Praha: běžecká trasa kolem Botiče až do Průhonic

Praha: běžecká trasa kolem Botiče až do Průhonic

Turistický region
Praha
Kraj
Praha
Délka trasy (km)
12
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
169

Pohodová trasa kolem meandrů Botiče, Hostivařské přehrady až k Průhonickému parku.

Na trasu vyběhneme v Hostivaři, kde se připojíme k potoku Botič, který nám bude dělat společnost celou cestu v nejrůznějších podobách. Hned na začátku je to jedna z nejhezčích – meandry Botiče – ukázka toho, jak vypadá přirozený vodní tok a přilehlý lužní les, když se ponechá přirozenému vývoji (v rámci možností), když budete dávat pozor, možná zahlédnete i ledňáčka:-)

Hned nad nimi ční hráz Hostivařské přehrady vysoká 13m. Přehrada byla vybudována v letech 1959 – 1963 přehrazením koryta potoka Botiče a zatopením lesnatého údolí, kterým tento potok protékal. Vznikla tak nádrž, jejíž hladina v letním období zaujímá plochu cca 35 ha a objem vody v tomto období činí 1 310 000 m3. Nádrž díky snadné dostupnosti městskou hromadnou dopravou využívají k rekreaci prakticky všichni obyvatelé Prahy. Hostivařská přehrada je zároveň také významným regulačním prvkem v případě vzniku povodní. Rozsáhlá vodní plocha navíc zlepšuje celkové klimatické a hydrické podmínky oblasti v období sucha.

Kolem přehrady je asfalt, ale zbytek trasy je více terénní.

Na rozcestí „Dobrá voda“ doporučuji odbočit na Pitkovickou stráň (cca 1km) – hlavně na jaře je to pastva pro oči nejen pro botanika.

Podél Botiče pak budeme pokračovat po červené značce až do Průhonic, kde můžeme navštívit velmi pěkný Průhonický park, zajít si na oběd, vrátit MHD do Prahy nebo běžet zpět.

O víkendu a při pěkném počasí je stezka hodně zalidněna (zejména kolem Hostivařské přehrady) a občas je nutné vyhýbat se cyklistům.

GPS souřadnice startu: 50.048333333333, 14.523888888889

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: