Běhání s kočárkem – jak vybrat kočárek, technika a zkušenosti

Běhání s kočárkem – jak vybrat kočárek, technika a zkušenosti

Narození dítěte neznamená konec aktivního života, naopak. I s malým miminkem se dá vyrazit do přírody a může to být příjemným zpestřením pro všechny členy rodiny. Běžecké kočárky už dneska jsou běžně k dostání.

Před několika měsíci jsem se stal hrdým otcem. Na tom by nebylo asi nic zvláštního, ale jakmile se zarytému běžci pod ruku dostane malé a bezbranné neviňátko a k tomu kočárek, je vystaráno na pořádný běžecký trénink s malým parťákem. Navíc s dobrým pocitem v srdci odlehčíte své nejmilejší polovičce od každodenních starostí a povinností. Běhání s kočárkem není opravdu nic složitého, myslím si, že to zvládne opravdu každý.

Maminky, zkušené běžkyně i začátečnice, běh s miminkem je možný a nevidím v tom téměř žádný problém či složité manévry. S tréninkem lze začít již celkem brzy po porodu a pravidelným běháním se relativně rychle vrátíte do skvělé formy a zhubnete nadbytečná kila. Ostych určitě hoďte za hlavu a myslete na svoje zdraví a kondici. Běhání s kočárkem je běžná rutina a běhajících maminek i tatínků raketově přibývá. Navíc je to nejjednodušší a nejpřirozenější způsob pohybové činnosti.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

Technika běhu s kočárkem

Od standardního běhu se liší v několika detailech a na ty je potřeba si dát pozor. Hlavní odlišnost spočívá v pohybech paží, kdy se do běhu zapojuje pouze jedna ruka nebo se ruce nezapojují vůbec a jsou na rukojeti. Při držení jednou rukou se druhá pohybuje klasicky běžecky. Je dobré v průběhu tréninku ruce pravidelně střídat. Vždy je potřeba mít kočárek pod naprostou kontrolou. Další podstatnou věcí je neopírat se, respektive nebýt zavěšen na kočárku. Není to vhodné především pro držení těla, ale i pro ovládání kočárku.

Při běhu s kočárkem se snažíme zachovat základní pravidla a principy běhu. Kromě fixované ruky na kočárku, která způsobuje omezení pohybu a tím zkrácení kroku, zůstává běh po technické stránce téměř nezměněn. Je potřeba si na fixovanou ruku chvilku zvyknout a dostat do běhu potřebnou uvolněnost.

Na co si dát pozor

Vždy je potřeba zajistit bezpečnost, tudíž vždy dítě připněte bezpečnostními přezkami a běhejte raději na širokých a viditelných cestách, nejlépe v parku, lese či cyklostezce. Dávejte pozor na nerovnosti na trati a stále sledujte terén před sebou. Vyhněte se rušným silnicím, příliš prudkým kopcům a náročnému terénu. Neběhejte daleko a příliš rychle, vždy berte ohled na své dítě a naslouchejte jeho potřebám. U delších běhů je vhodné mít s sebou jídlo a pití, případně hračku, kdyby bylo dítě nevrlé. Nikdy neběhejte se sluchátky, jednak neuslyšíte svého miláčka a jednak neuslyšíte okolní dění a včas nezareagujete na danou situaci. Skutečné běhání v pravém slova smyslu doporučuji až bude miminko schopné udržet hlavičku a bude tedy mít natolik vyvinuté svalstvo, aby akceptovalo prudší pohyby a náhlé změny rychlosti.

Typ kočárků

Na českém trhu se objevuje široká škála typů a druhů kočárku, které jsou speciálně upravené a navržené na běhání či jiné pohybové aktivity. Pokud vám finanční situace nedovolí pořídit si přímo běžecký kočárek, jsem přesvědčen, že je možné běhat i se standardním kočárkem. Každopádně musíte danému typu kočárku přizpůsobit povrch, na kterém plánujete běhat. Měl by být především bezpečný, stabilní, lehký a dobře ovladatelný s většími nafukovacími koly. U malých dětí zvolte otočení dítěte čelem k sobě, ty starší mohou směřovat dopředu a víc si tak užívat okolí.

Vlastní zkušenosti

Osobně jsem běhal s obyčejným čtyřkolovým kočárkem a při vyšších rychlostech jsem musel zablokovat přední kolečka kvůli kmitavým pohybům. Docílil jsem tím vyšší stability. Toto je vhodné na rovných úsecích, v terénu jsem potřeboval vysokou ovladatelnost. Náš kočárek má poměrně malá, ale nafukovací kolečka. Čím jsou větší, tím lepší mají jízdní vlastnosti. Pro snadnější jízdu je potřeba kolečka pořádně nafouknout.

Pozornost také věnujte věcem, které odložíte na kočárek nebo do úložných prostor. Při jízdě v nerovném terénu mají tendenci vypadnout, stejně jako deka, kterou je přikryté vaše dítě. Je nepříjemné stále zastavovat a sbírat věci či dokonce vymotávat deku z koleček. Pokud se rozhodnete vyběhnout s kočárkem, doporučuji už mít jistou úroveň fyzické kondice a alespoň trochu zvládnutou běžeckou techniku. S kočárkem jsem zvládnul nejenom běhat v různých terénech a površích, ale i běžeckou abecedu nebo dynamický strečink. Určitě tedy mateřství či otcovství není překážkou k tréninku, možná vám naopak otevře oči.

Zkušenosti čtenářů

Jiřina

No já jsem teda s kočárkem nikdy neběhala ale do přírody jsme chodily dost často i do lesa a na náročnější túry. A osvědčil se kočárek s velkýma kolama ne o jako v tomhle stylu https://www.jasminecz.cz/ sice jsme párkrát museli měnit duši ale i z horším terénem si poradil docela dobře.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: