Na druhém ročníku Stubai Ultratrailu doběhli na ledovec jako první Clemente a Berglund

Na druhém ročníku Stubai Ultratrailu doběhli na ledovec jako první Clemente a Berglund

Druhý ročník jednoho z nejkrásnějších a velmi náročných rakouských trailových závodů, Stubai Ultratrailu se odehrál 29. –  30.6.2018 v údolí Stubaital.

Opravdová výzva pro dobrodruhy

V pátek závodu předcházela tradiční pasta párty spolu se sport expem a race briefingem, kde se závodníci dozvěděli všechny potřebné informace ohledně značení trasy, bezpečnosti a počasí.

Na druhém ročníku závodu čekaly na běžce tři trasy, ultra trasa Urban2Glacier trail s 63 kilometry a 5 000 metrů stoupání, prostřední trasa Basictrail s necelými 30 km a 2528 metrů stoupání a novinka letošního roku Gletschertrail v podobě vertikálních 8 km s 1394 metry stoupání.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Sychravé počasí převládající v Tyrolsku celý týden se v sobotu vybralo a silné sluníčko a vysoké teploty kolem 26° byly pro některé běžce naopak až příliš velké teplo, které komplikovalo náročná stoupání.

Nejdelší trasa startovala v centru Innsbrucku už v noci z pátku na sobotu. Na 63 kilometrech závodníci nastoupali neuvěřitelncýh 5 000 metrů. Trasa vedla nádhernými traily kolem 2 774 metrů vysokého Riepenwandu, po něm následovalo klesání k Neustiftu a odtud už prakticky souvislé stoupání údolím až k závěrečnému výstupu na ledovec. Druhá část trasy z Neustiftu byla shodná s trasou Basictrail. Závodníci běželi i skrze Wilde Wasser Weg, tedy cestou divoké vody, kde se proběhli kolem vodopádu až do Mutters, kde začíná ta pravá sranda v podobě stoupání na ledovec.

Závod, který finishuje na ledovci

Od stanice Mutterbergalm, kde startovala nejkratší trasa a novinka letošního roku, čekalo závodníky ještě 8 km a přes 1300 výškových metrů než nastoupali do 3000 metrů na střechu Tyrolska, ledovec Stubai.

Na posledním kilometru od stanice lanovky Eisgrat k cíli v Joschdole (3100 m.n.m.) čekalo závodníky náročné stoupání v řídkém horském vzduchu a přes natáté a kluzké sněhové pole. Cílová páska na vrcholu ledovce s krásnými výhledy za to ale podle slov závodníků rozhodně stála.

Po závodě proběhlo vyhlášení vítězů v centru Neustiftu a vystoupení místní živé kapely.

Výsledky:

Urban2Glacier trail:

Basictrail:

Glaciertrail:

Celkové výsledky a více informací najdete na webových stránkách závodu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: