RECENZE: Salomon Ultra Pro: když chceš běžet dál a dál

RECENZE: Salomon Ultra Pro: když chceš běžet dál a dál

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon Ultra Pro
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén, Běh v horách
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 250 - 350 (7-11 UK) g g
Šněrování Obvyklé stahovací, ale tentokrát mnohem pohodlněji řešené než u jiných modelů Salomon, které jsem měl na nohách. Zatím nejlepší v tomto směru!
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy pronace
Infocena 3790 Kč
Dodává Amer sports
Více info na www.Salomon.cz

Zaujalo mě

  • Široká přední část
  • Hezký vzhled
  • "Křídla" Sensifit uchycující zvenku nohu

Shrnutí recenze

Jak se osvědčila novinka od Salomonu určená na dlouhé a ještě delší běhy?

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Šířka i výška přední části této boty je znatelně větší než u jiných Salomon modelů. Díky tomu získala bota na pohodlnosti zejména na delších tratích (pro které je určená), kdy jsou už hodně poznat každý otlak a drobná nepohodlnost, které by na deseti kilometrech nevadily. Tedy i běžci se širokou nohou, kterým jiné modely Salomonu nesedí, by měli Salomon Sense Ultra Pro zvážit. Rozdíl je velký do té míry, že jsem si skoro šel vyměnit botu za jinou o půl čisla menší, než si beru obvykle. Nicméně jsem to neudělal a po delším běhání jsem usoudil, že to bylo správné. Nicméně si určitě botu vyzkoušejte v obchodě a neobjednávejte jen po internetu. Ve srovnání s modelem Salomon S-LAB Sense 4 Ultra (viz foto) je vidět, že ačkoliv jde o formálně stejnou velikost (UK 11), ve skutečnosti jsou modely jinak velké.

Špička Salomon Sense Ultra Pro je širší než u jiných modelů Salomonu, což je důležité právě při dlouhých bězích, na které je tato bota určená.Špička Salomon Sense Ultra Pro je širší než u jiných modelů Salomonu, což je důležité právě při dlouhých bězích, na které je tato bota určená.

I dobrý vzhled se počítá. Když budete v cíli ultraběhu vypadat hrozně, třeba to zachrání aspoň bota :)I dobrý vzhled se počítá. Když budete v cíli ultraběhu vypadat hrozně, třeba to zachrání aspoň bota 🙂

Pozor na výběr správné velikosti. Na fotce jsou boty formálně stejně velké, ale ve skutečnosti díky jiné konstrukci jiné.Pozor na výběr správné velikosti. Na fotce jsou boty formálně stejně velké, ale ve skutečnosti díky jiné konstrukci jiné.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Většina svršku je vyrobena z 3D prodyšného strečového materiálu.

Svršek boty je pak zvnějšku upnut dvěma „křídly“ Sensifit, tedy pásy z pevnějšího a tužšího materiálu, který pomáhá držet nohu ve správné poloze. Když jsem poprvé viděl tento druh konstrukce, připadalo mi to popravdě řečeno jako …. A boty jiné značky, které využívají podobný systém a které jsem testoval, jsou díky němu velmi nestabilní a vratké, protože „křídla“ jsou příliš velká, uchycená na špatném místě a nedrží nohu, jak mají. Ale u Salomon Sense Ultra Pro plní svou funkci správně.

POZOR: Prosím, nepleťte si Sensifit od Salomonu se Sensi-Fitem od výrobce kondomů Durex. Dle mého testování oba plní svou funkci, ale konstrukce a účel jsou přeci jen dost odlišné.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

V přední části mezipodešve byla zapracována vložka Energy Save z materiálu TPU (něco podobného jako Boost u Adidasu), který jednak vrací energie dopadu do odrazu a jednak je výrazně trvanlivější než obvykle používaný materiál EVA.

Vracení energie nelze spolehlivě odrazit, takže to zůstává otázkou víry, ale větší trvanlivost použitého materiálu je jistá, což spolu s celkově robustní stavbou boty dělá ze Salomon Ultra Pro botu, která vám vydrží mnoho a mnoho set kilometrů.

Podrážka z materiálu Contagrip dobře drží, bláto a kameny se v ní ale neuchycují.Podrážka z materiálu Contagrip dobře drží, bláto a kameny se v ní ale neuchycují.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka z materiálu Contagrip dle očekávání výborně držela na mokré hlíně, kamení, blátě a všech možných dalších podkladech, na kterých jsem běžel. Z hlediska povrchu bych Salomon Sense Ultra Pro doporučil pro lesní a horské cesty, zvládne dobře i kamenité povrchy, ať už z volně ležících kamínků (stabilita boty je dobrá) nebo ze skal a velkých balvanů (podrážka drží dobře). Také vsuvky po asfaltu nebo tvrdších zpevněných cestách jsou bez problémů, odpružení je solidní (27 mm je výška boty v patě, 19 mm ve špičce, tedy s dropem 8 mm). Není to úplně bota do bahna.

Drapáky vysoké 5 mm jsou docela daleko od sebe, takže se v nich kamínky nebo bláto neuchycují.

Dynamika odrazu

Vzhledem k tomu, že jde o botu určenou na ultraběhy, je celkem pochopitelné, že dynamika odrazu není zrovna velká. Nebudete v ní moc často sprintovat. Pro závodníky, kteří i na dlouhých tratích chtějí bojovat o každou vteřinu, jsou vhodnější modely S-LAB Sense Ultra nebo S-LAB Ultra, které jsou lehčí, mají lepší odraz, ale zároveň jsou méně pohodlné a méně odolné.

Osobní zkušenost

Salomon Sense Ultra Pro je spolehlivá, trvanlivá bota, která je dobrá na dlouhý trénink a také na závody pro ty, kdo na ultrabězích nemusí sledovat každou desetinu vteřiny.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: