Na Brněnské přehradě byl završen další ročník Brněnského běžeckého poháru

Na Brněnské přehradě byl završen další ročník Brněnského běžeckého poháru

Brněnská přehrada o víkendu hostila poslední podnik letošního ročníku Brněnského běžeckého poháru. Pro vítězství na 10 km dlouhé kopcovaté trati si doběhl nestárnoucí ultramaratonec Daniel Orálek, mezi ženami potom zvítězila Soňa Vnenčáková. Jaký byl uplynulý ročník BBP a kdo ovládl celkové pořadí tohoto populárního seriálu?

Brněnský běžecký pohár, o kterém všichni brněnští běžci mluví jako o BBP, dospěl o posledním březnovém víkendu ke konci dalšího úspěšného ročníku. Tento zimní pohár si stabilně mezi běžci na Moravě drží neuvěřitelnou popularitu po dlouhých 16 sezón. První ročník, který tehdy sjednotil 11 závodů v okolí Brna, proběhl v sezóně 1999/2000. Od té doby prošlo složení závodů několika změnami, přičemž i organizátoři nezapomínají ani na komfort běžců. Čipové měření je samozřejmost, dobré zázemí závodů, občerstvení i skvělá atmosféra taktéž. Zajímavostí je přívětivé startovné ve výši pouhých 50 Kč, které umožňuje zazávodit si skutečně každému.

To vše je ovšem doplněno tradičně kvalitní konkurencí na všech závodech, BBP totiž v rámci zimní přípravy navštěvují i ti nejlepší čeští běžci. Zazávodit si tak často můžete s nejrychlejšími atlety v ČR typu Jirky Homoláče, ultramaratoncem a tradičním účastníkem BBP Danem Orálkem či mistrem světa v OB Honzou Procházkou.

Závody v rámci seriálu BBP jsou typově velmi rozmanité a téměř každý týden v zimním období nabízejí běžcům příjemné závodní otestování se nebo alespoň kvalitní trénink. Tradičním “otvírákem” sezóny BBP bývá Běh 17. listopadu v Jehnicích, který je zároveň jedním z nejpopulárnějších závodů BBP vůbec. Během zimy se běžci dostanou do terénu kolem Kuřimské hory i na rychlý asfalt v Modřicích. Svůj oblíbený závod si tak z brněnských běžců v seriálu BBP může najít opravdu každý.

Poslední závod na Brněnské přehradě ovládl nestárnoucí Orálek

Posledním závodem v posledních letech bývá Brněnská přehrada (dříve Černohorský soudek) a ne jinak tomu bylo letos. Absence tradičně nejrychlejších atletů Homoláče a Míče nejlépe využil nestárnoucí Dan Orálek a na kopcovaté 10 kilometrové trase zvítězil v čase 35:38. Na stupních vítězů ho doplnil druhý triatlet František Kubínek (36:00) a bronzový Jiří Petr (36:18). Mezi ženami na poloviční trati zvítězila Soňa Vnenčáková v čase 22:04, která tak dokázala skvěle využít nepřítomnosti suverénně nejrychlejší běžkyně letošního ročníku Marie Miličkové.

Velkou výhodou všech závodů BBP je právě to, že se v den hlavního závodu (většinou o délce 10 km) běží nejen kratší závod na 5 km pro ženy, juniory a dorostence, ale také několik doplňkových dětských závodů i pro ty úplně nejmenší. Na své si tak na BBP přijde doslova celá rodina.

Celkovými vítězi BBP bezkonkurenční Homoláč a Miličková

Jak tedy po celé zimní sezóně dopadl celkový žebříček BBP? Do něj se v konečném zúčtování započítává šest nejlepších výsledků sezóny daného závodníka. Mezi muži ani jednou nenašel konkurenci jeden z nejlepších českých atletů Jiří Homoláč, který ve vítězství dokázal proměnit všechny jeho letošní starty. Nutno podotknout, že pro Jirku jsou BBP přece jenom spíše kvalitním zimním tréninkem. Jak nedávno prozradil, jeho cílem pro letošní rok jsou maratony, již v Praze v květnu by chtěl posunout svoje maratonské maximum. Na dohled Homoláčovi v celkovém pořadí skončil Robert Míč, který také dokázal v letošním ročníku několik závodu vyhrát a v případě účasti Homoláče končil zpravidla druhý. Třetím nejlepším závodníkem sezóny byl Daniel Orálek, který zároveň ovládl kategorii veteránů.

Celkové pořadí žen potom ovládla již zmíněná atletka Marie Miličková původem ze Žďáru nad Sázavou, která v průběhu zimy v rámci BBP hledala konkurenci spíše mezi juniory a dorostenci, které občas dokázala také na trati potrápit. Na stupních pro nejlepší závodnice sezóny ji doprovodila druhá Patrícia Puklová a třetí Markéta Tesařová.

Celkové výsledky Brněnské běžeckého poháru

Muži: 1. Jiří Homoláč 3000 b., 2 Robert Míč 2960 b., 3. Pavel Brlica 2866 b.

Muži – veteráni: 1. Daniel Orálek 2923 b., 2 Petr Kotyza 2735 b., 3. Martin Pohanka 2670 b.

Ženy: 1. Marie Miličková 2718 b., 2 Patrícia Puklová 2685 b., 3. Markéta Tesařová 2639 b.

Junioři: 1. Ondřej Sedláček 2970 b., 2 Jiří Štěpaník 2881 b., 3. Jiří Tomek 2804 b.

Dorostenci: 1. Jan Osolsobě 2904 b., 2 Michal Holík 2765 b., 3. Filip Vabroušek 2763 b.

Kompletní celkové výsledky

Fotogalerie z Brněnské přehrady – Magda Krejčová

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: