Kozlík se prohnal po hranici v rekordu Česko-německého půlmaratonu KTRC, vyhrála i olympijská lyžařka Beroušková

Kozlík se prohnal po hranici v rekordu Česko-německého půlmaratonu KTRC, vyhrála i olympijská lyžařka Beroušková

Žádné závodní prázdniny pro pilné běžce. Kilpi Trail Running Cup pokračoval pěkně zostra Česko-německým půlmaratonem v Českém lese. A Lukáš Kozlík proletěl pohraničním pomezím v traťovém rekordu. Dámské pole ozdobila a ovládla domácí olympijská lyžařka Kateřina Beroušková.

Nový závod na staré (dobré) trase

Nový závod na staré (dobré) trase – tak zněla pozvánka pořadatelů. A slib splnili. Zádumčivá, byť barevná krajina opuštěného pomezí na sklonku sezony, se změnila v teplý letní a veselejší obrázek. Jako obvykle přišla dešťová sprška těsně před startem, přesto zůstalo dusno ve vzduchu. Chladný a voňavý dech lesa zpříjemnil běžeckou pouť, ale na otevřených lukách a slunci, ve vysoké trávě, to byla zcela jistě náročnější dřina. Většina účastníků si naměřila horší čas než loni v podzimním chladu.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Vítěz Kozlík stanovil nový traťový rekord

Jen vítěz jako by nedbal a tím pádem stanovil nový traťový rekord (1:23:19), překonal ho o šest minut! Kozlík v barvách formace Sunakashi project vypálil svižně hned od startu, loňský obhájce Muras (MK Seitl Ostrava) brzy ztratil kontakt. Čelo se roztrhalo. „Měl jsem plán podle profilu, že bych to okolo 1:25 mohl zvládnout,“ říkal pak v Nemanicích. „Šel jsem rychle, takové běhavé terénní tratě mi vyhovují, skyrace se šplháním na sílu už nemám rád.“

Závod je součastí seriálu Kilpi Trail Running Cup, který se konal v Českém lese. Více informací o závodě KTRC Česko-německý půlmaraton najdete v termínovce.


Pořád běhá za Spartu na dráze od steepla až k desítce, ale v přírodě si čistí hlavu a získává další chutě. S běhy KTRC má už dost zkušeností, oceňuje jejich perfektní organizaci. V tréninku zvládá přes 90 km týdně a teď míří na maraton Baroko a Šutr na Šumavě. „Hledám si závody a chci překonávat rekordy,“ prozradil motivaci původem fotbalista z Českého Meziříčí.

Pro stříbrného Murase to byl dobrý trénink

Ztráta Murase do cíle sice narostla, ale bez kontaktu neměl tolik motivace. „Loni na podzim se mi to líbilo víc díky kulisám i mojí formě,“ jen pokrčil rameny. Po pražském maratonu odpočíval, pak onemocněl a ještě ho brutálně trápily okostice. „Dobrý trénink, musím se znovu rozběhat a chci se připravit na Košický maraton,“ hledí do budoucna. Třetí skončil bývalý profesionální cyklista Petr Hvolka z Kilpi Running teamu, nová tvář v letošním seriálu, už od premiéry v Ostravě velice úspěšná.

V čase 2:12 proťal cílovou linii světově uznávaný kardiochirurg Jan Pirk. „Přežil jsem to, ale úplně bez kopců, jak mi říkali, to tedy nebylo,“ vydechoval. Čerstvý sedmdesátník, znamenitý běžec a triatlonista, dal nedávný silniční půlmaraton v Olomouci za 1:43. „Naše rodina pochází z nedaleké Lukavice, ještě než již komunisti zbourali. Mám zdejší kraj rád, proto jsem přijel i sem.“ Na stupních vítězů, kam vyskotačil rovnou po proběhnutí cílovou branou, ho doprovodil ještě starší Karel Čech, pravidelný účastník KTRC, který se protrápil za 3:48.

V ženách kralovala Kateřina Beroušková

To už měla dávno dvojnásobnou vítěznou ceremonii Kateřina Beroušková, česká reprezentantka v běhu na lyžích, účastnice letošní olympiády v Pchjončchangu. Jednu jako nejlepší žena a druhou jako nejlepší mix dvojice s tátou Pavlem. A to ještě běžel i její trenér Vladislav Razým, skončil čtvrtý. „Bydlíme tady kousek v Postřekově, už jsme si tu trať i probíhali,“ usmívala se. Podél trati ji podporovali kamarádi.

Je v plné lyžařské přípravě, na závod neladila, skončila devátá absolutně. „Běháme i tříhodinové tréninky, ale v mnohem nižší intenzitě. Tohle bylo na mě hodně rychlé a dlouhé,“ komentovala svůj výkon 1:40:25, který zaostal za časem loňské vítězky Marcely Joglové, taky krajanky, která však tentokrát chyběla. Druhá skončila pravidelná účastnice Radka Faltusová z Jablonného nad Orlicí, třetí novicka Hana Štefaničová z Triklubu Příbram.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje královským závodem za tři týdny 4. srpna ve Špindlerově Mlýně, kde je na programu Krkonošská 50/25 i 5 a ve skiareálu zahrají běžcům Eddie Stoilow a Adam Mišík.

Výsledky

21 km muži

1. Lukáš Kozlík  01:23:19

2. Petr Muras  01:31:50

3. Petr Hvolka  01:36:03

21 km ženy

1. Kateřina Beroušková  01:40:25

2. Radka Faltusová  01:55:54

3. Hana Štefaničová  01:59:59

5 km muži

1. Tomáš Hospr  00:22:26

2. Milan Beneš  00:26:26

3. Petr Schovánek  00:29:15

5 km ženy

1. Jana Žáčková  00:26:32

2. Markéta Kaňková  00:28:02

3. Kateřina Kluchová  00:28:15

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: