36. ročník Žebrácké 25 ovládli Abdelkabir Saji a Petra Pastorová

36. ročník Žebrácké 25 ovládli Abdelkabir Saji a Petra Pastorová

Druhou srpnovou neděli, už třicet šest let, mají vyznačenou ve svém běžeckém kalendáři všichni běžci, kteří se pravidelně zúčastňují jednoho z nejstarších závodů v Čechách, a to Žebrácké 25 v krásném prostředí Křivoklátska. Nejinak tomu bylo i letos 13. srpna, kdy navíc v Žebráku probíhá tradiční pouť.

Startovní listina nabitá výbornými běžci

V posledních letech se ukázal velký zájem i o druhý závod na 10 km, který mají pořadatelé už také několik let v programu. Byl to velmi dobrý nápad. Mnozí si na těžkou 25 kilometrovou trať netroufnou, takže desítka je velmi vhodnou alternativou.

Jedná se o oblíbený závod na 25 km nebo 10 km, který vede nádherným prostředím Křivoklátska. Více informací o Žebrácké 25 najdete v termínovce.

Úderem 10 hodiny se ozval startovní výstřel a více jak 200 běžců a běžkyň (velmi kvalitní startovní listina) se vydalo na trať závodu. Počasí tentokrát bylo přívětivé. Oblačná obloha, teplota 18 °C a docela svižný boční vítr. Při doběhu se sice poněkud teplota zvedla, ale i tak to bylo příjemnější než velké teplo a daly se proto čekat rychlé časy, což se i potvrdilo.

Mezi muži se rozhodlo rychle

Závod v mužské kategorii měl několik favoritů, takže se dal čekat vcelku dramatický souboj. To platilo ale jen do osmého kilometru. To se totiž odpoutal od všech Abdelkabir Saji z Maroka, neustále stupňoval tempo a na náměstí v Žebráku dorazil ve výtečném čase 1:23:43 hodin. Pro druhé místo, s poměrně velkým odstupem, si doběhl David Gerych v čase 1:27:20 hodin a třetí místo vybojoval Jiří Čivrný (1:29:23). Zajímavostí je pak šesté místo pro Miloše Smrčku z Říčan, který dosáhl ve svých 63 letech super čas 1:32:50.

V ženské kategorii tuhý souboj do posledních metrů

To mezi ženami se bojovalo doslova do posledních metrů. Až závěrečné krátké stoupání před cílem rozhodlo, že cílovou branou jako první doběhla zcela zaslouženě zkušenější Petra Pastorová z Ostravy (1:39:27) před Terezou Ďurdiakovou z Brna (1:39:35). Třetí místo pak uhájila Markéta Gajdorusová (1:41:01).

Desítka plná napínavých soubojů

Vložený závod na trati 10 km (80 závodníků) přináší každý rok doslova urputné boje o vítězství. Letošní rok v tomto ohledu nebyl výjimkou. Mezi muži doslova urval vítězství až v samotném závěru Patrik Pastor, navíc ve výtečném čase 37:34 min. Jen deset sekund za ním zaostal domáčí běžec Richard Šimurda (37:44) a třetí místo uhájil další domácí borec Ivan Raboch (38:58). Na celkovém pátém místě, ale první mezi ženami, doběhla Teodora Chvalová z Plzně ve vynikajícím čase 40:28 min. Druhé místo vybojovala Andrea Frantová (43:13) a třetí místo patří Markétě Hofmanové (45:50).

Žebrácká pětadvacítka opět na jedničku

Hodnotit 36. ročník můžeme jen pozitivně. Pořadatelé za ta léta mají plno zkušeností, a to od přípravy zázemí, samotnou trať až po důležitý doprovodný program. Druhá srpnová neděle je pak pro samotný Žebrák a okolí velkým svátkem. Za rok, již na 37. ročníku závodu, se všichni nesmírně těší.

Výsledky v hlavních kategoriích:

25 km – muži:

1. Abdelkabir Saji (Atletika Jasone)

2. David Gerách (CK Kupkolo)

3. Jiří Čivrný (SK Nové Město nad Metují)

25 km – ženy:

1. Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava)

2. Tereza Ďurdiaková (OLYMP Brno)

3. Markéta Gajdorusová (Chotěboř)

10 km – muži:

1. Patrik Pastor (Žamberk)

2. Richard Šimurda (Žebrák)

3. Ivan Raboch (Žebrák)

10 km – ženy:

1. Teodora Chvalová (Forrest Gump Team)

2. Andrea Frantová (Beroun)

3. Markéta Hofmanová (Mistři a Markéta)

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: