Běh na Posluchov letos v rekordní účasti. Nejlépe si s tratí poradil Martin Poklop, v ženách dominovala Petra Kamínková.

Běh na Posluchov letos v rekordní účasti. Nejlépe si s tratí poradil Martin Poklop, v ženách dominovala Petra Kamínková.

V sobotu 10. února 2018 se konal již 31. ročník Běhu na Posluchov, kterého se zúčastnil rekordní počet běžců, na start se postavilo 130 běžců v celkem 11 kategoriích.

Historie závodu je relativně dlouhá, zajímavostí jistě je, že vždy se běží na stejné trati

Ještě nikdy se nestalo, že by závod musel být přeložen z důvodů špatného počasí, a to přesto, že se závod pravidelně běhá v únorovém termínu, který je pro běhání, a hlavně závodění přece jen atypický.  Velkou zásluhu na tom má jistě samotná trasa závodu – ačkoliv více než 90 procent trati vede lesem, běží se po asfaltové cestě, která slouží především lesníkům, a tudíž je relativně dobře udržovaná.

Jedná se o závod vedený převážně po lesní asfaltové cestě, který nabízí trať 10 km pro muže a 5 km pro ženy. Závod je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Více informací o Běhu na Posluchov najdete v termínovce.

Samozřejmě podmínky se každým rokem mění – od suché varianty, kde se vítězné časy pohybují okolo 31 minut, až po sněhový a ledový povrch, kdy ti nejlepší dosahují časů okolo 35 minut. Další zajímavostí je možná i to, že ačkoliv první ročník se konal za dávných časů, kdy jediným možným změřením trasy byla ne zcela přesná mapa, dodnes je trasa stejná a opravdu (měřeno s přesností +- dvou metrů) měří rovných 10 km. Samozřejmě v nabídce je i trať 5 km, vypsaná pro juniorské, ženské a open kategorie.

Středeční sněžení udělalo z trati skutečnou výzvu

I když letošní trať začátkem týdne vypadala téměř jarně, středeční sněžení z ní udělalo opravdovou výzvu pro všechny zúčastněné běžce. Nejlépe si s tratí poradil Martin Poklop, orientační běžec startující za klub Fortex Ski Moravský Beroun. Stal se tak celkovým vítězem i vítězem hlavní kategorie mužů do 39 let. Do posledních metrů s ním však bojoval Tomáš Bláha z AK Kroměříž, který si tak vybojoval zlato v kategorii nejmladších veteránů. Nejrychlejší ženou se stala zkušená olomoucká atletka Petra Kamínková, kterou časem na pětikilometrové trati porazil pouze junior (opět ,,orienťák,,) Šimon Lukašák.

Běh na Posluchov je tradičním závodem především pro běžce z Olomoucké Ligy 100, ale v poslední době přitahuje stále víc „přespolních“ zájemců. Pevně věříme, že i s pomocí časopisu „Svět běhu“ brzy překoná hranici 200 přihlášek. Pořadatelé jsou připraveni i na větší množství, elektronické měření časů je u nás již standardem, a tak nic nebrání přílivu dalších zájemců.

Výsledky

Muži 10 km

1. Martin Poklop  35:02

2. Tomáš Bláha  35:15

3. Petr Henek  36:02

Ženy 5 km

1. Petra Kamínková  19:22

2. Jana Matějíková  21:10

3. Jana Václavková 22:27

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: