Pražský maraton vyhrál poprvé Američan Galen RUPP, mistry ČR se stali Homoláč a Pastorová + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Pražský maraton vyhrál poprvé Američan Galen RUPP, mistry ČR se stali Homoláč a Pastorová + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

V neděli 6.5.2018 se Praze konal již tradiční Volkswagen Prague Marathon, kde poprvé po 4 letech dominoval Američan Galen Rupp. Mezi Čechy jsou novými mistry Homoláč a Pastorová. Přinášíme reportáž ze závodu.

Květen má v ČR několik tradic a jednou z nich je i Pražský Volkswagen maraton, jenž letos oslavil již své dvacáté čtvrté pokračování. Startovní pistoli, ze které se ozval výstřel, třímal v ruce velmi vzácný host. Nebyl to nikdy jiný než šéf světové atletické unie Sebastien Coe. Na jeho povel se v 9 hodin vydalo na trať dlouhou 42,2 km téměř 10 500 běžců a běžkyň.

Poprvé v Praze zvítězil Američan Galen RUPP

Počasí už se také pomalu stává tradicí, ale letos se dá říci, že právě na maraton bylo až moc teplé, pro diváky naopak velmi příjemné. Jasná obloha, drobný větřík a teplota v cíli okolo 24 °C. Pro běžce opravdu teplo, ale právě v mužské kategorii se běželo navzdory takovému teplu velmi rychle.

Favorité byli opět jednoznačně afričtí běžci, přesto nakonec se z vítězství radoval Galen RUPP, bronzový medailista z olympijských her v Riu. Na 30.kilometru se právě on a Etiopan Lemma vydali do sólového úniku a prakticky nedali nikomu šanci. Američan ale ve svém tempu vytrval a do cíle doběhl téměř s minutovým náskokem. Jeho čas 2:06:07 hodin je v celé historii druhým nejlepším. To ostatně dokazuje jeho výtečné kvality. Druhý doběhl zmiňovaný Etiopan Sisay LEMMA za 2:07:06 a třetí místo obsadil Stephen CHEMLANY z Keni za 2:09:42 hodin.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Ženský závod tak trochu ve stínu mužů

V elitní ženské kategorii se přesto odehrávaly zajímavé souboje. O prvenství si to rozdaly běžkyně z Keni a Etiopie. Závod se nakonec rozhodl v posledních deseti kilometrech, kdy Bornes KITUROVÁ setřásla své soupeřky z Etiopie a doběhla si zaslouženě pro vítězství ve velmi kvalitním čase 2:24:19 hodin. Hned za ní se seřadily Belaynesh OLJIRAOVÁ (2:25:13) a Amane GOBENOVÁ (2:27:43).

MČR v maratonu přineslo hlavně v mužské kategorii zajímavé boje

Velmi napínavý a dramatický průběh měl závod mezi českými muži. O vedení se neustále přetahovali Jirka Homoláč a Vít Pavlišta. Oba závodníci si prošli krizí, kdy například Jirka Homoláč musel dokonce na 30.kilometru navštívit toaletu. Nakonec při výběhu z Těšnovského tunelu se mu podařilo Víta Pavlištu setřást a v čase 2:20:09 hodin zvítězil. V cíli měl z vítězství velkou radost, což nakonec projevil i slovy: „Na šestatřicátém (kilometru) najednou nohy začaly zase jít, tak jsem si řekl, že to zkusím. A povedlo se to.“

Druhý doběhl Vít Pavlišta v čase 2:20:30 hodin a bronzová medaile patří Petru Pechekovi za 2:22:25 hodin.

O ženský titul, při neúčasti Evy Vrabcové Nývltové, se svedl velký souboj. Nakonec se z vítězství radovala jedenačtyřicetiletá Petra Pastorová (2:48:40) a obhájila tak loňský titul. Hned za ní doběhla Marcela Joglová (2:49:17) a třetí místo patří účastnici olympijských her v Londýně v roce 2012 Ivaně Sekyrové za čas 2:49:51 hodin.

TIP: Přečtěte si také článek poslední trénink před maratonem – jak se stravovat, pít, trénovat, abyste podali co nejlepší výon.

Všichni, kdo doběhli jsou vlastně vítězi

Praha a maraton, to jsou tisíce příběhů amatérských běžců a běžkyň, kteří usilují o zdolání svých osobních rekordů či jen dokončení maratonu. Mnozí z nich si závod naprosto úžasně užívají ať už díky skvělé atmosféře nebo prostředí, ve kterém se závod v Praze koná. V cíli pak neskrývají nadšení a emoce a ihned prohlašují, že i když to bolelo, tak za rok budou na startu znovu.

FOTOGALERIE S FOTKAMI ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Zde najdete fotogalerie s fotkami účastníků od Petry Kopkové

1. Fotogalerie – zahájení + start

2. Fotogalerie – 12,5. km – špička startovního pole

3. Fotogalerie – 33. km (10:38 – 11:13)

4. Fotogalerie – 33. km (11:14 – 11:23)

5. Fotogalerie – 33. km (11:24 – 11:43)

6. Fotogalerie – 33. km (11:44 – 11:58)

7. Fotogalerie – 33. km (11:59 – 12:11)

8. Fotogalerie – 33. km (12:12 – 12:24)

9. Fotogalerie – 33. km (12:25 – 12:38)

10. Fotogalerie – 33. km (12:39 – 13:10)

Výsledky v hlavních kategoriích:

Maraton – muži:

  1. Galen RUPP (USA)
  2. Sisay LEMMA (Etiopie)
  3. Stephen CHEMLANY (Keňa)

Maraton – ženy:

  1. Bornes KITUROVÁ (Keňa)
  2. Belaynesh OLJIRAOVÁ (Etiopie)
  3. Amane GOBENOVÁ (Etiopie)

Maraton – muži ČR:

  1. Jiří Homoláč
  2. Vít Pavlišta
  3. Petr Pechek

Maraton – ženy ČR:

  1. Petra Pastorová
  2. Marcela Joglová
  3. Ivana Sekyrová

Kompletní výsledky najdete: www.runczech.cz

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 14 let, jehož specialitou jsou silniční závody od 5 km až po maraton. V současnosti je vedoucím týmu vodičů PACEMAKERS pro závody ze seriálu RunCzech a TEMPO MAKERS, vodící ostatní vybrané závody v ČR. V Plzni pořádá pravidelně běžecké tréninky. Běhá také horské závody. Jeho oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je hlavně Šumava.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: