VÍT PAVLIŠTA

Největší úspěchy

trojnásobný mistr ČR v půlmaratonu (2012, 2013, 2015).
1. místo na MČR v běhu do vrchu (2011)
2. místo v MČR v Krosu (2015)
2. místo na MČR v maratonu (2014)
VÍT PAVLIŠTA – běžecký amatér i český šampion

Nadšenec, který propadl běhání. I když stále amatér, sbírá jeden úspěch za druhým. Vít Pavlišta patří k mladé generaci vytrvalostních běžců, je také trojnásobným mistrem republiky v půlmaratonu a českým šampionem v běhu do vrchu.



Už od malička měl ke sportu velmi blízko. V dětství se věnoval severské kombinaci, běh měl spíš jen tak jako doplněk. V průběhu času však jeho běžecké schopnosti začaly výrazně převyšovat ty skokanské a tak se rozhodl zaměřit na svou silnější stránku a běhat závodně na lyžích. I jako sdruženáře jej však běh nesmírně bavil, a proto se vrhl na běh do vrchu. Dotáhl to až na mistrovství světa.

Z vrchu rovnou na dráhu

Ani to mu však nestačilo a rozhodl se zběhnout tam, kde většina běžců začíná, a to na dráhu. Během studia vysoké školy si vyzkoušel běh po rovině. I jako lyžař, bez speciální běžecké průpravy, dokázal na dráze držet krok s nejrychlejšími běžci. Bylo jasno. Běh byl jeho nejsilnější stránkou a tak se atletice začal naplno věnovat na vysoké škole v Liberci, pod vedením trenéra Honzy Šebelky.

Začínal na kratších tratích, s rostoucí tréninkovou kilometráží se ale postupně posunuje na delší trati. Momentálně má nadvládu nad půlmaratonovou tratí. Titul mistra republiky na této distanci si odnesl hned třikrát.

I když patří mezi momentálně nejlepší české vytrvalce, sportu se věnuje jen amatérsky, chodí totiž normálně do práce. Tréninkové kilometry nabíhá až večer po práci. Tréninky a závodní sezonu si zpestřuje i běhy do vrchu. Těm se však zatím naplno věnovat nechce. Jeho cílem je neustále se zlepšovat na silnici a na dráze. Až jej klasika omrzí, třeba opět zběhne k delším horským běhům.

Největší úspěchy

trojnásobný mistr ČR v půlmaratonu (2012, 2013, 2015).

1. místo na MČR v běhu do vrchu (2011)

2. místo v MČR v Krosu (2015)

2. místo na MČR v maratonu (2014)

14. místo na ME v běhu do vrchu (2014)

Mistrem ČR v maratonu (2015)


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: