IVETA FOŘTOVÁ – ultraběžkyně z Jizerských hor

IVETA FOŘTOVÁ – ultraběžkyně z Jizerských hor

Iveta Fořtová začínala jako velmi úspěšná běžkyně na lyžích. Běh pro ni byl jen doplňkový letní sport, přesto doposud drží traťový rekord v Běchovicích v juniorské kategorii. V poslední době ji zaujaly ultraběhy, na nichž dosahuje na medailové pozice.

Medailonek Ivety Fořtové vznikl trochu odlišně než klasický „běžec týdne“, využila jsem příležitosti a udělala malý experiment. Do Ivetina povídání „vstupuje“ Marie Jiřičková a vypráví o Ivetě a jejích sportovních výkonech ze svého pohledu.

Narodila jsem se v České Třebové a nyní bydlím v Jablonci n.N. Závodím za ELEVENRUNTEAM, firma na zakázkovou výrobu sportovního oblečení, kde pracuje můj manžel (sám běžec a bývalý závodník na 3km překážek) zároveň firma celý tým podporuje.

Marie Jiřičková: Spolu s manželem vloni zvítězili na Horské výzvě v Krkonoších v závodu dvojic Mix.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Vždy jsem měla běh a atletiku jako doplňkový sport

Se sportem jsem začínala už na základní škole v Třebové u běžeckého lyžování a tam začínala sbírat první úspěchy. Vždy jsem měla běh a atletiku jako doplňkový sport, hlavně v letním období a v 16 letech jsem vyhrála juniorské Běchovice, kde ještě držím traťový rekord této kategorie. V běhu na lyžích jsem dosáhla největšího úspěchu na MS juniorů, kde jsem získala 2 stříbrné medaile. Zúčastnila jsem se třech OH a několika MS. Po Naganu jsem ze zdravotních důvodů ukončila kariéru.

Marie Jiřičková: Moje postřehy ze společných výběhů jsou takové, že i když je to špičková běžkyně, je ohromně skromná. Jako vrcholová sportovkyně zažila opravdu tvrdé tréninky a dříč je doteď.

Po mateřské dovolené zůstal běh mým koníčkem

Po mateřské dovolené a dvou dětech jsem se ke sportu vrátila a běh zůstal mým koníčkem, kdy jsem s manželem jezdila hlavně na silniční běhy, po té i maratony a nyní zkouším ultraběhy. Trénink nijak neplánuji, týdně naběhám cca 50 km, ale záleží na období. Mám ráda hlavně terény v okolí Jablonce a kopce v Jizerských horách. Na žádné běhy se nespecializuji, závodím ráda jak na silnici i v terénu. Jezdím i na kole a stále lyžuji.

Marie Jiřičková: Při jednom zimním tréninku po Bedřichově jsme vybíhaly kopec po zasněžené pěšině, Ivet prošlapávala cestu a já za ní. Ale zatímco já už za ní jen kysele vlála a musela přejít do chůze, ona už na mě s úsměvem nahoře čekala a říkala, že jí taky trošku štípou nohy, to jsem se musela fakt smát, protože já už v polovině kopce myslela, že vypustím duši. Já jsem z ultra zvyklá přejít v kopci do chůze, ale Ivet běhá naprosto všechno.

Jak natrénovat běh do kopce se dozvíte v našem novém seriálu pro začátečníky.

Stravu si nijak nehlídám, jen se snažím jíst lehčí jídla, ale to asi každý sportovec

Při závodě používám převážně vodu, při delších závodech colu a gel (Enervit,Powerbar)

Používám sportovní obuv Salomon a oblečení běžecké kolekce Eleven.

Letos jsem v Německu na Rennsteiglauf  70km dosáhla svého prvního úspěchu na ultramaratonu 13 celkově a 3 v kategorii.

Ostatní výsledky v běhu:

1.místo Mizuno Cup

1.místo seriál Běhej Lesy

1.místo půlmaraton Brno

1.místo Horská Výzva Krkonoše závod dvojic Mix (s manželem)

2.místo Kilpi cup Dolní Morava

2.místo Jizerská 50km

Marie Jiřičková: Máme v plánu spolu odběhnout Beskydskou sedmičku a i přesto, že je (jak už jsem psala) mnohem lepší běžkyně než já, má obavy aby nezklamala. Přitom ten samý strach mám i já, protože jsem přesvědčená o tom, že jí budu brzdit.

Osobní rekordy:

3km  10:01

10 km 37:10

Půlmaraton 1:28

Maraton 3:16

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: