Orientační běh – pozvánka na víkend: Boží Dar, Jeseníky nebo autobusem na start?

Orientační běh – pozvánka na víkend: Boží Dar, Jeseníky nebo autobusem na start?

Je libo kopce nebo rovinu? Průběžný borový nebo horský les s těžkou podložkou? Krátkou technickou nebo vytrvalostní trať s možností natrénovat nějakou tu volbu postupů? To vše nabízí orientační běh pro právě blížící se víkend.

Série celostátních závodů si dá pro tento víkend pauzičku a pozornost oka orientačního běžce se kromě Jižních Čech roztříští do všech ostatních regionů, kdy klid před bouří (MČR na klasické trati 26.-27.9.) vyplní množství takzvaných „oblasťáků“. Na výběr je poměrně široká nabídka zajímavých možností, jak a kde strávit den s orientačním během. V každé z uvedených oblastí to bude možné v sobotu 19. září; ve třech oblastech (Praha + Středočeská, Ještědská, Západočeská) navíc také v neděli 20. září.

Na všech níže uvedených závodech jsou vypsány tratě, do kterých se dá přihlásit až na místě. Tréninkové tratě T jsou náročnější a trať P je určená začátečníkům. Dále je v nabídce trať HDR pro nejmenší s doprovodem rodičů. Přečtěte si více o tom, jak začít s orientačním během. Současně je důležité znát značení orientačních map, které je zcela specifické.

Jako možná orientačně nejzajímavější se jeví dvouzávod na západě Čech, kdy nedaleko Božího Daru bude šance znovu si zaběhat v krásném terénu letošního Mistrovství ČR na krátké trati. Vzhledem právě k blížícímu se MČR na klasické trati je zase nejrelevantnější závod pořádaný Bruntálem v Jeseníkách. A početně nejobsazenější jsou zase tradičně silné oblasti Pražská+Středočeská, Ještědská a Východočeská.

A jaké závody se budou v jednotlivých oblastech konat?

Východočeská oblast

Horský terén ve výšce 750–1000m.n.m. s těžkou běžeckou podložkou slibuje oddíl Spartak Vrchlabí na své zkrácené klasické trati s centrem ve Strážném na mapě Hnědé skály. Z důvodu použití mapy zvláštního měřítka (1:7500) nebude počítán do rankingu. Podívejte se na web závodu.

Západočeská oblast

Oddíl SKOB Ostrov využije, jak v sobotu (krátká trať), tak v neděli (klasická trať), terén v okolí biatlonového areálu Eduard u Božího Daru. Závodníci, kteří zde letos v červnu absolvovali Mistrovství ČR na krátké trati, vědí, že se jedná o horský les s různou průběžností a s velkou terénní členitostí, způsobenou pozůstatky po středověké těžbě. Prohlédněte si web sobotního a web nedělního závodu.

Pražská a Středočeská oblast

Sobotní závod na klasické trati v terénu, kde se střídají hluboká údolí s rovinami, kde jsou terénní i porostové detaily a také hustá síť komunikací, uspořádá KOB Kladno nedaleko své základny, v Libušíně. Prohlédněte si web závodu

V neděli potom Praga Praha připraví krátkou trať v Krňanech, nedaleko Jílového u Prahy. Listnatý a smíšený les se středně hustou sítí komunikací a množstvím situačních detailů je možné si pamatovat například z celostátního závodu štafet v roce 2012. Prohlédněte si web závodu.

Ještědská oblast

Nedaleko Máchova jezera pořádá první víkendový závod v Ještědské oblasti oddíl OK Doksy. Centrum bude v Provodíně, a na mapě Kraví hora v mírně členitém terénu s množstvím terénních detailů, kde je většinou dobře průběžný borový les se poběží krátká trať. Vzhledem k větší vzdálenosti centra a prostoru závodu zde bude zavedena kyvadlová autobusová doprava na start. Prohlédněte si web závodu.

Druhá víkendová možnost zkusit si orientační běh na severu Čech bude potom druhý den nedaleko Liberce. Centrum bude v bývalém vojenském prostoru v Bedřichoveckém lese a klasickou trať v kopcovitém, porostově rozmanitém terénu s hustou sítí cest, přichystá OK Chrastava. Prohlédněte si web závodu.

Hanácká oblast

Možná nejvhodnější možnost tréninku před víkendem, který přijde na řadu hned vzápětí, bude představovat klasická trať, která zavítá do Jeseníků (kde právě vyvrcholí letošní sezóna posledním individuálním Mistrovstvím ČR), tedy do horského, porostově pestrého terénu se střední hustotou komunikací. Centrum v Suché Rudné nedaleko Karlovy Studánky umístil pořádající oddíl SKOB Bruntál. Prohlédněte si web závodu.

Moravskoslezská oblast

Přehlídka možností, kde potrénovat klasickou trať pokračuje i v razovitem Slezsku, konkrétně poblíž Kravař. Do kontinentálního terénu s hustou sítí cest a průseků, s centrem v Bolaticích – Borové, svůj závod situoval oddíl Slezan Opava. Prohlédněte si web závodu.

Jihomoravská a Valašská oblast

V terénu Mistrovství ČR štafet a klubů 2012 proběhne také klasika Jihomoravské a Valašské oblasti v podání brněnských Žabovřesk. V okolí obcí Březina a Křtiny bude možné se proběhnout v převážně listnatém lese s velkým množstvím detailů a místy i se skalami. Prohlédněte si web závodu.

Vysočina

Naši nabídku uzavíráme v kraji Vysočina. I zde, v Klouzovech severovýchodně od Chotěboře, sídle pořádajícího oddílu, se v porostově rozmanitém a dobře průběžném terénu podává trať klasická. Prohlédněte si web závodu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: