JAN ZEMANÍK

Rekordy

10 km 33:40 min
JAN ZEMANÍK – horský běžec z Beskyd

Honza Zemaník se letos zaměřil na kratší vzdálenosti v horách a ukázal, že ani v těch není pozadu. Na domácí půdě sdíral vavříny, v zahraničí výborná umístění.



Sportem žiji od malička, ale hory jsou to pravé

Honza pochází z Frýdku-Místku a se sportem začal už na základce, běhá v týmu Salomon:

„Sportovat jsem začal na základce, vyzkoušel jsme více sportů ale běhání postupně zvítězilo. Zlomová byla účast na Pražské stovce v roce 2010, kde jsem v podstatě začal svou éru horského běhání a extrémních vytrvalostních sportů.“

V současné době se zaměřuje hlavně na běhání v horách, konkrétně na horské maratony, ale ráda si zaběhne i něco delšího nebo naopak kratšího a občas i nějaký kros nebo silnici. V zimě během objemové přípravy naběhá kolem stovky kolimetrů týdně, v závodní sezoně je to o mnoho méně. Nejčastěji ho potkáte právě v Beskydech, ale nedá dopustit na Tatry, kam jezdí několikrát do roka a to jak na závody, tak na trénink nebo jen tak odpočívat.

Kopce lze natrénovat jedině v kopcích

V oblibě má seriál závodů Salomon trail running cup a také domácí Salomon Slezský maraton. A ptotože se jedná o závod v těžkém terénu je třeba ho i natrénovat a zdolat často technicky náročné kopce co nejrychleji. Důležité je také přechodová fáze do seběhu a samotné seběhy. „Občas se také trochu  snažím pilovat rychlost.“ dodává.

Gely nepoužívám, způsobují mi zažívací potíže

Gely nepoužívám vůbec, spolupracuji s českou firmou Lifefood a oblíbil jsem si jejich tyčinky Lifebar a jako doplněk stravy používám jeijich RAW protein a výrobky Superfoods.

V Salomon X-sreacm 3D jsem letos naběhal nejvíce

Co s týče vybavení, Honzu sponzoruje Salomon, tudíž je to dané. Nějraději běhá v city trailových botech Salomon X-Scream 3D, ve kterých letos naběhal nejvíce kilometrů. Na závod pak nedá dopustit na model Salomon Sense.

„Skvělé jsou uričtě běžecké batohy a ledvinky Salomon, jednak svkěle padnou a jejich váha je minimalistická. Tréninkové kilometry už nekolik let měřím sportesterem Suunto Ambit, se kterým jsem nadmínru spokojen. Na náročných horských závodech jsou nezbytné hole, sám používám hole od svého partnera Leki.“ upřesňuje Honza o běžeckých doplňcích.

Osobní rekordy

10 km: 33:40 min

Největší úspěchy

Cením si každého umístění na bedně, ale nejvíce si asi cením ,, domácích,, vítězství na LH24, Perun Maratonu nebo Slezském Maratonu. V zahraničí jsem pyšný na 21. na Zegamě nebo 22. místo na MS ve Skyrunningu v Chamonix v roce 2014

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: