Kiprop a Gudetaová ovládli půlmaraton v Olomouci, Homoláč a Eva Vrabcová Nývltová nejlepší mezi českými závodníky

Kiprop a Gudetaová ovládli půlmaraton v Olomouci, Homoláč a Eva Vrabcová Nývltová nejlepší mezi českými závodníky

Další závod ze seriálu běžecké ligy RunCzech se přesunul na Moravu. V Olomouci se běželo již podeváté. Dorazilo 6 300 běžců a běžkyň a jako obvykle je přivítalo skvělé běžecké publikum, které umí vždy vytvořit úžasnou atmosféru a jinak tomu nebylo i letos.

Po dlouhé době bylo počasí k běžcům velmi přívětivé

Závod v Olomouci téměř vždy provázelo velké teplo. Možná díky tomu se tady ještě elitní běžci nedostali pod hranici jedné hodiny. Červnové počasí nasvědčovalo, že i letos se změna nechystá. Jenže nakonec se dva dny před závodem ochladilo a teplota slibovala příjemných 15°C, což je téměř ideální teplota na rychlé časy. Jenže se k tomu přidal silný vítr, který naopak závodníkům stěžoval běh a ubíral síly.

Jedná se o oblíbený závod z dílny RunCzech, který je oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Více informací o Mattoni 1/2maratonu Olomouc najdete v termínovce.

Dominance afrických běžců v Olomouci pokračuje

Pořadatelé pozvali několik výtečných afrických běžců, z nich čtyři mají své osobní rekordy hodně pod hodinu. Předpoklad, že se poběží pod hodinu byl plný očekávání. Jenže už zmiňovaný vítr nakonec smělé plány pořadatelů zhatil a odsunul zase minimálně o rok. Přesto dosažené časy jsou výtečné a byly pokořeny traťové rekordy. Mezi elitními muži prokázal nejvíce sil Stephen KIPROP z Keni a zvítězil v novém traťovém rekordu 1:00:15 hodin. Druhý v pořadí Etiopan Jemal YIMER doběhl v čase 1:00:35 hodin a třetí místo patří krajanovi vítězného muže Abelu Kipchumbovi za také skvělý čas 1:00:55 hodin.

Mezi elitními ženami dominovaly Etiopanky

V ženské kategorii se čekaly vyrovnané boje, přesto vítězná Netsanet GUDETAOVÁ z Etiopie nakonec všem utekla a doběhla s velkým náskokem v čase 1:07:30 hodin. Za ní se odehrával dramatický souboj čtyř běžkyň, který nakonec získala pro sebe Etiopanka Aselefech MERGIA (1:09:45) a na třetí místo odsunula výbornou Trihas GEBREOVOU ze Španělska (1:09:51).

Eva Vrabcová Nývltová vytvořila traťový rekord

Výborně běžela jako vždy i Eva Vrabcova Nývltová, která dokonce v mezičasech útočila na svůj český rekord, ale opravdu velký vítr a v posledních metrech i nepříjemné kostky zapříčinily, že z toho byl nakonec „jen“ traťový rekord, ovšem výborné hodnoty (1:11:10 hodin). Navíc doběhla celkově pátá mezi ženami vůbec, což je výtečné umístění. Na pozávodní tiskovce přiznala, že zvláště nepříjemný vítr ji nedovolil v určitých místech běžet rychle a také konstatovala, že má nyní spoustu závodů za sebou a chybí ji kvalitní trénink, který ji v příštím měsíci čeká.

Druhé místo mezi českými ženami uhájila Marcela Joglová (1:16:44) před třetí v pořadí Barborou Jíšovou (1:18:57). Určitě je třeba ocenit čtvrté místo olomoucké běžkyně Petry Kamínkové. Ta i ve „svých“ letech dokazuje, že ještě nepatří do starého železa. Na domácí trati opět proháněla všechny ty „mladé“ české závodnice a nic jim nedaruje zadarmo.

Jirkovi Homoláčovi se povedla odveta za Budějovice

Jirka Homoláč toužil v Olomouci oplatit porážku, kterou mu nadělil v Českých Budějovicích Vít Pavlišta. Od začátku nasadil tempo, které se nakonec ukázalo jako vítězné. Přesto s výsledným časem 1:06:20 hodin spokojen rozhodně nebyl, což zdůraznil na po závodní tiskové konferenci. Půl minuty za ním doběhl již zmiňovaný Vít Pavlišta (1:06:50) a třetí místo patří překvapivě, ale naprosto zaslouženě, Tomáši Lichému za čas 1:07:31 hodin.

Atmosféra v Olomouci je vždy skvělá

Jak už jsem v úvodu zmínil, tak divácká kulisa je v Olomouci tradičně skvělá. V cíli někteří běžci dokonce použili výraz elektrizující. Navíc ideálního počasí využilo mnoho běžců aběžkyň z řad hobíků a vytvářeli jeden osobní rekord za druhým. Takže v cíli jsme viděli mnoho usměvavých tváří radujících se nejen z medaile, ale i cílové času. Za rok v Olomouci nás čeká již 10. ročník a již nyní se nesmírně těšíme.

Výsledky v hlavních kategoriích:

Půlmaraton – muži:

1. Stephen KIPROP (Keňa)

2. Jemal YIMER (Etiopie)

3. Abel KIPCHUMBA (Keňa)

Půlmaraton – ženy:

1. Netsanet GUDETA (Etiopie)

2. Aselefech MERGIA (Etiopie)

3. Trihas GEBRE (Španělsko)

Půlmaraton – muži ČR:

1. Jiří HOMOLÁČ

2. Vít PAVLIŠTA

3. Tomáš LICHÝ

Půlmaraton – ženy ČR:

1. Eva VRABCOVÁ NÝVLTOVÁ

2. Marcela JOGLOVÁ

3. Barbora JÍŠOVÁ

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: