RECENZE: Batoh MASK Gear Binder model JOGGER 2017

RECENZE: Batoh MASK Gear Binder model JOGGER 2017

Parametry

Značka Madshus
Celé jméno recenzovaného výrobku MASK Gear Binder model JOGGER
Typ Batohy/ledvinky
Materiál 1 porotex
Materiál 2 reflexní prvky
Materiál 3 kovový jezdec
Materiál 4 polyesterová tkanina
Materiál 5 tvrdý plast
Hmotnost 116 g
Barevné varianty černá
Údaje výrobce 1 Rozměry: 40 × 11 × 3 cm
Údaje výrobce 2 Velikost zad: M
Údaje výrobce 3 Počet vnějších kapes: 2
Výbava 1 Počet vnitřních kapes: 4
Výbava 2 Kapsa na hydrovak: ne
Výbava 3 reflexní prvky
Výbava 4 tkanicové šněrování
Výbava 5 nastavitelné popruhy
Infocena 2590 Kč
Dodává MASK Gear
Více info na www.maskgear.cz/

Zaujalo mě

  • volnost pohybu při běhu
  • přístup ke všem kapsám za běhu
  • výborná stabilita a fixace na těle
  • kvalitní matreiál
  • použití i při volnočasových aktivitách

Shrnutí recenze

Běžecké pouzdro MASK Gear Binder je unikátní a originální běžecký doplněk, který na první pohled zaujme jedinečným tvarem a designem. Hlavním inovativním prvkem a myšlenkou je bezpečné uložení a přenos věcí v kombinaci s maximální volností pohybu. Binder nepřekáží a neomezuje běh.

Hlavní část recenze

Konstrukce

Běžecký batoh Binder svou originalitou a autentičností předčí většinu batohů, ledvinek či ostatních běžeckých opasků. Svým plochým tvarem připomíná ledvinku, umístěním zase batoh či běžeckou vestu. Ve skutečnosti to není ani jedno ani druhé, nýbrž kombinace obojího.

Jedinečnost tohoto běžeckého pouzdra spočívá především v jeho jednoduchosti a umístění na těle. Je tvořen pouze z pěti částí, z toho tři jsou nastavitelné pro dokonalé padnutí. Hlavní konstrukce čili úložné prostory jsou tvořeny dvěma totožnými zrcadlově obrácenými panely tj. hrudní a zádová část. Každý panel má celkem tři kapsy. Tyto nosné části jsou spojeny na jedné straně tkaninovým šněrováním s kulatou samosvorkou pro snadnou fixaci a na straně druhé dvou identických nastavitelných popruhů tj. ramenní a podpažní popruh.

Binder je unikátní také v tom, že jeho vznik je spojen s vítězstvím ve start-upové soutěži. Jeho zrození je spojeno s Martinem Skalníkem, který dokonale spojil praktičnost, bezpečnost uložených věcí a především maximální volnost pohybu. Přidanou hodnotou je ryze česká výroba z materiálu od českých výrobců a to vždy v maximální kvalitě.

Stabilita a usazení na těle

Správné usazení na těle a s tím spojená stabilita je jedno z nejdůležitějších kritérií, které je po běžeckém batohu vyžadováno. Neustálé poskakování a natřásání, které vás může potkat u některých batohů, může způsobit odřeniny a puchýře. Při několika hodinovém běžeckém tréninku, kdy není ideálně rozložená hmotnost dochází k přetížení některých svalových skupin a při dlouhodobém užívání hrozí vznik svalových dysbalancí. Běžecké pouzdro Binder se na rozdíl od ostatních batohů nosí přes hrudník a pomocí systému popruhů a šněrování umožňuje individuální dotažení na míru, i díky tomu se podobným problémům vyvarujete. Pouzdro navíc precizně obepíná hrudník, aniž by omezovalo dýchání.

Dokonalé usazení na těle zajišťují dva popruhy a šněrování. Délka popruhu se vždy dodává na základě obvodu hrudníku. Existuje celkem pět velikostí (S, M, L, XL, XXL) tudíž padne skutečně každému. Popruh je pevný a velmi dobře se nastavuje požadovaná délka, pomocí zkracovacích spon. Na koncích je opatřen plastovou trojzubou přezkou pro bezpečné zacvaknutí. Jeden popruh je veden v ramenní části, druhý zcela totožný v podpažní části těla.

Šněrování se nachází naproti popruhům a slouží k dofixování běžeckého pouzdra.Je tvořeno pevnou tkanici, která prochází třemi úchytky v jednom nosném panelu. Tkanice se fixuje pomocí kulaté samosvorky, zajišťující stabilitu celého běžeckého pouzdra. Běžecké pouzdro mohou podle výrobce využívat muži, děti i ženy s ohledem na individuální tělesné proporce. Upřímně si moc nedokáži představit upevněné pouzdro u žen s větším poprsím.

Osobní hodnocení stability

Osobně jsem s celkovou stabilitou a usazením na těle naprosto spokojený. Binder se ani nehnul a naprosto skvěle držel na těle. Nedocházelo k žádnému otáčení, hopsání nebo posouvání pouzdra. Naopak jsem při běhu cítil naprostou volnost pohybu. Po chvíli běhu jsem přestal vnímat přítomnost pouzdra a užíval si naprostého komfortu. Velmi mile mě překvapila pevnost samosvorky u tkanice, která se nepovoluje a stále drží stejnou míru fixace. Na druhou stranu lze jednoduchým pohybem tkanici povolit či přitáhnout. Vše v rámci pár vteřin. Mimo jiné při chladném počasí mi progresivní nošení šikmo přes hrudník dávalo jakýsi pocit tepla či jistoty. Binder je naprosto plně funkční běžecký batoh s velice pevným a pohodlným usazením.

Materiál

Binder model Jogger 2017 je vyrobený z nejkvalitnějších materiálů, které jsou dodávány od českých výrobců. Hlavním výrobním materiálem je POROTEX, což je voděodolná polyesterová tkanina s polyuretanovým zátěrem a hydrofobní úpravou. Na dotyk je materiál kvalitní, pevný a precizně ušitý. Na vnitřní straně je pro větší pohodlí všité polstrování, které přesně kopíruje velikost kapes. Pro sešití jsou požity kvalitní ploché švy, které neškrábou ani na holé kůži.

Pro plně komfortní nošení ale doporučuji funkční přiléhavé tričko. Na jedné straně je otázka nepronikavosti na druhé pak prodyšnost. Strana, která je přilnutá k tělu běžce je měkce vypolstrovaná a potažené prodyšnou tkaninou, tudíž odvod přebytečné vlhkosti a par je optimální. Navíc pouzdro je celkem úzké (11 cm), tudíž plochu kterou překrývá, nemá celkový vliv na ventilační procesy organismu.

Reflexní prvky

Běžecké pouzdro je opatřeno celkem čtyřmi reflexními bezpečnostními prvky. Dva jsou umístěny v přední části pouzdra a dva zcela totožné v zadní části. Běžec je tak viditelný z každého směru. Větší reflexní prvek je obdélníkového tvaru o rozměrech 115×21 mm. Menší má podobu nápisu Mask. Oba dva jsou umístěny na nosném panelu, aby byly dokonale viditelné. Mám dojem, že tyto reflexní prvky celkem obstojně zajišťují bezpečnost při běhání ve tmě či za šera a doplňují tak černou barvu běžeckého pouzdra Binder, která je v noci téměř neviditelná.

Úložné prostory

Množství a velikost kapes předurčují používání batohu. Když jsou malé nebo jich je málo, tak jej rozhodně nevyužijeme k dlouhému horskému ultramaratonu. Binder má tři velikosti kapes vždy po dvou (přední a zadní nosný panel) tj. celkem šest kapes. Kapsa na suchý zip je jako jediná umístěná z vnějšku, kdy horní lem je opatřen reflexním prvkem. Kapsa se uzavírá na dva suché zipy, které jsou dostatečně velké pro částečně uzavření kapsy. Je vhodná pro předměty, které potřebuji mít ihned po ruce (klíče, energetické gely, sluchátka apod.), ale bez nutnosti stoprocentní bezpečnosti přenosu.

Zbývající kapsy jsou umístěny z vnitřku nosného panelu, předměty jsou tak dostatečně chráněny. Konstrukčně je jedna kapsa menší a druhá naopak větší. Zapínání kapes je řešeno standardním způsobem a to full spirálovým plastovým zipem, který je částečně odolný proti proniknutí vody díky tomu, že je umístěn zevnitř. Jedná se o klasický zip, který je tvořen plastovými pásy, kovovým jezdcem a upevněnou pevnou šňůrkou se zauzlováním pro snadnější zapínání. Zajímavé je, že přes celou délku obou kapes je tažen pouze jeden pruh zipu, který je v místě dělení kapsy vybaven zasekávacím mechanismem v podobě pevné dělící šňůrky.

Tyto vnitřní kapsy jsou celkem prostorné. Lze vložit například: mobilní telefon (iPhone X, Samsung Galaxy S9), klíče, peněženku, doklady, sluchátka, energetické gely či tyčinky, tenké rukavice, čelenku, sluchátka, kapesníky, ale i nožík, power banku či různé drobné předměty. Prostě vejde se téměř vše, co pro svůj běžný běžecký trénink potřebujete.

Celkové hodnocení

Běžecké pouzdro MASK Gear Binder JOGGER 2017 je alternativou či jakým si hybridem mezi klasickým běžeckým batohem a ledvinkou. V tomto případě to ale rozhodně není na škodu. Naopak. Je to skvělé běžecké pouzdro s výbornou stabilitou a usazením na těle bez nepříjemného hopsání či otáčení. Především oceňuji volnost pohybu a bezpečnost uložených věcí. Dále bych vypíchl snadný přístup k uloženým věcem i v případě panelu, který je uložen na zádech. V podstatě se lze dostat do všech kapes bez nutnosti zastavení či přerušení běhu.

Pozitivní je také snadné nastavení či oblékání pouzdra. Navíc nepromokavý materiál, dostatek kapes či reflexní prvky jsou známkou kvalitního běžeckého batohu, který vřele doporučuji těm, kteří chtějí při běhu zažít volnost a nepotřebují s sebou nést velké množství běžeckého vybavení.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: