KTRC Ještědský půlmaraton 2018: Osobní zkušenost stříbrné Kateřiny Matrasové

KTRC Ještědský půlmaraton 2018: Osobní zkušenost stříbrné Kateřiny Matrasové

V neděli 21. října se konal předposlední díl seriálu KTRC, Ještědský půlmaraton, kterého se zúčastnila i výborná běžkyně Kateřina Matrasová a doběhla si tam pro krásné druhé místo. Více o jejich dojmech ze závodu si můžete přečíst v následujícím článku…

Trať jsem z různých částí znala, ale tento půlmaraton jsem ještě nikdy neběžela

Na Ještědu běhám moc ráda, již tři roky po sobě ho mám spojený s „jarním otevírákem“ skyrunningové sezóny při závodě Ještěd Skyrace. A minulý víkend jsem se sem ráda vrátila na jeden z posledních závodů letošní sezóny. Parametry 21 km a 1350 m+ převýšení slibovaly kvalitní proběhnutí, podle profilu 4 stoupání, přičemž na samotný Ještěd se dostaneme hned na cca 6. kilometru.

Závod dlouhý 21 km s převýšením 1350 m+, který se běží v krásném lesním horském prostředí nahoru na Ještěd a pak zase zpátky dolů po jiné trase. Více informací o KTRC Ještědském půlmaratonu najdete v termínovce.

Vzhledem k množství závodů, které se ten víkend konaly v různých částech republiky, nebylo parkoviště pod Ještědem zdaleka přeplněné a v centru panovala příjemná komornější atmosféra. Na start závodu v pravé poledne se postavilo něco málo přes 200 závodníků, na které čekala nejen hlavní trať na 21 km, ale i kratší závod v délce 5 km. Po startu a prvním kopci se kratší trať oddělila a my jsme pokračovali nahoru po sjezdovce, až téměř k Ještědce.

Jde to celkem dobře, lépe než jsem čekala

Hned v prvním kopci nedostávám svému závazku neběžet úplně naplno, přijela jsem sem nachlazená a ještě ráno se rozhodovala, zda vůbec závodit. Ale do kopce a mezi ostatními závodníky se mi moc šetřit nechce, jen větší zadýchání mě v mém tempu trochu usměrňuje. Jde to celkem dobře, lépe než jsem čekala. Navíc krásné počasí a výhledy na Liberec pod námi a Jizerky před námi mě utvrzují v tom, že jsem se určitě rozhodla správně :-))

V prvním klesání mě předbíhá mladá Terka Kalousová, snažím se jí držet, ale seběhy mi nikdy moc nešly. Stále ji však vidím před sebou i ve druhém kopci, kde stoupáme až na vrchol Ještědu.

Následuje kratší kus po asfaltce na Ještědku, občerstvovačka a asi nejdelší seběh celého závodu až kousek nad Světlou pod Ještědem. V lese je krásně, svítí sluníčko a na zemi se leskne napadané listí, které se občas trochu klouže. Terka mi utekla a předběhli mě další dva muži, s nimiž bojuji v následujícím výběhu. Vystoupáme až na Pláně pod Ještědem na druhou občerstvovačku, to už mám svou soupeřku zase na dohled. Je asi minutku přede mnou, ale tím, jak se trasa klikatí lesem, ztrácím kontakt a zbytek závodu běžím v podstatě sama.

Druhá polovina je běhavější

Druhá polovina je běhavější, mírná stoupání a klesání a po dalších cca 5 kilometrech vybíháme opět na Pláních, odkud nás čeká už jenom hřebenovka pod Ještěd a seběh do cíle. Zde už nohy nejsou úplně svěží, takhle prudký a dlouhý se mi ten kopec nikdy předtím nezdál :-)), ale za chvíli jsem nahoře a sbíhám po sjezdovce, stejnou cestou, kterou jsme běželi od startu.

Terka mi nakonec v té druhé části nadělila další 3 minuty, je vidět, že v běhavějších pasážích a hlavně sebězích mám velké rezervy, alespoň je do další sezóny na čem pracovat.

Na závodníky čeká po doběhu tradiční servis, teplá polévka, kterou všichni v chladnějším počasí jistě ocení, a poté vyhlášení výsledků, jehož součástí je i vyhlášení mistrů republiky ve skyrace prozávodníky do 23 let, neboť tento závod byl zároveň letošním posledním mistrovstvím českého skyrunningu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: