Dlouhou trať na EPO TrailManiacs ovládli Kotyk a Válková

Dlouhou trať na EPO TrailManiacs ovládli Kotyk a Válková

V sobotu 24.10. 2015 se v okolí Slapské přehrady konal 1. ročník trailového závodu EPO TrailManiacs, kde si závodníci mohli vychutnat tratě 63 km a 45 km dlouhé. Obě tratě vedly po nově otevřené naučné stezce Albertovými skalami.

Už před závodem bylo patrné, že se bude jednat o závod organizovaný lidmi, které to nesmírně baví

Pokud se účastnici stihli omluvit z neúčasti, tak se organizátoři dokonce sami snažili najít náhradu, jen aby závodníkům startovné nepropadlo. Pro téměř všechny účastníky bylo nachystáno ubytování v místě startu, čímž se povedlo vytvořit téměř rodinnou atmosféru.

Mezi největší změny oproti nultému ročníku, který podle slov organizátorů sloužil k tomu, aby se vyvarovali možných chyb a mohli tak účastníkům naservírovat bezchybnou běžeckou premiéru, bylo to, že se již nejednalo o závod dvojic, nýbrž jednotlivců a přibyla nová kratší 45 km dlouhá trať. Závod byl navíc doplněn o 2 originální prémie: vrchařskou a rychlostí. Tyto soutěžní vložky byly dle pořadatelů zařazeny z důvodu, aby měli šanci vyhrát i ti závodníci, kteří neběželi celý závod v čele.

Závodníci mohli mimo jiné vychutnat technické seběhy, jeden brod po kolena a strmá stoupání

Na závodníky čekalo téměř ideální běžecké počasí kolem 12 °C. Celý závod vedl po úzkých cestičkách, přes popadané stromy, blátem a spadaným listím. Závodníci si také mohli vychutnat i technické seběhy, jeden brod po kolena a strmá stoupání. Především v okolí Albertových skal si nejeden závodník sáhnul na dno svých sil. Ačkoliv nejvyšší bod měřil pouhých 511 metrů, tak závodníci na delší trati nastoupali 2300 metrů, na té kratší pak 1850 metrů. Jinými slovy… na závodníky čekalo všechno možné jen ne asfalt, ten byste zde hledali jen těžko. Až jsem si po závodě říkal, že je neuvěřitelné, co se organizátorům podařilo vykouzlit za trail pouhých 40 minut autem od hlavního města. Ke skvělé atmosféře závodu samozřejmě přispěli i samotní závodnici, kteří se po doběhu shlukli a za potlesku vítali každého účastníka, který zrovna doběhl do cíle.

Dlouhá trať přinesla velmi vyrovnaný souboj o stupně vítězů.

Z toho souboje nakonec jako vítěz vzešel Jan Kotyk s časem 6:03:18, o 3 minuty za ním doběhl Štěpán Skripnik. Třetí místo nakonec pro sebe po boji urval Martin Nývlt, který Tomáše Rybáře v tomto minisouboji porazil o pouhých 25 vteřin.

Mezi ženami se s dlouhou tratí nejlépe vypořádala Barbora Válková, která s přehledem zvítězila v čase 6:37:34. Zároveň se umístila na skvělém 7. místě celkově. S odstupem 22 minut se na druhém místě umístila Hana Krajníková. Třetí pak doběhla Kristýna Hájková v čase 7:27.

Na krátké trati zvítězil Tomáš Hudec, který závod vyhrál stylem start-cíl a nakonec doběhl v čase 4:21:02. Za ním se na druhém místě v čase 4:39:03 umístil milovník extrémních závodů Jaroslav Krajník, který se v současné době připravuje na expedici v Brazílii. Stupně vítězů pak uzavřel Vojtěch Přibyl v čase 5 hodin.

Mezi ženami se z vítězství radovala Petra Macurová, která před druhou Pavlínou Kadlecovou zvítězila o 9 minut. Na třetím místě se umístila Nela Egertová v čase 6:23:22.

Stejný tým organizátorů chystá pro všechny už na červen Mistrovství republiky v horském maratonu, které povede po polské i české straně Krkonoš. Máme se tedy jistě na co těšit! Více informací na  http://trailmaniacs.cz/harrachov/

Výsledky

63 km muži

1. Jan Kotyk

2. Štěpán Skripnik

3. Martin Nývlt

63 km ženy

1. Barbora Válková

2. Hana Krajníková

3. Kristýna Hájková

45 km muži

1. Tomáš Hudec

2. Jaroslav Krajník

3. Vojtěch Přibyl

45 km ženy

1. Petra Macurová

2. Pavlína Kadlecová

3. Nela Egertová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: