Detoxikace organismu běžce

Detoxikace organismu běžce

Lidské zdraví je po chemické stránce závislé na sedmi hlavních složkách stravy: Voda – sacharidy (cukr, škroby, vláknina) – bílkoviny –  tuky – vitamíny – minerály – fytolátky ( sloučeniny rostlinného původu). Co to detoxikace je, jak probíhá a jak ji případně podpořit?

Strava významně ovlivňuje acidobazickou rovnováhu (AR) těla, ideální AR je 7,4, normální rozmezí pak od 7,35 do 7,45. Krev musí být lehce zásaditá, vnitřní prostředí těla má mít mírně zásaditý charakter. Na to musíme myslet při přípravě svého zdravého jídelníčku. Čerstvý vzduch – dostatečný pohyb – slunce – dobrá nálada a odpočinek. To vše je v našich rukách, to vše můžeme ovlivnit. Nicméně i při takovémto vzorném způsobu života se v dnešní době nevyhneme spoustě toxinům, se kterými naše tělo musí dnes a denně bojovat. Jedy ze stravy, ze vzduchu, jedy v oblečení, prášcích, nábytku, zdech… prostě „doba jedová“. Proto je třeba, a pro lidské tělo a naše zdraví velmi žádoucí, minimálně jednou za rok tělo co největšího množství jedů zbavit. Ideální doba je samozřejmě jaro, ale kúru lze podstoupit v podstatě kdykoliv.

Jaké orgány se podílejí na detoxikaci?

Na detoxikaci organismu,(i schopnost vylučovat škodlivé látky z těla), na  podpoře novotvorby a regeneraci organismu se podílí několik orgánů:

Játra – čistí krev a filtrují odpadní látky metabolismu

Ledviny – odstraňují nadbytek tekutin, kyselinu močovou, bílkoviny, přebytečné minerály, ledviny zatížené filtrací nemohou normálně fungovat.

Kůže – vylučuje potem toxiny, pokožka jako největší orgán těla potřebuje mimořádnou péči

Plíce – zbavují tělo oxidu uhličitého, v případě špatného, povrchového a mělkého dýchání organismus málo okysličují

Lymfatický systém – filtruje a odvádí odpadní produkty do krve

Tlusté střevo – vylučuje odpadní látky v podobě stolice.

Játra jsou nejdůležitější detoxikační orgán a spolu se střevy se nejvíce podílejí na odstraňování odpadních látek z těla. Mají velkou regenerační schopnost. Zahlcují je toxiny a odpadní látky z překyselující a těžší stravy. Metabolizují živiny a poskytují palivo celému tělu, slouží jako zásobárna vitamínů a regulují metabolismus cholesterolu. Podílejí se na tvorbě bílkovin i hormonů a jako hlavní detoxikační orgán odbourávají kromě jedů z vnějšího prostředí – alkohol, chemikálie i toxiny vzniklé při metabolismu. V játrech se nacházejí hlavní detoxikační enzymy a antioxidační systém jako ochrana proti volným radikálům. Nejméně 300 látek stimuluje detoxikační proces v játrech. Jakékoliv léky tento detoxikační proces jater narušují.

Toxiny se v játrech přeměňují na sloučeniny rozpustné ve vodě a odcházejí z těla žlučí nebo ledvinami. Do jater přichází krev hlavně z dolní části těla, ledvin, sleziny a zažívacího ústrojí. Přefiltrují za minutu 1,5 litru krve, v níž se nachází škodlivé látky, denně vytvoří 1-1,5 l žluči.

Přetížení jater se projevuje únavou, bolestí hlavy, vyrážkou a kožní změnou, nevolností, poškozením kloubů, poruchami trávení, nesoustředěností, hromaděním stresových hormonů, pohlavních hormonů, nerovnováhou v emocích a projevy jako např. hněv, zášť, zlost, depresemi. Schopnost detoxikace jater můžeme podpořit:

Detoxikace přírodními prostředky a stravou

Stravou bohatou na česnek, cibuli, citróny a zelený čaj –  posiluje funkce zmíněných jaterních enzymů a pomáhá eliminaci těžkých kovů. Zelenina jako zelí, brokolice, květák nebo kapusta obsahuje antioxidanty s detoxikačními vlastnostmi,  potravinami obsahujícími kyselinu listovou – selen – niacin – lecitin – vitamíny B2,B12 a C.

Optimální funkci enzymů zajišťuje například již zmíněný vitamin C, vitaminy B, hořčík a selen. Jako doplněk je vhodné aerobní cvičení, jóga a saunování, neboť toxiny rozpustné v tucích se částečně vylučují potem. Doporučuje se jíst lehce dušená jídla a večer nejíst vejce, maso, mléčné výrobky.

Vhodné potraviny pro detoxikaci

  • zelená listová a hořká zelenina – artyčoky, kapusta – kopr – máta – mořské řasy – řeřicha – jarní cibulka – brokolice – chřest – avokádo – kapusta – celer – cibule – výhonky – křen – dušený česnek – rukola – vojtěška – čekanka – polníček
  • z ovoce limetky – třešně – grep
  • sacharidy s nízkým glykemickým indexem
  • lehce stravitelné bílkoviny, které jsou obsaženy v rybách, zvěřině, luštěninách, semínkách, obilninách, v zelenině
  • tuky pro játra – omega 3 nenasycené mastné kyseliny, lněný, avokádový, konopný a extra panenský olivový olej, mletá lněná semena, vlašské, lískové, brazilské ořechy
  • z ryb – sladkovodní ryby, losos, sardinky
  • sirnaté potraviny – košťálová zelenina – amarant – ječmen – cibule – česnek
  • koenzym Q10 (pro tvorbu energie v buňkách a cirkulaci) – přírodní vitamín C (amalaki, goji,šípky,acerola) – chlorofyl /celkově detoxikuje), N-acetyl cystein (speciální aminokyselina zvyšující tvorbu glutationu) – chlorela  se spirulinou (Alfa Forte) – některé přípravky podporující játra a ledviny (jaterní čaj, ledvinový čaj,) – kyselina alfalipoová a před spaním na detoxikaci Triphala – grepová semínka – probiotika s laktobacily (vyrábí vitamín B a brání množení škodlivých bakterií) i bifidobakteriemi. Účinné přípravky mají 7-8 kmenů a 10-20 miliard bakterií na kapsli.

Pitný režim

Pro regeneraci jater je nejlepší medová voda – 10 minut převařená voda s limetkou a trochou květového medu. Vynikající je čerstvý džus se zeleniny – zejména řepy a černé ředkve. V pitném režimu by ale měla převažovat má čistá a odstátá teplá voda. Doporučují se také hořké čaje – např. pampeliškový nebo čekanková káva – ze sušeného kořene čekanky.

Byliny a koření

Činnost jater povzbuzuje:

smetanka lékařská – petržel – aloe vera – máta – kurkuma – šalvěj – rozmarýn – kopřiva – heřmánek – česnek – semena kopru a římského kmínu, ostropestřec – lípa – jetel luční – pelyněk a jakékoliv hořké byliny, gingerol v zázvoru-zelený jíl – lopuch – chaluha bublinatá – koriandr – benedikt lékařský

Doplňky stravy

Nejsilnější bylina na játra je KUTKI v přípravku LKC, Liver Plus nebo Imuhelp a jaterní čaj. Dále je vhodná chlorela, spirulina, N-acetylcystein, alfa-lipoová kyselina, lutein, lykopen, polyfenoly, zeaxanthin, selen, betaglukany.

Koriandrové pesto

Účinným receptem na odstraňování těžkých kovů je KORIANDROVÉ PESTO: váže toxické látky z tkání. Použít 2 lžičky denně cca 3 týdny. Může se dát na toast nebo přidat do těstovin.

4 stroužky česneku

1/3 šálku brazilských ořechů (selen)

1/3 slunečnicových semínek (cystein)

1/3 šálku dýňových semínek (zinek, hořčík)

2 šálky čerstvého koriandru (Vitamin A)

2/3 šálku bio lněného oleje

4 lžíce citronové šťávy (Vitamin C)

2 lžičky prášku z mořské řasy

Černá sůl na dochucení

Rozmixovat koriandr a lněný olej, přidat česnek, ořechy, semínka, řasu a citron, rozmixovat na pastu. Dosolit, znovu promixovat. Uchovat ve skle a ve tmě.

Žlučník – neodlučitelná část jater

K játrům patří ŽLUČNÍK. Zahušťuje se v něm žluč, která se tvoří v játrech a žlučovody se vylučuje do tenkého střeva. Ve žluči se nachází cholesterol, žlučové kyseliny, lecitin a toxiny. Při poruše funkce žlučníku se objevuje nevolnost, bolesti hlavy a tvoří se žlučové kameny, které brání štěpení tuků.

Správnou funkci žlučníku podporuje konzumace zeleniny – pití medové vody –  kopřivového a pampeliškového čaje – přísun lecitinu a vlákniny (jablka, hrušky)

Taurin – regulátor hladiny tekutin ve svalech a pomocník při trávení tuků

Taurin je aminokyselina – respektive je derivátem aminokyseliny, a proto je někdy řazen k aminokyselinám, přestože postrádá karboxylovou skupinu. Přesnější by proto bylo označení aminosulfonová kyselina.

Reguluje hladinu tekutin ve svalech tím, že „natahuje“ glukózu a aminokyseliny do svalových buněk. Jeho efekt lze přirovnat účinku inzulínu, tedy vlastně působí anabolicky, podporuje, zvětšuje a dává svalu sílu, ale bez snižování hladiny krevního cukru.

Má také důležitý efekt i při snižování hladiny kyseliny mléčné, což je důležité u SPORTOVCŮ při intenzivních trénincích nebo u těžce pracujících lidí. Díky hydrataci zvyšuje objem svalových buněk a pomáhá udržovat rovnováhu minerálů, a tedy potlačovat riziko svalových křečí. Tvoří 50% volných aminokyselin srdce – má vliv na krevní tlak, srdeční svalovinu a snižuje aterosklerózu srdečních tepen. Jeho nedostatek vyvolává poškození srdeční svaloviny. Podílí se na metabolizmu a trávení tuků, má blahodárné účinky na hladinu cholesterolu. Fyziologové znají po desítky let základní funkci taurinu při přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny. S nedostatkem taurinu je proto spojený nedostatek žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro zajištění dobrého trávení tuků. Pokud máme potíže s trávením tuků, příčinu můžeme hledat i v nedostatku taurinu. Má pro tělo prospěšnou vlastnost, díky které se snižuje povrchové napětí, což podmiňuje funkci při trávení tuků v tenkém střevě.

V jakých potravinách je taurin nejvíce zastoupen?

Člověk je závislý na dodávce taurinu z potravy nebo na tom, aby si ho jeho játra vytvořila přeměnou jiné aminokyseliny, cysteinu nebo metioninu, na což jsou odkázáni vegetariáni. Zdrojem taurinu je maso, a to zejména červené, vejce, kvasnice a různé mořské produkty. Při vegetariánské dietě může mít organismus taurinu nedostatek.

Podporuje činnost mozku, srdce a zlepšuje koncentraci, účastní se metabolických procesů v mozku, kde ovlivňuje uvolňování neurotransmiterů, tak je stimulantem nervové činnosti a urychluje přenos nervového vzruchu (například přenos vzruchu do svalového vlákna = zrychlení reakce). U vyvíjejícího se plodu je taurin prakticky nejdůležitějším přenašečem nervových vzruchů v mozku.

Taurin jako pomocník při výkonu

Taurin obecně pomáhá optimalizovat prokrvení mozku, tonizovat organizmus, zvyšovat koncentraci, fyzický výkon, rychlost reakcí a připravit tělo na zvýšenou zátěž s celkovým pocitem pohody.Ochraňuje mozek před neurotoxickým působením jiných aminokyselin, jako jsou zejména glutamát a kyselina asparagová (aspartát). Chrání tak nervové buňky před poškozením. Jeho nedostatek lze zaznamenat u nemocí, kde jsou problémy se sítnicí. Pokud taurin v potravě chybí, pak dochází k postupné degeneraci sítnice, což způsobuje problémy s viděním, které mohou skončit slepotou. Tato choroba se nazývá centrální degenerace sítnice. Obsah taurinu v potravě nebo v potravním doplňku přispívá k její ochraně.

Harmonická strava

– žádný bílý cukr – mléčné výrobky – výrobky z mouky (nejškodlivější jsou ohřívané pšeničné výrobky-knedlíky, těstoviny…), ztužené tuky

Při detoxikaci používat jen:

– Extra panenský olivový olej – ghí – konopný – lněný – dýňový – kokosový – sezamový tuk – maso

– ze sóji jen tofu – tempeh – miso – sójové mléko (v průběhu detoxikace žádné sójové výrobky)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: