonu byl opět jedinečný. Nejrychlejším běžcem na maratonské trati byl Jan Francke!

Třetí ročník Lipno Ice Marathonu byl opět jedinečný. Nejrychlejším běžcem na maratonské trati byl Jan Francke!

V předchozích dvou letech si závodníci měli možnost vyzkoušet dva různé typy tratě. Letošní rok je v sobotu 10. února odměnil kombinací. Na své si tedy přišli nejen ti, které oslovila trasa závodu vedená po souši, alei závodníci, kteří se těšili na běh po ledě.

Poradit si s kombinovaným terénem nebylo tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo

Nejkritičtější byly přeběhy z ledu na pevninu a obráceně. „Led je při břehu v důsledku kolísání vodní hladiny velmi nestabilní a závodníci se mohli kdykoliv prolomit,“ popisuje stav některých úseků tratě Adéla Černá, ředitelka závodu. „Trasu závodu jsme však vedli tak, aby si účastnici užili pohybu na ledě co nejvíce, a zároveň nebyla ohrožena jejich bezpečnost. I z toho důvodu byli po celé trati rozmístěni záchranáři,“ doplnila Černá.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Jedná se o extrémní závod v maratonu a půlmaratonu na ledu. Více informací o Lipno Ice marathonu najdete v termínovce. Také si můžete přečíst reportáž z prvního i druhého ročníku závodu.

Byla tu jedinečná atmosféra a přijela spousta kvalitních běžců a sportovců

„Letošní ročník se mi líbil nejvíce. Běžel jsem již předchozí dva – ten první, který byl vedený při břehu Lipna a dost jsem se při něm namočil, i druhý, který se běžel celý po ledě. Ten letošní, kombinovaný byl ale nejlepší. Bylo to pestré, střídání terénů i převýšení mi vyhovovalo, bylo to jiné než v předchozích dvou letech, ale za mě rozhodně nejkrásnější. Moc jsem si to užil.“ Komentoval trať závodu po té, co proběhl cílem, Jan Dolejš – devětašedesátiletý a tím i nejstarší účastník a opravdový matador Lipno Ice Marathonu. V cíli maratonu byl první Jan Francke z Jablonce nad Nisou. Triatlonista, ultramaratonec a  čtvrtý nejlepší běžec v závodě Yukon Arctic Ultra 700+km si závod také pochvaloval. „Byla tu jedinečná atmosféra, přijela spousta kvalitních běžců a sportovců, cítil jsem se tu dobře a rád se sem vrátím, je to velmi nevšední závod.“

Nejrychlejšímu závodníkovi organizátoři předali skutečný ledový pohár

Celkově nejrychlejším na maratonské trati byl Ondřej Pína, startoval v kategorii Freestyle a pro první místo si dojel na kole. Hlavní cenu si tak pojistil a domů si odvážel zbrusu nové běžecké lyže a skutečný ledový pohár. „Organizátoři mi řekli, že je putovní, ať se o něj dobře starám a příští rok ho s sebou přivezu. Uvidíme. Dám ho do mrazáku a třeba vydrží, až za rok zase přijedu závodit. Rum z něj rozhodně chutná fantasticky!“ Komentoval se smíchem nevšední trofej celkový vítěz maratonu.

Nouze nebyla o sportovní zážitky, uměleckou podívanou při tvorbě ledových soch i opravdové sportovní výkony

Autorem skutečného ledového poháru a tradičních ledových stupňů vítězů je sochař Jiří Genzer. Nevšední ledové stupně ještě doplnil několika ledovými sochami. Vítězný ceremoniál tak probíhal na opravdu kluzkých a zmrzlých ledových stupních vítězů, které k Lipno Ice Marathonu prostě patří. Druhý den je pro své medailisty využili i pořadatelé česko-rakouského mistrovství ledních jachet Mitropa Trophy, který se konal v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví přímo v místě startu Lipno IceMarathonu. „Několik rozjížděk lední jachtaři absolvovali i v den závodu Lipno Ice Marathonu, a tak bylo v Černé v Pošumaví opravdu živo. Nouze nebyla o sportovní zážitky, uměleckou podívanou při tvorbě ledových soch i opravdové sportovní výkony,“ komentovala nabitý víkend v Černé starostka obce Irena Pekárková.

V ženách dominovala Slavěna Albastová

Závodu se účastnily i ženy, do maratonské trati se odhodlaly vydat pouze tři, nejrychlejší z nich byla Slavěna Albastová, a přesto, že i po doběhu měla stále dokonalý make-up a její dlouhé rozpuštěné vlasy přitahovaly pozornost, potvrdila náročnost celého závodu slovy: „Až takhle těžké jsem to tedy nečekala, ale byla to paráda, jsem spokojená!“

Lipno Ice Marathon je náročný závod. Je jediným v širší střední Evropě a na závodníky tu nečeká jen opravdová šumavská zima dosahující i minus dvacet stupňů pod nulou, ale i mlhy a specifický ledový terén. Letošní, již třetí ročník, potvrdil, že organizátoři jsou připraveni na všechny druhy počasí a závod připraví v kvalitě, kterou ocení milovníci zimního běhání i dalších zimních sportů. Ať už se koná na ledě, na souši nebo v kombinaci, vždy má co nabídnout a slovy ředitelky závodu: „kde jinde si můžete zasportovat na ledě pod dozorem záchranářů, a posunout své fyzické hranice než v Lipno Ice Marathonu? Tak trénujte, 4. ročník odstartuje již za 361 dní 9. února 2019!“ zve všechny milovníky pohybu Adéla Černá.

Výsledky

Maraton Freestyle muži

1. Ondřej Pína  1:58:59

2. Jan Kříž  2:19:35

3. František Valeš  2:23:39

Maraton muži

1. Jan Francke  2:55:04

2. Milan Helus  3:05:32

3. Ivan Ivanov  3:07:17

Maraton ženy

1. Slavěna Albastová  4:01:50

2. Barbora Hronová  4:35:47

3. Kamila Hiĺovská

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: