Grossglockner Ultra-trail – náročný závod kolem nejvyšší hory Rakouska

Grossglockner Ultra-trail – náročný závod kolem nejvyšší hory Rakouska

Grossglockner Ultra Trail je závod kolem Glossglockneru, nejvyšší hory Rakouska. Nabízí horských běžeckým nadšencům 4 různé závody, jejichž trasa je vždy úlomkem hlavního ultra trailu.

Hlavní ultra trailový závod startuje v pátek, 27. července, ve 23:00 hodin v Kaprunu, kde je také cíl. Závodníci mají za úkol zdolat v časovém limitu trať dlouhou 110 kilometrů s nastoupáním 6500 m.

Závod nabízí tři hlavní trasy, královskou a již zmíněnou 110 km a kratší pak na 75 km, kde nastoupáte 4000 výškových metrů nebo 50 km s 2000 metry. Pokud se necítíte ani na to, pak je tu ještě nejkratší trasa 35 km a 1500 metrů převýšení nebo 110 km ve štafetě.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Za doprovodu čelovek se startuje z Kaprunu směrem do hor. První stoupání má 1200m, pak následuje seběh do vesnice Fusch. Trať pokračuje podél řeky Fuscher Ache a míří skrz alpami na nejvyšší vrchol závodu Pfordscharte 2 828 m.n.m. Tento úsek trati nabízí závodníkům výhledy na Grossglockner. Následuje seběh do Kögnitztal a městečko Kals. Z Kalsu trať začne opět stoupat přes Berger Alm až na Kalser Tauern. Trasu doprovází krásné výhledy na okolní ledovce. Náročný seběh pak svede závodníky až na Rudolfshütte, kolem jezera Weissee. Následuje poslední náročné stoupání přes ledovce na Kapruner Törl (2 636 m.n.m.). Poté klesání podél jezera Mooserboden a Wasserfallboden. Závěřečný úsek vede rovinnatým terénem údolím Kesserfallstrasse, které je již protkáno povzbuzujícími diváky, až do městečka Kaprun.

Můžete běžet také ve štafetě nebo kratší tratě v rámci závodu

Ultra trailový závod je možné běžet také ve dvojici. Dvojice si předávají štafetu v Kals am Grossglockner. První úsek měří 62 km s 6500 výškovými metry. Druhý úsek je o něco kratší, měří 45 km s 2000 výškovými metry.

Zajímají tě horské závody a traily v zahraničí? Sleduj sekci na SvetBehu.cz – Běhání v zahraničí.

Dalším závodem je Grossglockner trail, který startuje v sobotu 28. července v 7:00 hodin ráno v Kals am Grossglockner a končí v Kaprunu. Na délce 75 km zdolají závodníci 2000 výškových metrů. Časový limit pro tento závod je 15 hodin. Prostředním závodem taktéž se startem v sobotu je Kalser Tauern Trail s délkou 50 km a převýšením 2000m+.

Nejkratším závodem GGUT je Gletscherwelt trail. Ten startuje v sobotu 28.7. v 8:00 hodin na hrázi jezera Weissee, v blízkosti Rudolshütte a končí v Kaprunu. Závodníci na trati dlouhé 31,1 km zdolají 1000 výškových metrů. Časový limit pro celý závod je stanoven na 14 hodin. Mezi muži vyhrál v předloňském ročníku Čech Jan Mrázek, v čase 2:57.25,3.

Organizátoři nabízí i společný trénink nebo soustředění

K přepravě mezi závody můžete využít autobusů, kteří zorganizovali pořadatelé. Pokud se necítíte na přípravu samostatně a v čechách, podívejte se také na tréninky a tréninkové kempy, které pořadatelé nabízejí ve spolupráci se zkušenými trenéry.

Registrace na závod jsou již v plném proudu. První vlna nejlevnějších registrací končí 30. 6. 2018. V této vlně se pohybuje startovné v rozmezí 55 – 150 EUR v závislosti a vybraném závodě.

Více informací nejdete přímo na webu závodu nebo jejich facebookovém profilu. Kompletní výsledky loňského ročníku pak zde.

I letos se na start závodu postaví poměrně početné pole českých běžců. Jedním z nich bude naše redaktorka Jana Kunčická.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: