KRISTÝNA HÁJKOVÁ

Rekordy

Maraton 3:37 maraton ve Stromovce, tyden po 5BV (2012)
Půlmaraton 1:40 (PIM, 2014)
10 km 47 (Kbelská 10, 2014)

Největší úspěchy

Grossglocner 2015 (3. místo)
Ultra-Trail du Mont Blanc 2015 (170 km, převýšení 10 000 m v čase 40 h. 30 min)
Krakonošova 100 v r. 2015
Magredi 100miles 2014
KRISTÝNA HÁJKOVÁ – restaurátorka a hlavně endorfinová závislačka

Od pozemního hokeje přes crossfit a maraton k ultratrailům

Kristýna pochází z Prahy, kde je jejím domovským klubem SK Babice a Trailpoint. A jak se k běhání dostala?

„Od malička jsem hrála pozemní hokej, posléze sportovala a běhala pro radost. Nikdy jsem nezávodila. Později jsem objevila crossfit a přibližně ve stejnou dobu mě napadlo uběhnout maraton. Náhodou jsem potkala lidi, co běhali a běhali ještě víc jak maraton, a tak jsem to zkusila. Celá komunita běžců ultramaratonců mě hrozně oslovila.“ popisuje své začátky Kristýna.

Čtěte také: Specifika běhání v horách – v čem je odlišný od klasického běhu a na co je třeba se zaměřit.

V současnosti běhá hlavně ultratraily, její tréninkový objem se pohybuje mezi 40 – 100 km týdně – je to dost různé a mění se to podle ročního období a situace. Také záleží, jestli je před nějakým závodem. A jejími nejoblíbenějšími lokalitami jsou Berounsko-Karlštejnsko, po stopach Pražské stovky, Ještědský hřeben, Krkonoše kolem Sněžky a v Praze Trojský hřeben, Šárka, Prokopské udolí a Krčák.

„Nejsem typický běžec“

Jejími nejoblíbenějšími závody jsou akce, které pořádá Olaf Čihák (Pražská stovkaa další ze seriálu Československé tisícovky, pozn. redakce). Ty jsou dle jejích slov zárukou dobré zábavy. Dalším oblíbeným je pak EPO Trail Maniacs, ale obecně čím větší trail, tím pro Kristýnu je lepší a kdekoliv v horách. Tam je každý závod trochu jiný a nedají se porovnat.

Co se týče tréninku, tak o sobě sama tvrdí: „Nejsem typický bežec, nejsem a nikdy ze mě nebude rychlý běžec. Běhání doplňuji silovým treninkem na crossfitu nebo crossfit doplňuji běháním? 🙂 Crossfitovy trénink jsem schopna zvládat denně.“ tvrdí Kristýna, jejíž domovská tělocvična je Crossfit Committed.

Podle Kristýny je důležité se jít občas pořádně protáhnout, „90min lekce astanghy vinjasy je nejlepší strečink a když běhám, tak běhám, jak se mi chce. Prostě na pocit. Nikdy jsem si nic neměřila žádné tepy apod. Někdy jdu na trénink s Trailpointem a snažim se o specialní běžecké cviky. Je to dobrá změna, ale sama bych se k tomu nepřinutila.“ dodává.

Jako trénink tempa má hlavně kratší závody. Na ultramaraton se ale podle ní stejně nedá pořádně připravovat. „Nejdůležitější je totiž pohyb na unavených nohou,“ říká Kristýna, „a hlava? Na to jsem ještě nepřišla.“

V průběhu závodu si dá ráda nealko pivo

Před závodem si dává hlavně lehce stravitelné sacharidy jako batáty, rýže, ovoce jako žluté melouny, hroznové víno a po závodě hlavně maso se zeleninou a pivo.

V průběhu závodu doplňuje tekutiny vodou a nealkoholickým pivem, výjimečně kolou. K jídlu si dává banány, rozinky, oríšky, hroznové vino, pomeranče a když je k dispozici občerstvovací stanice, tak jí vždy pomůže polévka v podobě čistého vývaru.

Z doplňků pak využívá hlavně rybí olej a hořčík. Pokud dojde na gel, tak od značky GU.

„Vybavení si musí každý otestovat sám“

Její nejoblíbenější boty jsou inov8 race ultra, které využívá jak na trénink, tak na závody. V ostatním dává hodně na rady ostatních a říká, že na dlouhé běhy si vybavení musí každý otestovat sám.

Z dalších doplňků využije nejčastěji švihadlo a kettlebell. Doplňkovými sporty jsou především crossfit a dynamická joga.

Osobní rekordy

Maraton: 3:37 maraton ve Stromovce, tyden po 5BV (2012)

Půlmaraton: 1:40 (PIM, 2014)

10 km: 47 (Kbelská 10, 2014)

Největší úspěchy

Grossglocner 2015 (3. místo)

Ultra-Trail du Mont Blanc 2015 (170 km, převýšení 10 000 m v čase 40 h. 30 min)

Krakonošova 100 v r. 2015

Magredi 100miles 2014

Beskydská sedmička 2013

Pražská 100 2013

MUM 2012

Trans d‘ Havet (ULTRA 80 km, 5.500 mD+) v rámci české skyrunningové reprezentace


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: